Menu

Vereniging Dorpsbelangen Schipborg

Workschop schilder- en tekentechnieken

Geplaatst op 09/09/2011

Op donderdag 16 juni 2011 kwamen geïnteresseerden voor de workshop schilder- en tekentechnieken bij elkaar. Elf vrouwen, de meesten woonachtig in Schipborg en ook enkelen, die via familie of vrienden kwamen.

De docente Loes Greiner legde uit wat de bedoeling van de avond was en na een kop koffie ging iedereen aan de slag.
Er kwamen verschillende onderdelen aan de orde. We begonnen met pentekeningen maken met inkt. Je maakte het papier met water vochtig en tekende dan met inkt. Je kon niets fout doen.
Daarna kregen we uitleg over hoe olieverf is ontstaan. We hebben o.a. primaire kleuren (rood, geel en blauw) gemengd en hiermee geschilderd.
Tijdens de pauze werd er uitgewisseld wie wat voor ervaring had met schilderen Ook werd er gezellig gekletst.
Het laatste onderdeel was tekenen naar model. Dit vonden sommigen best lastig.
We hebben de resultaten samen bekeken en besproken hoe iedereen de avond ervaren had.
Dit was heel positief en er bleek voldoende belangstelling voor een vervolg.

De bedoeling is nu 1x per 14 dagen op donderdagavond van 19:30 tot 21:30 uur een schildercursus te organiseren.
Iedereen werkt op zijn of haar niveau en wordt begeleid door Loes Greiner.
Er zijn al verschillende mensen die mee gaan doen.
We beginnen met 5 avonden en de kosten zijn 75 Euro.
Mocht je ook mee willen doen mail of bel dan naar: Jennie van der Veen, email jenniepieke@gmail.com, telefoon 050 4091624 of 06 22942880.

Datum 1e bijeenkomst: 6 oktober a.s. om 19:30 uur in het Dorpshuis te Schipborg.

Jennie van der Veen

Lees verder...


Duurzame energienota gemeente Aa en Hunze

Geplaatst op 07/09/2011

De gemeente Aa en Hunze is bezig met het opstellen van een 'Duurzaamheidvisie'. In deze visie zal, aan de hand van een in juni 2011 verschenen 'Duurzame energienota', bijzondere aandacht worden besteed aan het thema duurzame energie. In het onderstaande wordt kort ingegaan op de praktische invulling daarvan. De 'Duurzaamheidvisie' zelf zal eerst na de zomer 2011 in een Raadsvergadering van de gemeente Aa en Hunze worden behandeld.

Energieneutraal en CO2 neutraal
De gemeente Aa en Hunze staat een duurzame ontwikkeling voor, een ontwikkeling die voorziet in de behoeften van de huidige generaties, zonder de mogelijkheden aan te tasten om te voorzien in de behoeften van toekomstige generaties. Voor een duurzame toekomst wil de gemeente bijdragen aan een schone, betaalbare en betrouwbare energievoorziening. Het gaat dan om een energieneutrale gemeente, waar alle gebruikte energie duurzaam is opgewekt. Energieneutraal betekent ook CO2-neutraal (CO2 = kooldioxide): de netto CO2-uitstoot bij opwekking en verbruik van energie moet op nul uitkomen. De gemeente Aa en Hunze is CO2-neutraal, wanneer alle binnen de gemeente gebruikte energie afkomstig is van duurzame bronnen (zoals wind, zon, geothermie(= aardwarmte) en biomassa). De opwekking van de gebruikte duurzame energie kan zowel binnen als buiten de gemeente hebben plaatsgevonden.






Lees verder...


Werk aan Schapendrift verrast bewoners Schipborg

Geplaatst op 26/08/2011

De laatste volledige week van augustus 2011 zijn de bewoners van Schipborg verrast door de uitvoering van wegwerkzaamheden aan het deel van de Schapendrift binnen de bebouwde kom van Schipborg. Bij navraag bleek het te gaan om het verwijderen van in het zandpad aanwezige brokken beton, afkomstig van de in de 2e Wereldoorlog vernielde brug over de Drentsche Aa bij Zuidlaren. Het ging daarbij om zoveel brokken beton, dat voor het weer op peil brengen van het zandpad aanzienlijke hoeveelheden zand van elders aangevoerd moesten worden.

Dat niemand van de gemeente Aa en Hunze de moeite nam om de bewoners van Schipborg te informeren over de voorgenomen wegwerkzaamheden wekt eigenlijk al geen verbazing meer. Ronduit jammer is het dat bij de uitvoering van de wegwerkzaamheden ook maar meteen begonnen is de resten van een mogelijke houtwal langs dit indertijd ook echt als schapendrift gebruikte zandpad op te ruimen. In een cultuurhistorisch waardevol gebied als het Nationaal Park 'Drentsche Aa' zou wat dat betreft enige voorzichtigheid zeker niet misstaan hebben. De bomen op de mogelijke houtwal bleven deze keer gelukkig nog wel gespaard.

In een reactie van de gemeente Aa en Hunze wordt verwezen naar een kaart uit 1900. Daaropis het begin van de houtwal zo ongeveer ingetekend vanaf het huidige picknickbankje aan de Schapendrift bij het kombord van Schipborg (als een groene afgrenzing). Van een historische houtwal op het traject, van de Schapendrift van de Borgweg tot het picknickbankje, is geen sprake. Degemeente veronderstelde dat het hier ging om een opgestoven zandrichel of zand van het zandpad dat door auto's/tractoren weggereden is en zich opgehoopt heeft tot een richel, die ontstaan is tussen de later opgekomen bomen. Of er voor 1900 wel een (hout)wal op het traject heeft gelegen, was door de gemeente voor zover na te gaan niet bekend, maar leek niet waarschijnlijk aan de zijde van de Drentsche Aa, aangezien deze grond in 1900 nog niet verkaveld was. Op de Franse kaart uit 1812 is echter te zien, dat de houtwal aan deze zijde van de Schapendrift zich uitstrekte tot in Schipborg zelf.

Hoe dan ook vormde de nu verwijderde zandrichel sinds jaar en dag een logisch verlengde van een verderop langs de Schapendrift gelegen historische houtwal. Op verzoek van de Vereniging Dorpsbelangen Schipborg heeft de gemeente Aa en Hunze dan ook begin september toegezegd deze zandwal in zijn oude luister te zullen herstellen.

Jaap Lambeck
Paul Hagel



Schapendrift in Schipborg: alleen de bomen zijn blijven staan!

Ligging houtwal (dikke groene lijn) langs Schapendrift Schipborg omstreeks 1900.

Ligging houtwal (dikke paars/bruine lijn) langs Schapendrift Schipborg omstreeks 1812.

Lees verder...


Dorpenoverleg Aa en Hunze juli 2011

Geplaatst op 13/07/2011

Op dinsdag 12 juli 2011 vond in Restaurant 't Nije Hemelriek bij Gasselte dorpenoverleg plaats van de gemeente Aa en Hunze met de verschillende organisaties van dorpsbelangen plus de BOKD. Het overleg stond onder leiding van Jur Wiersum, wethouder van onder meer Kern- en Buurtgericht Werken.

Doorontwikkeling Kern- en Buurtgericht Werken
Uit de eerdere evaluatie van het Kern- en Buurtgericht Werken komt onder meer de wens naar voren om de organisaties van dorpsbelangen beter te betrekken bij de beleidvoorbereiding van de gemeente Aa en Hunze. Om de communicatie tussen de organisaties van dorpsbelangen onderling en die met de gemeente te bevorderen stelt de gemeente voor op de gemeentelijke website een 'Dorpsplatform' op te nemen. Het gaat dan niet om dorpsnieuwtjes als op dorpswebsites, maar om de gedachtewisseling over gemeentelijke beleidsplannen. Opzet en inhoud van het 'Dorpsplatform' zal nader worden ingevuld door een drietal deskundigen op websiteontwikkeling uit de dorpsverenigingen, met de gemeente Aa en Hunze.

Rondje dorpen
De VDS geeft aan, dat er zowel voor belangenbehartiging richting overheid, als voor het bevorderen van contacten tussen de inwoners, vanuit Schipborg weinig belangstelling bestaat. In de afgelopen periode was eigenlijk alleen de actie 'Schipborg ruimt op' van september 2010 een succes. Vanuit de vraag op wat voor wijze het hele dorp wèl bij activiteiten is te betrekken, is de VDS binnen het Cultuurjaar Aa en Hunze 2011 met de Stichting Oerol gaan praten over een breder dan dorpsgericht initiatief. Dit heeft op 8, 9 en 10 juli geleid tot het succesvolle 'FestiValderAA', waarvan 'Oerol spoelt aan' een onderdeel was. Vanwege de grote bedragen, die de organisatie van zo een festival vereisen, is onafhankelijk van de VDS een Stichting Andere Activiteiten Schipborg opgericht. Voor de VDS is nu de vraag: wat kunnen we, los van commerciële activiteiten, voor het dorp zelf nog betekenen. Zijn wij de enige met dergelijke problemen, of is er in de andere dorpen iets van herkenning daarvan?

In Schoonloo heeft men zeer goede ervaringen in het betrekken van de inwoners van het dorp via een 'Vijf Sterren Dorpen' project. Met behulp van huiskamergesprekken, dus bij alle mensen zelf thuis, heeft men uitgezocht hoe het in Schoonloo gesteld is met het woon- en leefplezier. Dit is een door de BOKD ontwikkeld systeem, gericht op vijf punten: gewoonten & tradities, alledaagse activiteiten & ontmoetingsmogelijkheden, zelforganisatiekracht, zorg voor elkaar en leren van elkaar. De huiskamergesprekken maken duidelijk waar het dorp goed en trots op is, hoe zorgorganisaties en dergelijke met het dorp in contact kunnen treden en hoe het dorp zelf het beste kan werken aan woon- en leefplezier. Het resultaat is niet alleen de uiteindelijke erkenning als een 'Vijf Sterren Dorp', maar vooral ook de bewustwording die het proces om daartoe te komen heeft opgeleverd. Daaruit bleek bijvoorbeeld interesse voor een jeugdsoos, een ontmoetingsopzet voor ouderen, natuureducatie en kookcursussen. Bij activiteiten moet gemikt worden op een brede doelgroep en een beperkte tijd, bijvoorbeeld tussen 17:00 en 20:00 uur, waardoor ook de kinderen mee kunnen doen.

Plannen van de rijksoverheid voor het inrichten van windparken in het veenkoloniale gebied van Drenthe leveren problemen op voor organisaties van dorpsbelangen, wanneer die proberen de informatievoorziening hierover te faciliteren. Alleen al het organiseren van een voorlichtingsavond wordt al snel uitgelegd als het kiezen voor het inrichten van windparken. Toch is een goede inbreng vanuit de dorpen, liefst gebundeld vanuit de gemeente Aa en Hunze, voor de verdere procesgang (MER) uitermate belangrijk.

Rondvraag
Bij diverse organisaties van dorpsbelangen bestaat interesse voor het bevorderen van een gezamenlijke aanpak van duurzame energieprojecten op basis van zonenergie. Dit om door schaalvergroting de kosten van zonenergie voor afzonderlijke gebruikers te verminderen.

Gevraagd naar de ervaringen van organisaties van dorpsbelangen bij de planvorming voor de verdubbeling van de N33, blijkt vooral de landelijke inpassing problemen op te leveren. Door het verwijderen van boompartijen wil men het uitzicht van de automobilist op het landschap verbeteren, waardoor echter het zicht op deze weg en de geluidsoverlast ervan voor omwonenden toeneemt.

Datum volgende vergadering
Als datum voor de volgende vergadering van het dorpsoverleg van de gemeente Aa en Hunze wordt uitgegaan van donderdag 17 november 2011.

Paul Hagel

Lees verder...


Palmpasenviering 2011

Geplaatst op 16/05/2011

De door de Vereniging Dorpsbelangen Schipborg (VDS) op 17 april van dit jaar georganiseerde traditionele Palmpasenviering is weer eens prima verlopen. Een zestiental kinderen was om 10:00 uur in de ochtend van Palmpasen, één week voor het eigenlijke Paasfeest dus, naar het Dorpshuis van Schipborg gekomen om daar hun zelf meegebrachte Paasstokken te versieren. De nodige Paashazen waren aanwezig voor onder meer het uitdelen van paaseitjes. Nadat het versieren van de Paasstokken, onder het nuttigen van wat eten en drinken, tot een goed einde was gebracht en de broodhaantjes op de top van de stokken konden worden gestoken, is om ongeveer 11:00 uur de eigenlijke Palmpasenoptocht begonnen.

Tijdens de Palmpasenoptocht liepen de kinderen als gebruikelijk met de Paashazen door het dorp om hun fraai versierde Paasstokken aan de dorpsbewoners te kunnen tonen. Aan het einde van de optocht bleken ook dit jaar op het grasveld bij het Dorpshuis weer de nodige Paaseieren te zijn verstopt, waaronder één mooi gouden ei. Dit gouden ei werd uiteindelijk gevonden door Roy, die daarmee ook het extra chocolade verrassingsei verdiende.

Terug in het Dorpshuis kregen de kinderen weer wat te eten en te drinken. Daarna konden de ouders omstreeks 12:00 uur hun blije kinderen weer mee naar huis meenemen. Al met al leverde ook de Palmpasenviering van 2011 voor de kinderen van Schipborg en omgeving weer een heel gezellige ochtend op, waarbij het mooie weer zeker ook goed meehielp!

De organisatoren van de Palmpasenviering 2011 willen de deelnemende Paashazen, Geja Schuiling en Sandra Weimer heel hartelijk bedanken voor hun geweldige inzet.

Ans Post

Lees verder...


Jaarverslag BOKD 2010

Geplaatst op 16/05/2011

In het onlangs verschenen Jaarverslag van de Brede Overleggroep Kleine Dorpen in Drenthe (BOKD) 2010 is onder meer het volgende te vinden.

Algemeen
Nieuwe ontwikkelingen, zoals krimp en bezuinigingen op voorzieningen, laten zien dat werken aan de leefbaarheid van het Drentse platteland nog steeds belangrijk blijft en dat de bewoners daarbij een zo duidelijk mogelijke stem moet kunnen worden gegeven. De BOKD ziet om die reden de toekomst van de vereniging dan ook met vertrouwen tegemoet.

Lees verder...


Evaluatie Kern- en Buurtgericht Werken 'nieuwe stijl'

Geplaatst op 14/05/2011

Op donderdag 14 april 2011 was er in het dorpshuis ‘D’Aol School’ te Eexterzandvoort onder leiding van Jur Wiersum, wethouder van de gemeente Aa en Hunze, een thematisch dorpenoverleg over het Kern- en Buurtgericht Werken ‘nieuwe stijl’.

Aanleiding
Op 1 januari 2009 is in de gemeente Aa en Hunze het Kern- en Buurtgericht Werken ‘nieuwe stijl’ (KBW) van start gegaan. Tijdens een thematisch dorpenoverleg werden de resultaten van deze opzet op 14 april 2011 geëvalueerd. Deze evaluatie vond plaats aan de hand van hiertoe begin 2011 door de verschillende organisaties van dorpsbelangen in de gemeente Aa en Hunze ingevulde vragenlijsten van het Adviesbureau KplusV. Het overleg was bedoeld om vanuit deze achterliggende periode vooruit te kijken naar de toekomst. Uitgangspunt daarbij was, dat de organisaties van dorpsbelangen zich bij de beantwoording van de vragenlijsten in het algemeen zeer tevreden getoond hadden over het KBW.

Lees verder...


Koninginnedag 2011

Geplaatst op 09/05/2011

Op zaterdag 30 april 2011 zijn er in samenwerking tussen de Tennisvereniging Schipborg (Rob Tuiten) en de Vereniging Dorpsbelangen Schipborg (Ans Post) samen met Lamke Stenhuis en Ineke Berghuis weer diverse activiteiten georganiseerd ter gelegenheid van Koninginnedag.

Officiële opening
Om 11:00 uur begonnen de festiviteiten ter gelegenheid van Koninginnedag 2011 door met elkaar gezellig koffie te drinken onder fraai zonnig weer op het terras voor het Dorpshuis Schipborg. Onder het nuttigen van diverse koninginnensoesjes konden diverse zaken de revue passeren. Het warme weer en de risico’s van toch nog enige nachtvorst in de eerste helft van mei bleek enige voorspellende waarde te hebben. Voor diverse van de georganiseerde activiteiten schreven zich deelnemers in.

Kinderprogramma
Om 15:00 uur begon het kinderprogramma met de aangekondigde spelletjes. De kinderen gaven aan het heel gezellig te vinden. Er werd dan ook duidelijk genoten. Er werden twee groepjes gemaakt, die het tegen elkaar moesten opnemen in een mini zeskamp: bekertjes water naar overkant brengen op een dienblad, spijkerbroeken hangen, touwtrekken, spijkerslaan, memoriespel en twister. Met weinig puntenverschil heeft uiteindelijk de groep van Sven Abbring gewonnen. Zij mochten na het pannenkoeken eten als eerste een ijsje uitzoeken. Ook bij de tossers van de tennisvereniging was sprake van een redelijke opkomst. Er werd heerlijk met elkaar en tegen elkaar getennist.

Volwassenenprogramma
Het volwassenenprogramma bestond uit twee onderdelen: een jeu de boules wedstrijd onder leiding van Jaap Lambeck en een wandeltocht door het mooie stroomdal van de Drentsche Aa onder leiding van Harma Heeres. De jeu de boules wedstrijd werd, passend bij de ontspannen sfeer van Koninginnedag, afgesloten toen de stand precies gelijk was! Iedereen gelukkig dus.
De wandeltocht was buitengewoon interessant voor alle deelnemers. De route voerde langs het Schipborgerdiep en het Anloërdiep, in deze tijd van het jaar een wel bijzonder fraaie omgeving. Door de warme weer in april waren zelfs de eerste uitgekomen orchideeën al te bewonderen! Halverwege de tocht werd duidelijk waarom de hulpgids, Menno Heeres, met een grote rugzaak aan de wandeltocht deelnam. Ter viering van Koninginnedag bleken hier plastic bekertjes en een fles Oranjebitter in te zitten! Op een mooie plek in het groen werd daar dan ook opgewekt van genoten. Nadat de lege fles en bekertjes weer netjes waren opgeborgen in de rugzak, werd de wandeltocht in nog opgewektere stemming vervolgd. Harma, geweldig wat jij tijdens deze interessante wandeltocht allemaal aan wetenswaardigheden over de mooie natuur in onze omgeving wist te vertellen!!

Afsluiting met pannenkoeken
Tussen 17:00 en 18:00 uur was er de afsluiting van de gezamenlijke festiviteiten met pannenkoeken eten en een drankje voor jong (limonade) en oud (Oranjebitter). Alles in een opperbeste stemming uiteraard en omkleed met veel sterke verhalen.

Graag wil ik Ineke, Rob, Harma, Lamke en de pannenkoekenbakkers heel hartelijk bedanken voor hun diverse bijdragen aan deze Koninginnedagviering 2011!!

Ans Post


Oranjebitter halverwege de Drentsche Aa wandeltocht.

Harma Heeres vertelt wetenswaardigheden over het stroomdal van de Drentsche Aa.

Lees verder...


Nieuwe regels woningtoewijzing Woonborg

Geplaatst op 05/05/2011

Op donderdag 28 april 2011 vond in 'Het Wapen van Drenthe' te Roden een informatieavond plaats over de vanaf 1 januari 2011 geldende nieuwe regels voor woningtoewijzing van Woonborg. Woonborg is beheerder en verhuurder van woningwetwoningen in de gemeenten Aa en Hunze, Haren, Noordenveld en Tynaarlo.

Europese regelgeving en inkomensgrenzen woningtoewijzing
Volgens de Europese regelgeving moet de Nederlandse overheid zorgen dat activiteiten van woningcorporaties, die van staatssteun profiteren, een rechtstreeks verband hebben met sociaal achtergestelde huishoudens. Ook moeten sociale en commerciële activiteiten van woningcorporaties volstrekt gescheiden zijn, dit om subsidiëring van met de markt concurrerende activiteiten van deze corporaties te voorkomen.
Woningcorporaties voorzien in de beschikbaarheid van sociale woningen en helpen daarmee sociaal achtergestelde huishoudens. Dit zijn 'Diensten van Algemeen Economisch Belang (DAEB)', waaraan binnen de Europese regelgeving staatssteun mag worden gegeven. Uitgaande van de Ministeriële Regeling inzake staatssteun voor woningcorporaties financiert de overheid Nederlandse woningcorporaties jaarlijks met 300 tot 400 miljoen euro aan subsidies, onder meer via het Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW). Ook het rentevoordeel uit garanties van de overheid om tegen gunstige voorwaarden geld te kunnen lenen, alsmede de verkoop van grond door gemeenten tegen lagere grondprijzen, wordt in dit verband als staatssteun aan woningcorporaties beschouwd.

Om voor DAEB staatssteun in aanmerking te blijven komen, zijn op basis van een Europese Beschikking vanaf 1 januari 2011 harde inkomensgrenzen van kracht voor de huurprijs van door woningcorporaties te verhuren woningen: voor alle woningen met een kale huurprijs tot ¤ 652,52 mag het gezinsinkomen niet hoger zijn dan ¤ 33.614,- . Slechts in 10% van de gevallen mogen woningcorporaties hiervan afwijken, maar dan alleen om dringende redenen, zoals gezondheid, veiligheid, sociale factoren, overmacht of calamiteiten. Woningcorporaties die zich niet aan deze voorwaarden houden, verliezen hun recht op staatssteun. Op een totaal aan leningen van 120 miljoen euro zou alleen al het verlies van 1% rentevoordeel 1,2 miljoen euro aan extra kosten betekenen!

Lees verder...


Duurzame energie in de gemeente Aa en Hunze

Geplaatst op 02/05/2011

Tijdens de vergaderingen van de marktplaats Leefomgeving van de gemeente Aa en Hunze van 24 november 2010 en 6 april 2011 zijn verschillende vormen van duurzame energie besproken: windenergie, energie uit biomassa, zonenergie en bodemenergie.

Doel
Doel van beide marktplaatsen was het verkennen van diverse vormen van duurzame energie in de gemeente Aa en Hunze. Het ging dan om vragen als ‘wat is de behoefte aan energie’, ‘in hoeverre is dat duurzaam in te vullen’ en ‘welke vormen van duurzame energie moeten we kiezen’. De uitkomsten zullen worden gebruikt voor het opstellen van een duurzaamheidvisie. Duurzaam betekent in dit verband: zorgen dat de aarde leefbaar blijft, ook voor volgende generaties.

Energiebesparing
De totale energiebehoefte van de mensheid zal in de 21e eeuw naar verwachting ongeveer verdrievoudigen. Met de klassieke energiebronnen kolen, olie en gas is deze stijging niet op te vangen. Voor al deze energiebronnen is de maximale wereldproductie wel zo ongeveer bereikt. Bovendien zijn deze fossiele energiebronnen niet duurzaam: over een paar honderd jaar zullen ze volledig zijn uitgeput. Gezocht zal dus moeten worden naar duurzame energiebronnen, waarmee de mensheid tot in de lengte van tijden zijn energiebehoefte zou kunnen dekken. Windenergie, biomassa, bodemenergie en zonenergie zouden in principe voor de gemeente Aa en Hunze dergelijke mogelijkheden kunnen bieden.

In het licht van de verwachte verdrievoudiging van de totale energiebehoefte van de mensheid zal ook niet ontkomen kunnen worden aan energiebesparing, zeker niet in Nederland, waar het energieverbruik per inwoner al erg hoog is. Juist vanwege dit hoge verbruik is er in Nederland met het besparen op energieverbruik veel geld te verdienen. Een energiebesparing in de gemeente Aa en Hunze met bijvoorbeeld 2% per jaar zou in de periode 2010-2050 tot ongeveer een halvering van het energieverbruik kunnen leiden. De uitdaging is dan om in 2050 de resterende 50% energiebehoefte zo duurzaam mogelijk ingevuld te hebben.

Lees verder...