Menu

Vereniging Dorpsbelangen Schipborg

Waterplan Aa en Hunze 2008-2012

Op basis van een eerder door de gemeenteraad vastgestelde watervisie heeft de Gemeente Aa en Hunze in samenwerking met het Waterschap Hunze en Aa's in oktober 2007 een waterplan uitgegeven met als titel: 'Tussen stromen - Waterplan Aa en Hunze'. In dit plan is de watervisie aangevuld met een programma van maatregelen in de stedelijke kernen voor de periode 2008-2012.








Geplaatst op 29/10/2007

Waterbeleid gemeente Aa en Hunze
Het waterplan brengt lijn in het gemeentelijk waterbeleid. Het gaat dan onder meer om beleidsopgaven voortvloeiend uit het Regionaal Bestuursakkoord Water ('bergen, vasthouden, afvoeren'), aanpakken van gemeentelijke knelpunten (grondwater, afstromend eswater, waterkwaliteit), vaststellen van wateropgaven in stedelijke kernen (klimaatverandering) en invulling van de Europese Kaderrichtlijn Water (waterkwaliteit en ecologie). De voornaamste knelpunten zijn op dit moment (2007):
• Het gemeentelijke rioolstelsel voldoet nog niet aan de basisinspanning (de norm voor de belasting van oppervlaktewater)
• Op enkele plaatsen in het stedelijk en het buitengebied komt soms wateroverlast voor;
• Op enkele plaatsen, vooral waar leemlagen het wegzakken van het water verhinderen, leidt ondiep grondwater tot wateroverlast in kruipruimten.

Wateropgave stedelijke kernen
De wateropgave in stedelijke gebieden bepaalt per kern het al dan niet bestaan van bergingstekorten. Uitgaande van een ééns in de honderd jaar te verwachten extreme regenval kan worden berekend hoeveel water er via verhard en onverhard oppervlak tot afstroming zal komen. Voor deze afstroming gelden bepaalde beperkingen om afwenteling op andere gebieden te voorkomen. Daarmee wordt zichtbaar in welke kernen door een bergingstekort wateroverlast zou kunnen optreden.
Op dit moment blijken alle stedelijke kernen van de Gemeente Aa en Hunze min of meer voldoende bergingsmogelijkheden voor afstroming te hebben. Wordt echter rekening gehouden met een watertoename van een ééns in de honderd jaar te verwachten extreme regenval met 10% in 2050, dan blijken er in de kernen Gieten, De Kremmer en Eext wel degelijk bergingstekorten te berekenen. In deze kernen ligt dus een duidelijke wateropgave. In Eext komt daar dan de eswateroverlast nog bij.

Maatregelenprogramma 2008-2012
In totaal wordt aan het maatregelenprogramma 2008-2012 in het waterplan EUR 462.500 uitgegeven, waarvan 53% voor rekening van de Gemeente Aa en Hunze en 47% voor rekening van het Waterschap Hunze en Aa's. Van dit bedrag gaat iets meer dan de helft naar het oplossen van de eswaterproblematiek en het aanpakken van plaatselijke grond- en oppervlaktewaterproblemen. De rest gaat naar het opstellen van plannen voor de inrichting van de waterstructuren, het vaststellen van de wateropgave per stedelijke kern (waaronder uiteraard ook Schipborg), het opstellen van een regenwaterstelselplan, alsmede diverse ondersteunende en onderzoek activiteiten.
De afkoppeling van hemelwater, het beleid om bij de aanleg van nieuwe riolering hemelwater gescheiden op te vangen van vuil water, zal deel gaan uitmaken van het Gemeentelijk Riolerings Plan. Hier zijn wel zeer veel grotere bedragen mee gemoeid.

Paul Hagel

« Inrichting- en Beheerplan De Strubben/Kniphorstbos - Bruine Bonen, Snert & Ballen Toernooi 27 oktober 2007 »