Menu

Vereniging Dorpsbelangen Schipborg

Opschoondag Schipborg

Geplaatst op 28/04/2016

Zaterdag 12 maart jl., tegelijk met de landelijke 'NLdoet dag', heeft Schipborg zich weer eens van zijn zwerfafval ontdaan.

De weergoden waren ons op deze zonnige dag goed gezind, het was zo mooi dat Douwe zijn fietsdag er toch niet voor wilde laten lopen. Maar niet voordat hij de dag tevoren de Borgweg al helemaal was langs gegaan en het zwerfvuil daar had opgeruimd.
Met een 'mannetje of acht' gingen we de strijd met het vuil aan. Eerst natuurlijk gezamenlijk koffie drinken. En Cobie Krijger had weer eens heerlijke cake gebakken zodat we met een goed gevulde buik aan de slag konden gaan.
In duo’s gingen we op pad met grijper en vuilniszak.
De complimenten van wandelaars en fietsers onderweg werkten stimulerend.
Al met al viel de hoeveelheid afval wel mee; dit is natuurlijk mede te danken aan deze jaarlijkse schoonmaak.

In de Schakel stond Schipborg met 40 kg afval helemaal op de laatste plaats van de gemeente Aa en Hunze. In dit geval kunnen we trots zijn op deze plek.

Jannie Uddink


Foto: Irene Hagel

Lees verder...


Snertpuzzelwandeltocht

Geplaatst op 28/04/2016

De snertpuzzelwandeltocht was een groot succes, althans het weer was die dag snert maar de erwtensoep was heerlijk, dankzij onze winnende 'snertkok'.
Wandelen hebben we, gezien de slechte weersomstandigheden, maar achterwege gelaten. Regen, regen, regen en nog eens regen........
Ook al zijn we niet op pad gegaan, we hebben wel allemaal vragen en puzzels opgelost en beantwoord, wat leerzaam en erg gezellig was.
Er is nog een vraag overgebleven: wie is nu toch de echte 'snertkok'?
Laat je antwoord aan ons weten, via de mail of bellen.
Onder de winnaars verloten we een bakje van die heerlijke snert.
Ook al is het voorjaar, op een koude lentedag wil zo’n bakje zelfgemaakte snert er toch prima in.

Cobie Krijger

Lees verder...


Dit zag ik in ons clubblad van de Dobberieders...

Geplaatst op 28/04/2016

Ik begrijp ze wel ......................................
de wandelaars en de ruiters, de natuurliefhebbers en de BOA's, de spelende kinderen en de klootschieters. Ik begrijp de groeiende ergernis ten aanzien van het gedrag van mountainbikers. Waarom?
Dat begrijp je eigenlijk pas als je als mountainbiker nét even iets minder snel bent, als je nét even iets minder vaardig bent of als je, zoals ik, een groep enthousiaste jeugdige mountainbikers door het bos begeleidt.
Ik begrijp deze ergernis richting de mountainbikers die een toertocht als een wedstrijd zien. Die fietsen over begraafplaatsen of de Gasterse duinen.
Die zonder vaart te minderen rakelings voorbij fietsen of menen dat zij de enige rechthebbende zijn op de singeltrack waar nou nét jij voor hen fietst.
Ik begrijp ze wel. Al die gebruikers van het bos die dit soort mountainbikers op hun gedrag aanspreken. Waarbij ze de grote waffel die ze vervolgens terug krijgen, voor lief nemen.
Hulde aan alle recreanten, sporters en collega mountainbikers die reageren op dit horkerige gedrag. Vooral blijven doen!

Met sportieve groet van enthousiaste mountainbikers,
Dirk en Douwe Boetje

Lees verder...


Alternatieven opslag zonnestroom op stroomnet

Geplaatst op 31/03/2016

Het na 2020 verdwijnen van de huidige salderingsregeling betekent het verdwijnen voor kleinverbruikers van de huidige gratis opslag van zonnestroom op het stroomnet. Nagegaan wordt of hiervoor alternatieven zijn.

Energieneutraal stroomverbruik met huidige saldering
Met de huidige salderingsregeling maakt het voor kleinverbruikers niet uit of zonnestroom alleen overdag en dan vooral in het zomerhalfjaar wordt opgewekt. Ongebruikte zonnestroom gaat voor eenzelfde prijs het stroomnet in, als waarvoor het op andere momenten kan worden afgenomen. Gratis opslag van zonnestroom op het stroomnet dus.

Energieneutraal stroomverbruik, evenveel stroom verbruiken als zonnestroom opwekken, geeft bij gratis opslag van zonnestroom op het stroomnet een neutrale stroomrekening. Het opwekken van de hiervoor noodzakelijke zonnestroom kost onder ideale omstandigheden 15 cent per kWh. Een voor kleinverbruiker gemiddelde stroomverbruik van 3.500 kWh per jaar kost dan 525 euro. Bij de huidige prijs van 20 cent per kWh zou dat met alleen netstroom 700 euro zijn. Zonnestroom kan zo 175 euro per jaar besparen.

Energieneutraal stroomverbruik zonder huidige saldering
Verdwijnen van de huidige salderingsregeling na 2020 maakt de prijs van teruggeleverde zonnestroom 'marktconform', afhankelijk van vraag en aanbod hooguit 7 cent per kWh. De huidige besparing van 5 cent per kWh zonnestroom slaat dan om in een verlies van 8 cent per kWh. Opslag van zonnestroom op het stroomnet gaat ten minste 13 cent per kWh kosten.

Energieneutraal stroomverbruik met kosten voor opslag van zonnestroom op het stroomnet geeft geen neutrale stroomrekening. Voor naar schatting 2.500 kWh per jaar via het stroomnet af te nemen zonnestroom zal 325 euro moeten worden betaald. Met de 525 euro voor het opwekken van 3.500 kWh zonnestroom wordt dat 850 euro. Zonnestroom levert dan 150 euro per jaar verlies op ten opzichte van de 700 euro voor alleen 3.500 kWh netstroom.

Alternatieven met grote stroomverbruikers
Minder verlies aan het stroomnet kan door meer 'eigen verbruik' van zonnestroom, bijvoorbeeld door het overdag aanzetten van grote stroomverbruikers. Dat zijn bijvoorbeeld wasmachines (2 kWh), droogmachines (3 kWh) of vaatwassers (1 kWh). In het winterhalfjaar, met nauwelijks voldoende zonnestroom voor het gemiddelde stroomverbruik van 3 kWh overdag, is dat niet nodig. Maar in het zomerhalfjaar, met gemiddeld 15 kWh zonnestroom per dag, biedt het een aantrekkelijk alternatief.

Alleen overdag aanzetten van grote stroomverbruikers, samen een stroomverbruik van 1.000 kWh per jaar, kan in het zomerhalfjaar het 'eigen verbruik' met 500 kWh verhogen. De stroomrekening voor de nog via het stroomnet af te nemen 2.000 kWh zonnestroom daalt dan tot 260 euro. Met de 525 euro voor 3.500 kWh zonnestroom wordt dat 785 euro. Het verlies ten opzichte van de 700 euro voor alleen 3.500 kWh netstroom kan zo beperkt worden tot 85 euro per jaar.

Alternatieven door opslag in accu's
Het 'eigen verbruik' van zonnestroom kan ook verhoogd worden door zelf voor de dagelijkse stroomopslag te zorgen. Bij een gemiddeld stroomverbruik van ongeveer 10 kWh per dag, waarvan 3 kWh 'eigen verbruik', kan dat in accu's voor de opslag van7 kWh zonnestroom.

Opslag van 7 kWh en een direct verbruik van 3 kWh zonnestroom overdag betekent dat, bij gemiddeld 15 kWh zonnestroom in het zomerhalfjaar per dag, toch nog gemiddeld 5 kWh zonnestroom, 900 kWh per zomerhalfjaar, zal moeten worden teruggeleverd aan het stroomnet. Gedurende het winterhalfjaar, bij gemiddeld minder dan 5 kWh zonnestroom per dag, is dat niet nodig. Het ook bij opslag in accu's nog afnemen van 900 kWh zonnestroom via het stroomnet geeft een stroomrekening van 117 euro.

Kosten door stroomverliezen in accu's
In accu's opgeslagen zonnestroom is op elk gewenst moment beschikbaar voor afname. Wel gaat bij opslag en afname, afhankelijk van het type accu, tot 30% van de zonnestroom door interne weerstand als warmte verloren. Het is dus zaak accu's te kiezen, waarbij de verliezen zo klein mogelijk zijn. Bij een energieneutraal stroomverbruik moet voor deze verliezen gecompenseerd worden door een verhoging van de productie van zonnestroom.

Lees verder...


Statuten VDS

Geplaatst op 08/03/2016

STATUTEN(WIJZIGING) VERENIGING DORPSBEALNGEN SCHIPBORG


Heden, éénendertig maart tweeduizend zestien, verschenen voor mij, meester Klaas Wildeboer, notaris te Tynaarlo, gemeente Tynaarlo:
1. de heer JAN ALBERT SCHUT, wonende te 9469 PG Schipborg, Borgweg 43, geboren te Groningen op vijf oktober negentienhonderd eenenveertig, ongehuwd en niet geregistreerd als partner in de zin van het geregistreerd partnerschap, zich legitimerende door middel van zijn *, nummer: *;
2. de heer ABE THIJS VEENSTRA, wonende te 9469 PG Schipborg,
Borgweg 41, geboren te Zuidlaren op vier oktober negentienhonderd tweeënzestig, ongehuwd en niet geregistreerd als partner in de zin van het geregistreerd partnerschap, zich legitimerende door middel van zijn *,
nummer: *;
die verklaarden ten deze te handelen als respectievelijk voorzitter en penningmeester van de vereniging: Vereniging Dorpsbelangen Schipborg, gevestigd te Schipborg, ingeschreven bij het handelsregister van de Kamer van Koophandel onder nummer: 40047375 en als zodanig gemelde vereniging overeenkomstig de statuten rechtsgeldig vertegenwoordigende.
De comparanten, handelende als gemeld, verklaarden:
- dat op zeventien mei negentienhonderd vierentachtig is opgericht de vereniging: Vereniging Dorpsbelangen Schipborg;
- dat de statuten van gemelde vereniging zijn vastgelegd in een akte houdende vaststelling van de statuten, zeventien mei negentienhonderd vierentachtig verleden voor mr. R.C. Spronk, destijds notaris te Zuidlaren;
- dat sedertdien zijn de statuten van gemelde vereniging niet meer gewijzigd;
- dat in de algemene ledenvergadering, gehouden op vijftien maart tweeduizend zestien, waarin het vereiste quorum aanwezig was,
met ****algemene stemmen besloten is over te gaan tot wijziging van de statuten.
Vervolgens verklaarden de comparanten, handelende als gemeld, ter uitvoering van voormeld besluit van de algemene ledenvergadering, de statuten van gemelde vereniging te wijzigen, in die zin dat deze voortaan zullen luiden als volgt:
NAAM, ZETEL en DUUR.
Artikel 1.
De vereniging draagt de naam:
"VERENIGING DORPSBELANGEN SCHIPBORG",
en heeft haar zetel te Schipborg, gemeente Aa en Hunze.
De vereniging is aangegaan voor onbepaalde tijd.

DOEL.
Artikel 2.
De vereniging stelt zich ten doel het behartigen van de belangen van het dorp Schipborg en het bevorderen van de contacten tussen de inwoners van het dorp Schipborg.

MIDDELEN.
Artikel 3.
De vereniging tracht haar doel ondermeer te bereiken door:
a. het organiseren van contact- avonden met een vormend en/of ontspannend karakter;
b. het onderhouden van contacten met andere personen en instellingen met een soortgelijk en/of aanverwant doel.

LIDMAATSCHAP.
Artikel 4.
Leden zijn bewoners van het dorp Schipborg, die zich als lid bij het bestuur hebben aangemeld en zich bereid hebben verklaard de contributie aan de vereniging te voldoen.
Door het lidmaatschap van een van de gezinsleden genieten de overige gezinsleden de aan het lidmaatschap verbonden voorrechten, waaronder het stemrecht.
Onder gezinsleden worden verstaan de inwonende tot het gezin behorende kinderen, de partner en de bij het lid inwonende ouders, dan wel andere huisgenoten.
Het stemrecht komt alleen aan die gezinsleden toe die meerderjarig zijn.
kortheidshalve aangeduid als "leden".
Deze leden, gezinsleden en/of huisgenoten worden hierna in deze akte ook
kortheidshalve aangeduid als "leden".

LEDEN
Artikel 5
De leden worden op hun schriftelijke aanmelding bij de secretaris van de vereniging door het bestuur aangenomen.
Bij niet toelating kan de algemene vergadering alsnog tot toelating besluiten.
Het lidmaatschap eindigt:
1. a. door de dood van het lid;
b. door opzegging door het lid;
c. door opzegging namens de vereniging.
Deze kan geschieden wanneer een lid heeft opgehouden aan de vereisten voor het lidmaatschap bij de statuten gesteld te voldoen; wanneer hij zijn verplichtingen jegens de vereniging niet nakomt, alsook wanneer redelijkerwijs van de vereniging niet gevergd kan worden het lidmaatschap te laten voortduren;
d. door ontzetting.
Deze kan alleen worden uitgesproken wanneer een lid in strijd met de statuten, reglementen of besluiten der vereniging handelt, of de vereniging op onredelijke wijze benadeelt.
e. verhuizing naar een woning buiten het dorp Schipborg, als in artikel 4 genoemd.
2. Opzegging namens de vereniging geschiedt door het bestuur.
3. Opzegging van het lidmaatschap door het lid of door de vereniging kan slechts geschieden tegen het einde van een verenigingsjaar en met inachtneming van een opzeggingstermijn van vier weken.
Echter kan het lidmaatschap onmiddellijk worden beëindigd indien van de vereniging of van het lid redelijkerwijs niet gevergd kan worden het lidmaatschap te laten voortduren.
4. Een opzegging in strijd met het bepaalde in het vorige lid, doet het lidmaatschap eindigen op het vroegst toegelaten tijdstip volgende op de datum waartegen was opgezegd.
5. Een lid is niet bevoegd door opzegging van zijn lidmaatschap een besluit waarbij de verplichtingen van de leden van geldelijke aard zijn verzwaard, te zijnen opzichte uit te sluiten.
6. Ontzetting uit het lidmaatschap geschiedt door het bestuur.
7. Van een besluit tot opzegging van het lidmaatschap door de vereniging op grond dat redelijkerwijs van de vereniging niet gevergd kan worden het lidmaatschap te laten voortduren en van een besluit tot ontzetting uit het lidmaatschap staat de betrokkene binnen een maand na ontvangst van de kennisgeving van het besluit beroep open op de algemene vergadering. Hij wordt daartoe ten spoedigste schriftelijk van het besluit met opgave van redenen in kennis gesteld. Gedurende de beroepstermijn en hangende het beroep is het lid geschorst.
8. Wanneer het lidmaatschap in de loop van een verenigingsjaar eindigt, blijft desniettemin de jaarlijkse bijdrage voor het geheel verschuldigd.

BOEKJAAR.
Artikel 6.
Het boekjaar loopt gelijk met het kalenderjaar van één januari tot en met eenendertig december. Alszodanig loopt het huidige boekjaar van één oktober tweeduizend vijftien tot en met eenendertig december tweeduizend zestien.

ALGEMENE LEDENVERGADERING.
Artikel 7.
1. De algemene ledenvergadering bestaat uit de leden van de vereniging alsmede de in artikel 4 genoemde gezinsleden en/of huisgenoten.
2. Binnen zes maanden na afloop van elk boekjaar belegt het bestuur een algemene vergadering, waarin door het bestuur onder andere rekening en verantwoording wordt afgelegd over het gevoerde beleid en door de vergadering een balans en een staat van baten en lasten wordt vastgesteld.
Buitengewone algemene vergaderingen worden gehouden indien het bestuur zulks nodig acht of indien tenminste tien (10) leden in een met redenen omkleed schrijven een daartoe strekkend verzoek bij het bestuur heeft ingediend.
In het laatste geval moet binnen drie (3) weken na ontvangst van het verzoek een oproep tot deze vergadering door het bestuur aan de leden worden verzonden.
Blijft het bestuur in gebreke aan genoemd verzoek te voldoen dan hebben bedoelde leden het recht zelf een buitengewone vergadering uit te schrijven mits tijdig behoorlijk geconvoceerd. Oproepen tot een algemene vergadering dienen te worden gepubliceerd in een ter plaatse veel gelezen dag- en/of weekblad of in het verenigingsorgaan, niet eerder dan vier (4) weken en niet later dan tien (10) dagen voor de vergadering.
In oproepen tot een buitengewone vergadering dient de reden daarvan te worden vermeld.

STEMRECHT.
Artikel 8.
Alle ter vergadering aanwezige leden zijn stemgerechtigd. Stemmen bij volmacht is toegestaan.
Alle besluiten worden genomen bij volstrekte meerderheid van de uitgebrachte stemmen, tenzij in deze statuten of de wet anders is bepaald.
Indien bij stemming over personen geen volstrekte meerderheid wordt verkregen wordt een tweede stemming gehouden tussen de beide personen die de meeste stemmen hebben behaald.
Blanco stemmen worden geacht niet te zijn uitgebracht.
Bij staking van stemmen over personen beslist het lot, bij staking van stemmen over zaken beslist de stem van de voorzitter.
Verkiezing bij acclamatie is mogelijk.

BESTUUR.
Artikel 9.
Het algemeen beheer rust bij het bestuur, dat uit tenminste drie (3) en ten hoogste zeven (7) personen bestaat.
De algemene vergadering bepaalt het aantal bestuursleden.
De bestuursleden worden benoemd door de algemene vergadering op voordracht van het bestuur.
Alleen leden komen voor benoeming in aanmerking.
Bij de samenstelling van het bestuur dient rekening te worden gehouden met een evenwichtige vertegenwoordiging van de samenstelling van de bevolking en de geografische verdeling van het dorp.
Bestuursleden kunnen worden geschorst en ontslagen door de algemene vergadering.
Voorzitter, vice-voorzitter, secretaris en penningmeester vormen het dagelijks bestuur.
Voorzitter en secretaris vertegenwoordigen tezamen de vereniging in- en buiten rechte, met dien verstande dat het bestuur bevoegd is een of meer van zijn leden aan te wijzen om in bepaalde gevallen of in bepaalde zaken de vereniging te vertegenwoordigen.
Het bestuur kan aan de penningmeester de bevoegdheid verlenen tot een nader aan te geven maximum namens de vereniging betalingen te doen en bedragen te innen en in ontvangst te nemen.
Het bestuur is bevoegd tot het aangaan van alle rechtshandelingen ook tot het sluiten van overeenkomsten van geldleningen, het kopen, vervreemden, bezwaren of verhuren van registergoederen.
De functies worden door het bestuur onderling verdeeld.
De bestuursleden treden jaarlijks volgens een tevoren opgemaakt rooster af, en wel zodanig, dat van het zittende dagelijks bestuur niet meer dan één lid tegelijk aftreedt.
De aftredenden zijn terstond herkiesbaar.
Hij die wordt verkozen in een tussentijdse vacature, treedt af op het tijdstip waarop zijn voorganger had moeten aftreden.
Bij staking van stemmen beslist de stem van de voorzitter.

GELDMIDDELEN.
Artikel 10.
1. De geldmiddelen van de vereniging bestaan uit:
a. contributie van de leden;
b. subsidies;
c. schenkingen en vrijwillige bijdragen;
d. entree-gelden;
e. bijzondere geldinzamel- acties;
f. overige inkomsten.
2. Erfstellingen mogen niet anders dan onder voorrecht van boedelbeschrijving worden aanvaard.
3. De leden betalen een jaarlijks door de algemene vergadering vast te stellen contributie.

COMMISSIES.
Artikel 11.
1. De algemene vergadering benoemt jaarlijks twee leden die geen zitting hebben in het bestuur en geen familie zijn van bestuursleden, om de rekening en verantwoording van het bestuur te onderzoeken en daarover verslag uit te brengen in de algemene vergadering. Zij kunnen zich door een deskundige doen bijstaan, indien het onderzoek van de rekening en verantwoording bijzondere boekhoudkundige kennis vereist.
2. De algemene vergadering is bevoegd meer commissies in het leven te roepen, dan die in lid 1 genoemd, en daarin één of meer personen, al dan niet uit de gewone leden, te benoemen.

WIJZIGEN VAN DE STATUTEN.
Artikel 12.
Wijziging van de statuten is mogelijk, maar kan alleen geschieden bij besluit van de algemene vergadering, die tenminste tien (10) dagen tevoren is bijeengeroepen met mededeling in de oproep, dat de wijzigingsvoorstellen tenminste vijf dagen voor deze vergadering ter inzage liggen bij de voorzitter en secretaris.
De leden hebben het recht in de vergadering nog veranderingen in het wijzigingsvoorstel te laten aanbrengen.
De voorstellers moeten tenminste tien (10) dagen voor de vergadering een woordelijk afschrift van de voorgestelde wijzigingen aan de secretaris toezenden.
Bij gebreke daarvan kan het voorstel niet wettelijk worden besloten.
Elke wijziging behoeft, om te worden aangenomen, tenminste twee/derde van de uitgebrachte geldige stemmen.
De wijziging treedt in werking zodra deze bij notariële akte is vastgesteld.

ONTBINDING VAN DE VERENIGING.
Artikel 13.
Een besluit tot ontbinding van de vereniging kan alleen worden genomen in een daartoe uitgeschreven algemene vergadering met tenminste twee/derde der uitgebrachte geldige stemmen in een vergadering waarin tenminste drie/vierde van de leden aanwezig is.
De oproepingstermijn voor zulk een vergadering bedraagt tenminste veertien (14) dagen.
Wanneer het vereiste aantal leden niet aanwezig is, kan binnen vier (4) weken een nieuwe vergadering worden uitgeschreven, waarin ongeacht het aantal aanwezige personen bindende besluiten met tenminste drie/vierde der uitgebrachte geldige stemmen kunnen worden genomen.
Bij een besluit tot ontbinding der vereniging worden vereffenaars van het vermogen der vereniging benoemd door de algemene vergadering, die tevens de bestemming van het batig saldo van deze vereffening aangeeft.

HUISHOUDELIJK REGLEMENT.
Artikel 14.
Door de algemene ledenvergadering kan op gelijke wijze als is bepaald voor statutenwijziging, een huishoudelijk reglement worden vastgesteld of gewijzigd. Dit reglement mag geen bepalingen bevatten die strijdig zijn met de statuten of de wet, ook voorzover deze bepalingen bevat die niet van dwingend recht zijn.

SLOTBEPALING.
Artikel 15.
In alle gevallen waarin de wet, de statuten en een eventueel huishoudelijk reglement niet voorzien, beslist het bestuur.

WOONPLAATSKEUZE
Voor de tenuitvoerlegging van deze akte verklaarden comparanten woonplaats te kiezen ten kantore van de bewaarder van deze akte.
WAARVAN AKTE is verleden te Tynaarlo, gemeente Tynaarlo, op de datum in het hoofd van deze akte vermeld.
De verschenen personen zijn mij, notaris, bekend en de identiteit van de bij deze akte betrokken comparanten/partijen is door mij, notaris, aan de hand van de hiervoor gemelde en daartoe bestemde documenten vastgesteld. Van het bestaan van de volmacht(en) is mij, notaris, genoegzaam gebleken.
De inhoud van de akte is aan hen opgegeven en toegelicht. De verschenen personen hebben verklaard op volledige voorlezing van de akte geen prijs te stellen, van de inhoud van deze akte te hebben kennisgenomen en met de inhoud in te stemmen.
Deze akte is beperkt voorgelezen en onmiddellijk daarna ondertekend, eerst door de verschenen personen en vervolgens door mij, notaris.

 

Lees verder...


66ste Jaarvergadering VDS

Geplaatst op 22/02/2016

Hierbij nodigen wij u van harte uit voor de 66ste Jaarvergadering van de Vereniging Dorpsbelangen Schipborg (VDS).

Plaats: het Dorphuis
Datum: Dinsdag 15 maart 2016
Ontvangst 19:15 uur: Drents kwartiertje met koffie en cake
Begin: 19:30 uur
Einde: uiterlijk 22:00 uur

Agenda
- Opening en mededelingen
- Notulen jaarvergadering VDS 11 maart 2015
- Activiteiten VDS 2014/2015
- Verslag van de penningmeester (Jaarrekening 2014/2015)
- Verslag kascommissie over het boekjaar 2014/2015
- Begroting 2015/2016
- Benoeming nieuwe kascommissie voor 2015/2016
- Verkiezing bestuursleden/bestuurswisseling
. Aftreden penningmeester Abe Veenstra
. Benoemen nieuwe penningmeester
- Voorstel statutenwijziging
- Stand van zaken OBS de Waterburcht
- Glasvezelaanleg in Schipborg
- Dorpsagenda 2016
- Rondvraag
- Sluiting
- Hapje en drankje

Lees verder...


Bestuursactiviteiten VDS 2014 / 2015

Geplaatst op 22/02/2016

Het bestuur is het afgelopen verslagjaar maandelijks bijeen geweest voor de reguliere vergaderingen, behalve in de zomervakantie.
Hier volgt een samenvatting van de belangrijkste zaken waar het bestuur zich mee bezig heeft gehouden (zie ook de verschenen SIKKEN in het afgelopen verslagjaar).


Verschijnen van de SIK
De SIK is het afgelopen jaar 6 keer verschenen. Na iedere bestuursvergadering geeft de VDS een SIK uit. De SIK kent een aantal vaste rubrieken zoals 'Uit het bestuur VDS', 'Bruisend Schipborg', 'Activiteiten Dorpshuis'. Verder is er ruimte voor eenieder die een stuk in de SIK wil plaatsen. VDS bedankt de adverteerders voor het plaatsen van de advertenties.

Innen contributie
Uiteraard moesten we ook dit jaar contributie innen. Gelukkig hebben veel leden de contributie keurig op tijd betaald. De leden die waren vergeten de contributie te betalen hebben we verblijd met een bezoek. Uiteindelijk hebben we nagenoeg alle contributies binnengekregen.

OBS 'de Waterburcht'
Over de toekomst van OBS 'de Waterburcht' heeft het bestuur een enquête onder de bewoners van Schipborg georganiseerd. Dit naar aanleiding van het besluit van de Gemeente het schoolgebouw af te willen stoten.

Organiseren vrijmarkt
In september 2015 hebben we de vrijmarkt 'Schipborg pakt uit' georganiseerd en net als de voorgaande keren was het goed weer. We kunnen terugkijken op een geslaagde dag met een levendige handel. De organisatie was uitstekend. Wel hebben we ons voorgenomen om in 2016 geen vrijmarkt te organiseren
en te zoeken naar een andere activiteit.

Nieuwjaarsborrel
Ieder begin van het nieuwe jaar moeten we inwijden. Zo ook dit jaar.
De Tennisvereniging organiseert de nieuwjaarsborrel al vele jaren samen met VDS. Met ongeveer 60 bezoekers was het erg gezellig.

Organiseren landelijke opschoondag
In maart 2015 hebben we met ongeveer 10 mensen meegedaan met de landelijke opschoondag. Er was niet veel rommel, dus dat was goed.

Oud papier
Ook in 2014 en 2015 heeft het VDS samen met vrijwilligers oud papier opgehaald. Wat het aan geld heeft opgeleverd kunt u lezen in het financieel verslag. De opbrengsten komen ten gunste van de kas van VDS. We gaan nog kijken wat voor bestemming we gaan geven aan deze (extra) inkomsten.

Glasvezelproject Schipborg
In augustus 2015 heeft Schipborg zich aangesloten bij een initiatief voor het aanleggen van glasvezel. De dorpen Gasteren, Anloo, Taarlo, Oude Molen en Zuidlaarderveen waren hier al mee bezig. Dit heeft in december 2015 geresulteerd in een samenwerkingsovereenkomst met een financieel statuut. Inmiddels is er in Schipborg een werkgroep actief.

Lees verder...


Bruisend' Schipborg

Geplaatst op 22/02/2016

Planning SIK nr. 76. Te verschijnen half april 2016.
Kopij, uiterlijk 1 april 2016 sturen per e-mail naar
cobiekrijger@ziggo.nl of c.vanderwees@ziggo.nl

Oud papier
T.b.v. de Ver. Dorpsbelangen Schipborg (VDS) wordt het oud papier in het eerste halfjaar van 2016 opgehaald op de donderdagen 3 maart, 28 april, 23 juni.
Vanaf half zes goed verpakt (evt. bij regen afgedekt met plastic en/of in een kruiwagen) aan de weg!

Natuurwerkochtenden
2016: op de zaterdagen 13 februari en 12 maart
Locatie: zandverstuiving, vanaf 9.00 uur. Zie verder pag. 6 in deze SIK.

ALV VDS
Algemene Leden Vergadering VDS (Ver. Dorpsbelangen Schipborg) op dinsdag 15 maart in het Dorpshuis, zie pagina 5 en 6 in deze SIK.

Snertpuzzeltocht
Zondag 21 februari vanaf 10.00 uur, vertrek Dorpshuis, zie ook pag. 13 in deze SIK.

Opschoondag
Zaterdag 12 maart vanaf 10.00 uur, vertrek Dorpshuis, zie ook pag. 10 in deze SIK.

Vrijdagochtend koffiemorgens
De vrijdagochtend koffiemorgens in het Dorpshuis worden elke 2e en 4e vrijdag van de
maand gehouden en beginnen om 10.00 uur.

Info gebruik Dorpshuis
Voor meer informatie over aktiviteiten in het Dorpshuis en nog beschikbare (vrije) data en dagdelen, kunt u terecht bij de beheerders van het Dorpshuis
Tineke en Douwe van Randen, Ruiterweg 7, 9469 PN Schipborg.
Tel. 050 40 95 558, e-mail: dvran@msn.com

Lees verder...


Uit het Bestuur

Geplaatst op 22/02/2016

De eerste SIK van het nieuwe jaar valt vandaag bij u 'op de mat'. We hopen dat u er weer voldoende gewaardeerde informatie in zult vinden.
Allereerst willen we u als Schipborger een goed en gezond 2016 toewensen!
Veel mensen hebben we al gezien en gesproken op de goed bezochte en gezellige nieuwjaarsreceptie, voor het eerst in de tenniskantine en het Dorpshuis sámen.


Tijdens de receptie kregen we bij monde van Henk Jongebloed te horen dat het zo goed als zeker is dat het FestiValderAa dit jaar weer (noteer alvast: 1, 2 en 3 juli) een vervolg krijgt. In het Dagblad van het Noorden van zaterdag 16 jan. j.l. kon u lezen over de scoutingtocht van Henk bij Eurosonic in Groningen en wij zijn benieuwd of 'Alice on the Roof' op het programma komt te staan.

Glasvezelnetplannen
Maar er gebeurt meer in 'Bruisend Schipborg'. Zo is er door een in december opgestarte werkgroep, voortvarend een begin gemaakt met de eerste stappen op weg naar het realiseren van een glasvezelnetwerk in ons dorp. Zoals u wellicht weet participeert Schipborg met een aantal andere dorpen uit de omgeving in 'Glas van Aa tot Hunze'. In deze SIK wordt u door de werkgroep hierover geïnformeerd.

De Waterburcht
Aangaande de ontwikkelingen m.b.t. 'OBS de Waterburcht' pakken we de draad op waar we in de vorige SIK gebleven waren:
Eind november 2015 had een geïnteresseerde partij in het realiseren van seniorenwoningen een gesprek met de gemeente. Deze partij berichtte ons nadien zich terug te trekken: 'Omdat de gemeente een concreet verzoek tot aankoop had gekregen die naar verwachting in relatie tot de bestemmingsplan-procedure snel geëffectueerd kan worden, kiest de gemeente daarvoor'. Waar hij nog aan toe voegt dat deze invulling z.i. goed zou kunnen passen.

Daarna hebben Jan Schut en Herman Hogenhorst wederom een gesprek gehad met wethouder Heijerman en beleidsambtenaar mevr. Plat. Daarin hebben zij de grieven van Dorpsbelangen naar voren gebracht m.b.t. de manier waarop de gemeente met ons is omgegaan. Niet meer over de inhoud dus, maar alleen over het proces.

We hebben o.a. aan de orde gesteld waarom ze niet in eerste instantie met ons in gesprek zijn gegaan over de uitslag van de enquête en waarom het zo lang moest duren om uiteindelijk met dezelfde optie als begin dit jaar te komen. Ook hebben we gevraagd waarom er geen openbare aanbesteding
is geweest. Echte antwoorden daarop hebben we helaas niet gekregen. Omdat we de mensen die het mogelijk gaan kopen absoluut niet voor de voeten willen lopen hebben we ons echter constructief opgesteld t.a.v. de plannen met 'de Waterburcht'.

Inmiddels is er in het nieuwe jaar door de gemeente een overleg gepland op 8 februari (wat dus heeft plaats gevonden als u dit leest). De initiatiefnemers lichten hun plannen -om in 'de Waterburcht' te gaan wonen en er daarnaast een kleinschalige zorgvoorziening voor jongeren met een beperking op te zetten- dan uitgebreid toe.
Verder is de gemeente voornemens om de voormalige gymzaal te bestemmen voor het dorp. Ook willen ze inventariseren welke onze wensen m.b.t. het Dorpshuis zijn. Naast Dorpsbelangen zijn daarvoor de besturen van het Dorpshuis en de tennisvereniging uitgenodigd. De volgende stap zal dan het informeren van omwonenden zijn.
In de loop van januari heeft zich nog een nieuwe belangstellende gemeld. Hoe de gemeente hier mee om wil gaan zal moeten blijken.

Vacatures bestuur
Heuglijk nieuws is dat er in ieder geval één van de vacatures in ons bestuur, nl. die van penningmeester, opgevuld kan worden. Herko Hids is bereid dit te doen en zal tijdens onze ALV aan u voorgesteld worden. Kijk a.u.b. zelf nog even in de vorige SIK hoe ú ons nog kunt helpen, we stellen het erg op prijs!

Schipborg pakt uit
Verder willen we u alvast meedelen besloten te hebben om dit jaar 'Schipborg pakt uit' niet te organiseren. Dit i.v.m. de respons die we daarover vanuit het dorp (dank daarvoor!) n.a.v. het stukje in de vorige SIK kregen. We hebben ideëen voor een andere leuke (lente of zomer) activiteit, waarover een andere keer meer.

Natte voeten aan de Holle Drift
'Schipborgers hebben last van natte voeten'. Onder deze kop stond half december vorig jaar een artikel in de Oostermoer over de blubberboel die de Holle Drift na een regenperiode is. Dit levert enorm veel ongemak, cq. ellende voor bewoners (en bezoekers) op. Ze zijn al jaren met de gemeente bezig voor een goede, afdoende oplossing, maar tot nu toe zonder resultaat.
Het water staat de bewoners inmiddels in figuurlijke zin tot aan de lippen. Het bestuur van VDS heeft met hen afgesproken mee te gaan denken en onze contacten met de gemeente in deze kwestie aan te zullen wenden.

Ledenvergadering VDS
Rest ons nog dat we u dit jaar hopen te treffen bij onze activiteiten en op de Algemene Ledenvergadering op dinsdag 15 maart a.s. Voor de laatste vindt u de uitnodiging en agenda los in deze SIK.

Lees verder...


Naoberclub / sociaal netwerk vervolg

Geplaatst op 22/02/2016

Vorige keer hebben we u verteld over de uitnodiging van minister Plasterk voor de bijeenkomst op maandag 30 november 2015 in de Grote Kerk in Zwolle. Menno Heeres en ik zijn daar inmiddels geweest.

Het was een inspirerende dag. Na de opening in de Grote Kerk werden de genodigden in 54 groepjes verdeeld, die elk 3 locaties gingen bezoeken.
We zijn o.a. naar een dame op leeftijd geweest, die nog zelfstandig woont. We konden haar en de gespreksleider, een voorman van de buurtzorg, verschillende vragen stellen.
In de namiddag weer terug naar de binnenstad en vervolgens naar een theater voor een hapje en een drankje en een avondprogramma.

De dag zijn daarna zijn we ook nog in Gasselternijveen geweest, waar we een bijeenkomst hebben bijgewoond op gemeentenivo met hetzelfde onderwerp als de vorige dag: de ontwikkeling van de participatiemaatschappij.

Op de 'Naoberclub'vergadering van 18 januari jl., waar bijna alle 'straatoudsten' bij aanwezig waren, hebben we meegedeeld dat heel Schipborg nu voorzien is van aanspreekadressen.
We hebben al diverse nieuwe inwoners een welkomstgeschenk mogen brengen, bij een zieke een bos bloemen en bij een nieuwe wereldburger een kadootje.

Op 11 maart a.s. om 10.00 uur komt de wijkagent in het Dorpshuis zich voorstellen en zal vertellen wat hij voor ons kan betekenen.

Naar aanleiding van de vorige vergadering heeft één van de aanwezigen het liedje 'Kom uit de meterkast' geschreven en is vervolgens in de Sik geplaatst; waarvoor hartelijke dank en de complimenten. We gaan waarschijnlijk nog wel iets doen met het onderwerp en misschien ook wel met het liedje.

Douwe Boetje



Ronald Plasterk en Douwe Boetje gebroederlijk naast elkaar in de Grote Kerk in Zwolle

 

Lees verder...