Menu

Vereniging Dorpsbelangen Schipborg

Toekomst van de landbouw in Noord-Drenthe tot 2020

Geplaatst op 23/03/2006

Op 3 februari 2006 vond te Zeijen een door de Rabobank, in samenwerking met LTO’s, georganiseerde bijeenkomst plaats over de toekomst van de landbouw in Noord-Drenthe tot 2020. Voordrachten werden gehouden door de heer dr. Jaap Hanekamp (Stichting Heidelberg Appeal Nederland) en mevrouw Annie Schreijer-Pierik (Voorzitter Vaste Kamercommissie Landbouw). De belangstelling in het Zalencomplex Hingsman was, met ruim 200 geïnteresseerden, overweldigend.

Lees verder...


Ons aller dorpshuis

Geplaatst op 23/03/2006

Graag maken wij van de gelegenheid gebruik even uw aandacht te vragen voor ons dorpshuis. Om maar direct met de deur in huis te vallen: het gaat niet goed met ons dorpshuis! Er worden te weinig activiteiten georganiseerd. En zonder activiteiten zijn er geen inkomsten en zonder inkomsten wordt het op de lange termijn moeilijk het dorpshuis open te houden. Voorlopig is er nog niks aan de hand ('d’r staan een paar centen op de bank'), maar alertheid is geboden.

Lees verder...


Informatie over paasvuur 2006

Geplaatst op 14/03/2006

Paasvuren maken deel uit van een oeroude traditie, die in het noorden en oosten van Nederland behoort tot het levend erfgoed. Er zijn al beschrijvingen van dergelijke traditionele 'jaarvuren' bekend uit Romeinse tijden. In alle gevallen kunnen deze vuren in verband gebracht worden met het verlangen van de plaatselijke bevolking naar licht, warmte en vruchtbaarheid. Een paasvuur is oorspronkelijk een lentevuur om vreugde te tonen over de terugkeer van de zon. Paasvuren hebben zich in Europa tot op heden kunnen handhaven in een gebied dat zich uitstrekt van Denemarken tot in Oostenrijk en vanuit het noorden en oosten van Nederland tot achter de Harz in Duitsland. Afhankelijk van de plaatselijke traditie worden paasvuren tegen het donker in de avond van één van de paasdagen ontstoken. In Drenthe is 2e paasdag hiervoor algemeen gebruikelijk. Het paasvuur heeft tegenwoordig vooral een gezellig en sociaal karakter, waarbij het hele dorp samen komt kijken naar het vuur.

Lees verder...