Menu

Vereniging Dorpsbelangen Schipborg

Van eetbare tuin tot voedselbos - Zomer

Droogte
Zowel in de tuin als in het voedselbos was de droogte de grootste uitdaging van deze zomer. Doordat we geen extra water hebben gegeven werd het duidelijk welke soorten het meest droog-tebestendig zijn. De wilde planten zoals hondsdraf, smeerwortel, teunisbloem, klaproos, stinkende gouwe en Sint-Janskruid deden het uitstekend. Als je niet teveel wiedt verschijnen ze vanzelf. Ze hebben uitbundig gebloeid in felle kleuren, trokken veel insecten en een troep van wel dertig mussen smult al weken van de zaden.

Geplaatst op 26/08/2019

Sint-Janskruid voor de 2e keer in bloei

Na de droogste periode heb ik met de heggeschaar de uitgebloeide planten afgeknipt en laten liggen als mulch. Veel planten zijn opnieuw uitgelopen en sommige staan zelfs opnieuw in bloei.

Opvallend is dat de oppervlakkig wortelende appelbomen ondanks de droogte vol zitten met vruchten. Zij hebben geprofiteerd van de dikke mulchlaag van blad dat wij in het vroege voorjaar hebben aangebracht om het vochtvasthoudende vermogen van de bodem te vergroten. Ook de winterharde Fuchsia riccartoni staat er mooi bij met frisgroen blad en zijn prachige hangende rood met paarse klokjes, die bovendien eetbaar zijn. Een aanrader voor droogtebestendige tuin net zoals de Acanthus mollis, een sterke en decoratieve vaste plant, die ook in trek is bij insecten. Behalve de appel en de peer hangt ook de druif vol met dikke trossen, heeft de vijg nog niet eerder zulke grote vruchten gehad en heb ik (weliswaar in de kas) wel 100 prachtige perziken om te oogsten!

In het voedselbos zijn het de honingboom (Sophora japonica) en de Gleditsia die het meest droogtebestendig zijn. Met hun mooie transparante bladerdak en het geveerde blad zijn het prachtige bomen om schaduw te geven in een tuin of op een (school)plein en het zijn ook nog eens goede bijenbomen. Daar hebben wij rond de bomen gemulched met de houtsnippers die wij over hebben gehouden van het snoeien van de houtwallen die het perceel omringen.

Water

Water in de tuin is in droge tijden een must. In de eerste plaats door het creëren van meerdere drinkplekken in de tuin voor dorstige vogels, insecten en kleine dieren. Door een stok of een steen in de drinkschaal of vijverbak voorkom je dat ze er in verdrinken. Een regenton heeft natuurlijk iedereen als reservoir voor droge tijden, maar een volgende stap is om een overstort te maken of de regenpijp af te koppelen en het water te laten inzijgen in de bodem om het grondwater aan te vullen.

Zelf hebben wij de regenpijp van onze kas via een paar dakpannen naar het moerasgebiedje rond onze vijver geleid. Naast de watermunt waarvan het blad heerlijk is voor in de thee heeft daar zelfs een orchidee heel voorzichtig gebloeid! In de bloemen van de moerasspiraea die hier ook weelderig groeit zit een stof verwant aan salicine, dat een koortsverlagende werking heeft en wordt gebruikt als grondstof voor aspirine. In combinatie met munt, citroenmelisse en citroenverbena geeft dit een smakelijke thee.

Natuurontwikkeling langs de Drentsche Aa

In het voedselbos hebben we in een zone langs de Drentsche Aa de toplaag afgeplagd tot op de oorspronkelijke bodemlaag om de natuurontwikkeling te stimuleren. Hier verschijnen nu allerlei (eetbare) moerassoorten in overvloed zoals watermunt maar ook het pijlkruid met eetbare wortels, de lisdodde met het eiwitrijke stuifmeel in de bruine sigaren en er zijn zelfs schelpen van zoetwatermosselen aangespoeld. Ik heb me laten vertellen dat deze mosselen vroeger ook door mensen werden gegeten! Genoeg ’voer’ voor experimenten …..

Voedselbos te Glimmen

Naast duurzame voedselproductie creëren wij in het Voedselbos te Glimmen een plek van inspiratie en verbinding voor iedereen die openstaat voor de natuur als leermeester. Wij organiseren kleinschalige activiteiten zoals rondleidingen en proeverijen. Met ons project willen wij een omslag maken van economisch winst- denken naar ecologisch verbindingsdenken.

Op zaterdag 20 september kun je een kijkje bij ons project komen nemen en een van de 600 resterende kwekerijbomen kopen voor je eigen tuin of om door ons op een mooi project in de buurt te laten planten. Er zijn honingbomen, Gleditsia’s, Ginkgo’s, lindes en nog veel meer.

Over de rubriek

Deze rubriek gaat over de eetbare tuin en het voedselbos waar je met alle zintuigen kunt genieten van een variatie aan (wilde) planten die groeien in harmonie met de natuur. De principes van permacultuur vormen de basis: zorg voor de aarde, zorg voor de mens en het delen van overvloed. Vragen of reacties zijn welkom op: marlies@duurzaamtuinen.nl of marlies@voedselbosglimmen.nl

« Fotowedstrijd "Wij zijn Schipborg" - Contributie lidmaatschap Vereniging Dorpsbelangen »