Menu

Vereniging Dorpsbelangen Schipborg

Jaarverslag BOKD 2010

In het onlangs verschenen Jaarverslag van de Brede Overleggroep Kleine Dorpen in Drenthe (BOKD) 2010 is onder meer het volgende te vinden.

Algemeen
Nieuwe ontwikkelingen, zoals krimp en bezuinigingen op voorzieningen, laten zien dat werken aan de leefbaarheid van het Drentse platteland nog steeds belangrijk blijft en dat de bewoners daarbij een zo duidelijk mogelijke stem moet kunnen worden gegeven. De BOKD ziet om die reden de toekomst van de vereniging dan ook met vertrouwen tegemoet.

Geplaatst op 16/05/2011


Steunpunt Dorpshuizen Drenthe
In 2010 is de BOKD van start gegaan met het uitvoeren van een nieuwe kerntaak: het Steunpunt Dorpshuizen Drenthe. Bij dit steunpunt waren op 31 december 2010 al 106 dorps- en buurthuizen aangesloten.

Bestuurlijk overleg
In 2010 is de BOKD intensief betrokken geweest bij de ontwikkeling van beleidsvoornemens. Veel aandacht is gegaan naar de ‘Provincie Nieuwe Stijl’, over nieuwe rollen en taken van Rijk, provincie en gemeenten, het nieuwe provinciaal omgevingsbeleid en de bezuinigingen.
Bij de discussie over wat de provincie straks nog wel en wat niet meer moet doen, is ook de positie van de BOKD nadrukkelijk aan de orde geweest. Tot nu toe viel het werk van de BOKD onder het ‘Sociaal Beleid’ van de provincie Drenthe. Dit zou in de toekomst in de ogen van de BOKD beter ‘Vitaal Platteland’ kunnen worden. Dit omdat de BOKD een provinciaal werkende organisatie blijft, met netwerken van dorpen en dorpshuizen in heel Drenthe, inclusief de daarbij behorende kennis op het gebied van plattelandsontwikkeling.

Dorpenbijeenkomsten per gemeente
In 2010 is besloten af te stappen van de gebruikelijke regiobijeenkomsten, waarbij de dorpen in Drenthe in drie regio’s zijn opgedeeld. Gegeven de verschuiving van taken en bevoegdheden van de provincie in de richting van de gemeenten, zal nu worden overgegaan op een systeem van bijeenkomsten, waarbij de dorpen in Drenthe in twaalf gemeenten zijn opgedeeld. De verwachting is, dat de BOKD op deze wijze voor de leden een waardevollere bijdrage kan leveren aan het overleg met hun gemeenten. Naast deze door de BOKD georganiseerde bijeenkomsten, wordt vanuit de BOKD dan ook nog deelgenomen aan het door gemeenten zelf georganiseerde dorpenoverleg. Voor de gemeente Aa en Hunze zou dit dan het voor- of najaarsoverleg kunnen zijn, overleg waaraan naast bij de BOKD aangesloten kleine dorpen ook door de grotere kernen Gieten, Annen en Rolde wordt deelgenomen.

Bevolkingsontwikkeling
In Drenthe zal de komende tientallen jaren bij de bevolking sprake zijn van een doorzettende veroudering. Het totaal aantal inwoners zal bovendien gaan dalen, waarbij nog wel regionale verschillen mogelijk zijn. Deze bevolkingsontwikkeling zal in de toekomst de leefbaarheid op het platteland mede bepalen. Daarnaast spelen ook andere ontwikkelingen een rol, zoals een verminderende betrokkenheid van de bewoners bij het vorm geven aan het eigen dorp en een verdere bezuinigingen en schaalvergroting bij de overheid.

Schoolvoorzieningen
De ontwikkelingen op het gebied van het basisonderwijs in Drenthe zorgen op veel plaatsen voor ongerustheid. Onderzocht wordt of er door een andere organisatie het onderwijs op het platteland dit onderwijs behouden zou kunnen worden voor de toekomst. De BOKD richt zich in dit verband op diverse met het onderwijs verbonden zaken, zoals bevolkingsontwikkeling, organisatiestructuren (waaronder de buitenschoolse opvang) en onderhoud gebouwen.

Provinciaal omgevingsplan
Bij het opstellen van het nieuwe provinciaal omgevingsplan heeft de BOKD zich gericht op twee onderwerpen: behoud van dorps- en buurthuizen als dak van het verenigingsleven en plaats van ontmoeting, alsmede toestaan van woningbouw in de dorpen naar behoefte.

Dorpshuizen
Het hebben van dorps- of buurthuizen als ontmoetingsplek wordt een noodzaak geacht voor een leefbaar dorp. Allereerst is dan de vraag waaraan een dorpshuis zou moeten voldoen om aan te blijven sluiten bij de wensen en behoeften van de dorpsgemeenschap. Dat gaat dan om plek en functie van dorps- of buurthuizen in de dorpsgemeenschap, plus aantrekkelijkheid en mogelijkheden ervan voor bijeenkomsten en activiteiten. Daarnaast is uiteraard het gezond exploiteren van dorps- en buurthuizen een voortdurend punt van aandacht.
Om dorps- en buurthuizen te ondersteunen is een methode ontwikkeld voor het doorlichten op hun organisatie. Deze methode gaat uit van vijf aandachtsvelden:
• De samenleving waarbinnen de organisatie opereert en de daaruit voortvloeiende bestaansrecht ervan;
• De kwaliteit van de bij de organisatie betrokken personen;
• De middelen waarover de organisatie beschikt;
• De diensten die de organisatie levert;
• Het bestuur van de organisatie.
Wanneer alle vijf aandachtsvelden voldoende zijn ontwikkeld, dan zou in principe voldaan kunnen worden aan de behoeften en verwachtingen van de gebruikers, onder een sociaal en financieel verantwoorde manier van draaien.

BOKD-website
Voorjaar 2011 is de nieuwe BOKD-website www.bokd.nl gelanceerd. Hierop is algemene- en projectinformatie te vinden, evenals informatie over het Steunpunt Dorpshuizen Drenthe. Alle ledenorganisaties zullen in 2011 een inlogcode ontvangen, waarmee ze zelf teksten kunnen wijzigen en inbrengen en kunnen deelnemen aan het digitale BOKD forum.

Paul Hagel

« Evaluatie Kern- en Buurtgericht Werken 'nieuwe stijl' - Palmpasenviering 2011 »