Menu

Vereniging Dorpsbelangen Schipborg

Watervisie Aa en Hunze

Op weg naar een Waterplan Aa en Hunze heeft de gemeente Aa en Hunze, in samenwerking met het Waterschap Aa's en Hunze, een concept 'Watervisie Aa en Hunze' opgesteld. Deze watervisie is op 20 december 2006, tijdens een 'Marktplaats' van de Raad van de gemeente Aa en Hunze aan de orde geweest.
Aan de hand van de 'Watervisie Aa en Hunze', waarin de doelstellingen van het waterbeleid tot 2015 zijn geformuleerd in streefbeelden, moet nog een uitvoeringsprogramma worden vastgesteld. Watervisie en uitvoeringsprogramma tezamen vormen een in de loop van 2007 vast te stellen waterplan Aa en Hunze.



Verdeelwerk bij Loon zorgt ervoor, dat alle afvoer van het Deurzerdiep boven de 2 kubieke meter per seconde in de richting van het Noord-Willemskanaal gaat.



Het stuwtje aan de rechterzijde is de ingang van het Loonerdiepje, heel wat smaller dus dan de stuw op de bovenste foto!

Geplaatst op 25/12/2006

Natuurlijke watersystemen 2015
De watersystemen van de Drentsche Aa en de Hunze functioneren in 2015 natuurlijker, met een beleid gericht op vasthouden, bergen en afvoeren van water. De oude sponswerking van deze watersystemen is weer hersteld.
Een verbeterde infrastructuur, waardoor het afstromen van water met een systeem van min of meer natuurlijke stuwen, hermeandering en waterplanten zoveel mogelijk wordt vertraagd, zorgt voor een beter vasthouden van het water. Meer ruimte om tijdelijk binnen de watersystemen water op te slaan, bijvoorbeeld door een hogere grondwaterstand en een groter oppervlak aan open water, heeft de mogelijkheden voor het bergen water vergroot. Door dit alles zijn in 2015 de hoogste waterafvoeren verminderd, en de laagste afvoeren vergroot.
Vermeden is dat de verhoging van de grondwaterstand, door een verminderde mogelijkheid tot het vasthouden van extra water, piekafvoeren juist zou versterken (een vochtverzadigde spons kan nu eenmaal minder extra water vasthouden dan een uitgeknepen spons).

Veilig, maar niet altijd droog
Als gevolg van de herstelde sponswerking van de watersystemen van de Drentsche Aa en de Hunze is de verdroging in 2015 afgenomen en vindt geen afwenteling meer plaats van wateroverlast op benedenstroomse gebieden. Wel kan bij hevige regenval tijdelijk (tot urenlang) plaatselijk wateroverlast ontstaan, zoals water in kruipruimten onder huizen of water op de openbare weg. Aanvullende maatregelen, waaronder ook het voorzien van de ingangen van woningen en gebouwen beneden het straatniveau van drempels en het voorkomen van (sier)bestrating van particuliere terreinen, gaan deze overlast tegen.

Schoon en vuil water gescheiden
Regenwater is in principe gescheiden van vuil rioolwater. Het regenwater wordt zoveel mogelijk geïnfiltreerd in de bodem, al dan niet gestimuleerd door verticale drainage, dan wel afgevoerd naar vijvers of andere tijdelijke opvangplaatsen, om zo ook ook in het grondwater terecht te kunnen komen. Overtollig regenwater komt via overstorten en waterlopen zoveel mogelijk ten goede aan landbouw en natuur.
Vuil rioolwater wordt afgevoerd naar de rioolwaterzuivering in Gieten. De verbeterde zuivering van deze installatie voldoet aan de landelijke lozingseisen voor afvalwater (de 'basisinspanning').
Gezien de kosten van de aanleg van gescheiden rioolsystemen, is de gewenste scheiding van regenwater en vuil water in 2015 in hoofdzaak beperkt gebleven tot nieuwbouwwijken en plaatsen waar zich ruimtelijke ontwikkelingen hebben voorgedaan. Waar nog gemengde systemen liggen, wordt in ieder geval voldaan aan de landelijk bepaalde waterkwaliteitseisen voor het lozen van rioolwater op oppervlaktewater, ook bij de afvoer van piekbelastingen via overstorten.

Water wordt beleefd
In de kernen versterkt het water de ruimtelijke structuur. Het water, ook in het landschap, is in 2015 meer toegankelijk en nodigt uit tot recreatie. Oude structuren zijn hersteld, waardoor bijvoorbeeld de kernen in het Hunze gebied weer per boot of kano bereikbaar zijn.

Water geïntegreerd in gebied en maatschappij
Het water in de gemeente is overal van goede kwaliteit. Het water versterkt het landschap. Waterschap en gemeente zorgen er gezamenlijk voor om water een volwaardige plaats in de ruimtelijke ordening te doen innemen. Bij ruimtelijke ontwikkelingen wordt in een vroegtijdig stadium beoordeeld wat de gevolgen zijn voor water en andere beleidsterreinen. Bij de te maken beleidskeuzen op watergebied wordt ook de bevolking betrokken. Door een goede voorlichting over de rol van het water is het 'waterbewustzijn' bij de bevolking in 2015 goed ontwikkeld. Het gaat dan om kernbegrippen als: een algemeen milieubewustzijn, het stimuleren van samenwerking en het geven van het goede voorbeeld.

Diffuse bronnen
Het verminderen van diffuse (op vele plaatsen in kleine hoeveelheden vrijkomende) verontreinigingsbronnen heeft in 2015 gestalte gekregen door het, waar dit kostenneutraal mogelijk is, toepassen van de landelijke bouwvoorschriften voor het duurzaam bouwen. Ook diffuse vervuiling van de openbare weg is geminimaliseerd door beter om te gaan met vervuilende stoffen uit het wegverkeer, het beperken van het gebruik van strooizout bij gladheidsbestrijding en het vervangen van chemische onkruidbestrijding op de openbare weg door mechanische middelen of heet water.

Doelmatig waterbeheer
In een gemeentelijk waterakkoord bestaan er in 2015 duidelijk afspraken over het onderhoud van de aanwezige watersystemen( inclusief oevers, bodems en kades). Er is één duidelijk aanspreekpunt voor klachten over water en er is een goede samenwerking tussen de betrokken medewerkers van gemeente en waterschap. Dit alles heeft een doeltreffend en kostenbesparend waterbeheer tot resultaat.

Verdere procedure
Na het vaststellen van de 'Watervisie Aa en Hunze' in de Raadsvergadering van 21 februari 2007 zal in de loop van 2007, na waarschijnlijk weer een Marktplaats, het uiteindelijke waterplan, watervisie en uitvoeringsprogramma tezamen dus, definitief worden vastgesteld onder de titel: 'TUSSEN STROMEN - Waterplan Aa en Hunze'.

« Regiobijeenkomst BOKD Noord Drenthe 2006 - Drenthe dubbel en dwars multifunctioneel »