Menu

Vereniging Dorpsbelangen Schipborg

Alternatieven opslag zonnestroom op stroomnet

Het na 2020 verdwijnen van de huidige salderingsregeling betekent het verdwijnen voor kleinverbruikers van de huidige gratis opslag van zonnestroom op het stroomnet. Nagegaan wordt of hiervoor alternatieven zijn.

Energieneutraal stroomverbruik met huidige saldering
Met de huidige salderingsregeling maakt het voor kleinverbruikers niet uit of zonnestroom alleen overdag en dan vooral in het zomerhalfjaar wordt opgewekt. Ongebruikte zonnestroom gaat voor eenzelfde prijs het stroomnet in, als waarvoor het op andere momenten kan worden afgenomen. Gratis opslag van zonnestroom op het stroomnet dus.

Energieneutraal stroomverbruik, evenveel stroom verbruiken als zonnestroom opwekken, geeft bij gratis opslag van zonnestroom op het stroomnet een neutrale stroomrekening. Het opwekken van de hiervoor noodzakelijke zonnestroom kost onder ideale omstandigheden 15 cent per kWh. Een voor kleinverbruiker gemiddelde stroomverbruik van 3.500 kWh per jaar kost dan 525 euro. Bij de huidige prijs van 20 cent per kWh zou dat met alleen netstroom 700 euro zijn. Zonnestroom kan zo 175 euro per jaar besparen.

Energieneutraal stroomverbruik zonder huidige saldering
Verdwijnen van de huidige salderingsregeling na 2020 maakt de prijs van teruggeleverde zonnestroom 'marktconform', afhankelijk van vraag en aanbod hooguit 7 cent per kWh. De huidige besparing van 5 cent per kWh zonnestroom slaat dan om in een verlies van 8 cent per kWh. Opslag van zonnestroom op het stroomnet gaat ten minste 13 cent per kWh kosten.

Energieneutraal stroomverbruik met kosten voor opslag van zonnestroom op het stroomnet geeft geen neutrale stroomrekening. Voor naar schatting 2.500 kWh per jaar via het stroomnet af te nemen zonnestroom zal 325 euro moeten worden betaald. Met de 525 euro voor het opwekken van 3.500 kWh zonnestroom wordt dat 850 euro. Zonnestroom levert dan 150 euro per jaar verlies op ten opzichte van de 700 euro voor alleen 3.500 kWh netstroom.

Alternatieven met grote stroomverbruikers
Minder verlies aan het stroomnet kan door meer 'eigen verbruik' van zonnestroom, bijvoorbeeld door het overdag aanzetten van grote stroomverbruikers. Dat zijn bijvoorbeeld wasmachines (2 kWh), droogmachines (3 kWh) of vaatwassers (1 kWh). In het winterhalfjaar, met nauwelijks voldoende zonnestroom voor het gemiddelde stroomverbruik van 3 kWh overdag, is dat niet nodig. Maar in het zomerhalfjaar, met gemiddeld 15 kWh zonnestroom per dag, biedt het een aantrekkelijk alternatief.

Alleen overdag aanzetten van grote stroomverbruikers, samen een stroomverbruik van 1.000 kWh per jaar, kan in het zomerhalfjaar het 'eigen verbruik' met 500 kWh verhogen. De stroomrekening voor de nog via het stroomnet af te nemen 2.000 kWh zonnestroom daalt dan tot 260 euro. Met de 525 euro voor 3.500 kWh zonnestroom wordt dat 785 euro. Het verlies ten opzichte van de 700 euro voor alleen 3.500 kWh netstroom kan zo beperkt worden tot 85 euro per jaar.

Alternatieven door opslag in accu's
Het 'eigen verbruik' van zonnestroom kan ook verhoogd worden door zelf voor de dagelijkse stroomopslag te zorgen. Bij een gemiddeld stroomverbruik van ongeveer 10 kWh per dag, waarvan 3 kWh 'eigen verbruik', kan dat in accu's voor de opslag van7 kWh zonnestroom.

Opslag van 7 kWh en een direct verbruik van 3 kWh zonnestroom overdag betekent dat, bij gemiddeld 15 kWh zonnestroom in het zomerhalfjaar per dag, toch nog gemiddeld 5 kWh zonnestroom, 900 kWh per zomerhalfjaar, zal moeten worden teruggeleverd aan het stroomnet. Gedurende het winterhalfjaar, bij gemiddeld minder dan 5 kWh zonnestroom per dag, is dat niet nodig. Het ook bij opslag in accu's nog afnemen van 900 kWh zonnestroom via het stroomnet geeft een stroomrekening van 117 euro.

Kosten door stroomverliezen in accu's
In accu's opgeslagen zonnestroom is op elk gewenst moment beschikbaar voor afname. Wel gaat bij opslag en afname, afhankelijk van het type accu, tot 30% van de zonnestroom door interne weerstand als warmte verloren. Het is dus zaak accu's te kiezen, waarbij de verliezen zo klein mogelijk zijn. Bij een energieneutraal stroomverbruik moet voor deze verliezen gecompenseerd worden door een verhoging van de productie van zonnestroom.

Geplaatst op 31/03/2016

Uitgaande van een verlies van 15% op 1.600 kWh per jaar eigen opslag in accu's (3.500 – 1.000 – 900), zou de productie van 3.500 kWh zonnestroom per jaar met 240 kWh verhoogd moeten worden. Voor de prijs per kWh effectief geproduceerde zonnestroom betekent dat een stijging van 15 naar 16 cent. Van de oorspronkelijke besparing per kWh zonnestroom van 5 cent blijft bij opslag in accu's dus nog maar 4 cent over.

Kosten alternatief loodaccu's
Bij opslag en afname gaat door de interne weerstand in loodaccu's ongeveer 20% van de opgeslagen stroom door warmteontwikkeling verloren. Door zelfontlading lekt maandelijks ongeveer 2% van de opgeslagen stroom weg.

Voordeel van loodaccu's is de betrekkelijke eenvoud, waardoor 98% hergebruik mogelijk is. Nadeel is de betrekkelijk korte levensduur van ongeveer 6 jaar, een levensduur die bovendien alleen te halen is wanneer voor opslag en afname maar ongeveer 30% van de capaciteit werkelijk wordt gebruikt. Voor een effectieve stroomopslag van 7 kWh is daarom zeker 20 kWh aan accu's nodig. Daar is een flinke kelderruimte voor nodig. Om bij overlading eventueel gevormd knalgas af te voeren zal die ruimte ook nog eens goed geventileerd moeten worden.

De aanschafkosten voor 20 kWh aan loodaccu's van ongeveer 3.000 euro vertalen zich, bij een installatie voor effectief 3.500 kWh zonnestroom per jaar, een rentevoet van 2%, een levensduur van 6 jaar, onderhoudskosten van 2% per jaar (op peil houden van het elektrolyt), naar ongeveer 17 cent per kWh opgeslagen zonnestroom.

Met een totaalprijs van 16 + 17 = 33 cent per kWh zonnestroom lopen het alternatief loodaccu's de kosten voor het opwekken van effectief 3.500 kWh zonnestroom op tot 1.155 euro per jaar. Met 117 euro voor 900 kWh via het stroomnet af te nemen zonnestroom erbij geeft dat een totaal van 1.272 euro, veel ongunstiger zelfs dan de 850 euro bij alleen opslag van zonnestroom op het stroomnet.

Kosten alternatief nikkel/ijzer accu's
Nikkel/ijzeraccu's zijn zeer robuust. Overladen of diep ontladen, kortsluiting en ander verkeerd gebruik geven nauwelijks schade. De levensduur is met zeker 25 jaar, ook bij intensief gebruik, uitzonderlijk lang. Bij opslag en afname gaat in nikkel/ijzer accu's door interne weerstand ongeveer 20% van de stroom door warmteontwikkeling verloren. Daarnaast lekt door zelfontlading maandelijks nog eens 20-30% van de opgeslagen stroom weg.

Ongeveer 80% van de in nikkel/ijzer accu's opgeslagen stroom kan ook werkelijk gebruikt worden. Voor een effectieve opslag van 7 kWh zou dan ook ongeveer 9 kWh aan accu's nodig zijn. Ook daarvoor is een flinke kelderruimte nodig, voorzien van een voldoende ventilatie voor de afvoer van eventueel gevormd knalgas.

Voor kleinverbruikers lijken nikkel/ijzer accu's door omvang en onderhoud weinig aantrekkelijk. De aanschafkosten van ongeveer 4.500 euro vertalen zich, bij een installatie voor effectief 3.500 kWh zonnestroom per jaar, een rentevoet van 2%, een levensduur van 25 jaar, onderhoudskosten van 2% per jaar (op peil houden van het elektrolyt), naar ongeveer 9 cent per kWh opgeslagen zonnestroom. Veel beter dan bij loodaccu's, maar niet veel beter dan de 13 cent per kWh, die opslag van zonnestroom op het stroomnet kost. En daar komen in principe nog de kosten bij van het snelle weglekken van in deze accu's opgeslagen stroom.

De totaalprijs van 16 + 9 = 25 cent per kWh brengt met het alternatief nikkel/ijzer accu's de totale kosten voor het opwekken van effectief 3.500 kWh zonnestroom per jaar op 875 euro. Met de 117 euro voor het opslag op het stroomnet wordt dat 992 euro, ruim meer dan de 850 euro voor alleen de opslag van zonnestroom op het stroomnet.

Kosten alternatief lithium accu's
Voordelen van lithium accu's zijn een hoge energiedichtheid bij een naar verhouding laag gewicht, waardoor deze aantrekkelijk zijn voor gebruik in elektrische auto's. Verliezen door opladen en ontladen beperken zich tot rond de 15%. Door zelfontlading lekt maandelijks niet meer dan een paar procent van de opgeslagen stroom weg.

In 2015 is een accu op de markt gekomen, speciaal ontwikkeld voor de dagelijkse opslag van effectief 7 kWh zonnestroom. Deze accu vraagt weinig eigen ruimte en kan door gewicht (100 kilogram) en afmetingen (130x86x18 cm) in huis gewoon aan een stevige muur (daarom de naam 'Tesla Powerwall') worden opgehangen.

De 7 kWh 'Tesla Powerwall' accu kost ongeveer 3.000 euro. Bij effectief 3.500 kWh zonnestroom per jaar, een rentevoet van 2%, een levensduur van 10 jaar en vrijwel geen onderhoudskosten, levert dat een prijs op van ongeveer 9 cent per kWh opgeslagen zonnestroom. Evenveel dus als bij nikkel/ijzer accu's, maar veel gebruiksvriendelijker.

Met eenzelfde prijs voor opslag van zonnestroom als in nikkel/ijzer accu's, zijn ook bij het alternatief lithiumaccu's de totale kosten van 992 ruim hoger de 850 euro voor alleen de opslag van zonnestroom op het stroomnet.

Toekomstige ontwikkelingen
In de loop van de 20-er jaren is het op de markt komen van 30% rendement zonnepanelen te verwachten, tegen de prijs van de huidige zonnepanelen van 15%. Een prijs van 7 cent per kWh zou de kosten voor het opwekken van 3.500 kWh zonnestroom per jaar verlagen tot ongeveer 250 euro per jaar. Met een 'eigen verbruik' van zonnestroom van 1.000 kWh per jaar kan dan zelfs onder de 'versoberde' salderingsregeling verlies worden vermeden. Immers, met 325 euro voor de 2.500 kWh via het stroomnet af te nemen zonnestroom en 250 euro voor het opwekken van 3.500 zonnestroom, blijft het totaal beneden de 700 euro per jaar voor afname van alleen 3.500 kWh per jaar netstroom.

Gaat de prijs van netstroom, net als nu in Duitsland, door het Energieakkoord uit 2013 ook in Nederland naar ruim 30 cent per kWh, dan stijgen de kosten voor de via het stroomnet af te nemen 2.500 kWh zonnestroom weliswaar tot 525 euro, maar blijft het totaal nog altijd 150 euro lager dan het dan voor 3.500 kWh alleen netstroom te betalen bedrag van 1.050 euro.

Op dit moment is de ontwikkeling van accu's nog in volle gang. Voor lithiumaccu's is, vooral in het kader ook van de ontwikkeling van elektrische auto's, in de loop van de 20-er jaren een halvering van de prijs denkbaar. Dat zou de kosten voor opslag van zonnestroom terugbrengen tot 5,5 cent per kWh. Samen met 7,5 cent per kWh opgewekte zonnestroom zou dat 13 cent per kWh opleveren, ruimschoots beneden de in de 20-er jaren te verwachten prijs voor afname van alleen netstroom.

Conclusies
Met het na 2020 verdwijnen van de huidig salderingsregeling wordt energieneutraal stroomverbruik verliesgevend ten opzichte van afname van alleen netstroom. Grote stroomverbruikers alleen overdag gebruiken kan dit verlies beperken. Alternatieven voor de gratis opslag van zonnestroom op het stroomnet in de vorm van opslag in accu's zijn voorlopig onaantrekkelijk. Toekomstige ontwikkelingen op het gebied van zonnepanelen en accu's kunnen dit beeld doen kantelen.

Paul Hagel

« Statuten VDS - Dit zag ik in ons clubblad van de Dobberieders... »