Menu

Vereniging Dorpsbelangen Schipborg

Morrelen aan het landschap in 1932: de Zeegsersteeg

Morrelen aan het landschap in 1932: de Zeegsersteeg.
Wie denkt dat het via landschapsvisies en dergelijke morrelen aan het landschap iets van de laatste tijd is, vergist zich. Het 'Tijdschrift voor het Christelijk Gezin', achtste jaargang, 1932, geeft daar aan de hand van wat er in die tijd met de Zeegsersteeg is gebeurd, de verbinding tussen Zeegse en Schipborg, een fraai voorbeeld van.
Allereerst de uitgangssituatie, zoals Prof.Dr.van Veldhuizen die in dit tijdschrift beschrijft:
- De weg was mul en bij regen stonden er groote plassen en de doortocht was voor vrachten hooi of rogge wel wat nauw. Dit kwam door de vele boomen en struiken, die daar in behagelijke wanorde de wallen versierden. Hun getal was verbijsterend ook in soorten: vlier, hazelaar, kardinaalsmuts, hulst (eeuwenoude), eik, peppel, Geldersche roos, kamperfoelie, vuilboom, braam, framboos, wilg, lijsterbes, den, spar, els, kortom te veel om op te sommen.

Maar helaas, helaas, een grote onderscheiding was de Steeg te beurt gevallen, bijna zo groot als een eervolle begrafenis:
- Nu moest de Steeg overal even breed, ongeveer 10 Meter, worden, met behoorlijke greppels aan weerskanten ter ontwatering in plaats van de drassige kweekplaatsen van zeldzame planten.

Hier en daar werd nog wat tegengesparteld, maar:
- Aanvankelijk wilde de burgemeester nog trachten, een van de mooiste gedeelten te redden, maar toen tot een rijwielpad besloten was, ging dit niet meer. Alles is geveld en de wal ter oostzijde is gehalveerd. De andere helft zullen de eigenaars van de akkers wel 'aanmaken'.

Wat is er niet allemaal verloren gegaan:
- Vroeger hebben wij ze opgesomd: boschkartelblad, vogelpootje, rankende helmbloem, koekoeksbloem, gulden roede, blauwe knoop, oogentroost, vleugeltjesbloem, gentiaan, vier soorten varens, Salomonzegel, gevlekte orchis, knolboterbloem, wederik, wilgenroosje, arcica, zandblauwtje, zandklokje, zenegroen, valsche salie, grondster, zonnedauw, kraaiheide, al weer een lijst, die verre van volledig is, maar meer schiet mij niet meer te binnen.

Dit alles leidt in 1932 dan tot de volgende verzuchting:
- De Zeegsersteeg heeft promotie gemaakt; een nieuw begin met uitzicht wellicht op 'een straatwegdek als verbinding van twee Drentsche loegs', maar ik kan naar dat versche zand alleen zien als naar een versch gedolven graf. Er is iets moois verloren gegaan. In de lenteavonden worden straks de vluchtende nachtegalen vervangen door egalen nacht.

Ook toen dus al niets nieuws onder de zon!

Jan en Silvia van Dijk

Geplaatst op 15/05/2006

« Programma ' VROUWEN 2001' - Jaarvergadering 2006 BOKD »