Menu

Vereniging Dorpsbelangen Schipborg

Van eetbare tuin tot voedselbos – voorjaar 2019

Wat is een voedselbos?

Simpel gezegd is een voedselbos het ’vereetbariseren’ van bos. Net zoals een eetbare tuin het ’vereetbariseren’ van de tuin is. Het observeren en nabootsen van de natuur vormen de uit-gangspunten voor het ontwerp

Geplaatst op 03/06/2019

Net zoals een natuurlijk bos is een voedselbos opgebouwd uit meerdere lagen van hoge en lagere bomen en struiken, kruiden, bodembedekkers en klimplanten, voornamelijk meerjarige, houtige soorten. Het slim gebruik maken van zon, wind en water plus een gezonde, levende bodem scheppen de voorwaarden voor een overvloedige oogst aan noten, vruchten, zaden, bloemen, blad, stengels, wortels en knollen. De natuur kent geen grenzen.

Voedselbos te Glimmen, een historische plek

Het ontwerp van het Voedselbos te Glimmen is bijzonder door de historie van het perceel en de unieke ligging aan de Drentsche Aa. In 1919, precies 100 jaar geleden, is het perceel aangekocht als boomkwekerij door de fam Vroom, o.a. bekend door de ontwerpen van slingertuinen voor Groninger hereboeren. De spiraalvormen van de paden in het huidige ontwerp zijn een verwijzing naar de historie. De oude ’moerenhoek’ met de moederbomen waarvan stekken werden genomen is er nog steeds. Deze grote bomen geven met hun onderbegroeiing en de verende bosgrond een welhaast mythische atmosfeer.

Eetbare soorten

Hier staat de enorme magnolia waarvan wij pas de bloemblaadjes hebben gebruikt voor een siroop en als een variatie op het lofschelpje, gevuld met een pesto van speenkruid. Ook staat hier een groot exemplaar van de Gymnocladus ofwel de Kentucky Coffeetree die zo heet omdat je de zaden kunt verwerken tot een surrogaatkoffie.

De lindebomen die de moerenhoek omzomen geven al een overvloed aan saladeblad en binnenkort een wolk van lindebloesem voor de thee. De bijen verwerken het stuifmeel tot een heerlijke lindebloesemhoning.

Het voedselbos staat nu al vol met allerlei eetbare (wilde)planten. Daar hoeven we niets voor te doen. Sommige zijn invasieve exoten zoals de Japanse Duizendknoop. De jonge stengels hebben een lichte rabarbersmaak en je kunt er een heerlijke, frisse zomerdrank van maken: ’If you can’t beat it, eat it’ !

Inspiratie, rondleiding en proeverij

Naast duurzame voedselproductie creëren wij gezamenlijk een plek van inspiratie en verbinding voor iedereen die openstaat voor de natuur als leermeester. Wij zien kleinschalige activiteiten voor ons zoals rondleidingen, proeverijen en plant-pluk-geniet dagen. Met ons project willen wij een omslag maken van economisch-winst denken naar ecologisch-verbindingsdenken.

Op 29 juni van 14-17 uur organiseren we weer een rondleiding met een kleine proeverij. Kijk voor meer informatie op onze website of geef je op: contact@voedselbosglimmen.nl

Over de rubriek

Deze rubriek gaat over de eetbare tuin en het voedselbos waar je met alle zintuigen kunt genieten van een variatie aan (wilde) planten die groeien in harmonie met de natuur. De principes van permacultuur vormen de basis: zorg voor de aarde, zorg voor de mens en het delen van overvloed. Vragen of reacties zijn welkom op: marlies@duurzaamtuinen.nl of marlies@voedselbosglimmen.nl

« Aanleg glasvezel gestart! - Ieder zijn/haar verhaal: Marieke Raaijmakers »