Menu

Vereniging Dorpsbelangen Schipborg

Van eetbare tuin tot voedselbos - februari 2020

Na de droge zomer heeft de zachte, natte winter de grondwaterstand gelukkig weer wat aangevuld. In de ochtenden genieten we heerlijk van de vogelgeluiden en de opkomende zon. Op beschutte plekken lopen stuiken al uit. Onder het blad komen voorjaarsbollen en kruiden als daslook en dovenetel tevoorschijn. De eerste tekenen van de lente zijn een feit.

Geplaatst op 27/02/2020

foto: aanleg nestkasten voor ijsvogels

Oogst

In het bos heb ik in de winter takken geknipt van de reuze zilverspar (Abies grandis). Van de naalden zet ik een kruidige thee met een vleug citrus. Gecombineerd met gemberwortel is het effect verwarmend en met tijm (of honing) verzachtend voor de keel. Door de zachte winter zijn de meeste tijmsoorten groen gebleven en dus vers te oogsten, maar drogen kan natuurlijk ook. Bij mij staan ze als randbeplanting op droge, zonnige plekken en in de kruidenspiraal. Als ze bloeien zijn het geliefde bijenplanten.

De heuvelbedden hebben door hun warme helling de hele winter door allerlei jong blad gegeven. Er groeien eetbare salade(on)kruiden zoals vogelmuur en kleefkruid maar ook een overvloed aan mosterdblad wat een heerlijke toevoeging is aan soepen. Het eeuwig moes, een decoratieve vaste koolsoort die het ook goed doet op de rijke grond van de heuvels is in de winter een onuitputtelijke bron van groente om te wokken, in soep te verwerken en als toevoeging aan de stamppot. Kool is ons ’superfood’ in de winter boordevol met vezels, vitaminen, mineralen en zelfs eiwitten!

Bomen planten

Op onze zandgrond die het water doorlaat als een zeef hebben we in het voedselbos zelfs met de vele regen de hele winter bomen kunnen planten. Het planten van houtige gewassen heeft talloze voordelen. Bomen slaan koolstof op in hun stam en takken, binden stikstof in de bodem via hun wortels, zuiveren de lucht en geven schaduw met hun blad en verhogen bodemvruchtbaarheid om er een paar te noemen. Zelfs in een kleine tuin is er plek voor bomen als je de juiste soort op de juiste plek zet en denkt in etages. Er zijn transparante bomen die het licht mooi filteren en zuilvormen die weinig plek innemen. Ook zijn er haagbomen zoals de inheemse haagbeuk (niet te verwarren met de bekende beukenhaag) die heel geliefd is bij de vogels.

In onze tuin van nog geen 500m2 hebben wij deze winter nog 12 bomen geplant allemaal afkomstig van de voormalige boomkwekerij en voedselbos in wording.

Een Ginkgo (Japanse notenboom), een Gleditsia (valse christusdoorn), een zuilberk en een zuilvorm van de Liquidambar (amberboom) hebben naast de bestaande fruitbomen een uitgekiende plek gekregen in de voortuin. De Ginkgo, ook wel Pagodeboom genoemd, past qua sfeer perfect bij ons tempelachtige dierenhotel en de chinese mahoniestruik. Deze bekende wintergroene struik die nu vol hangt met gele bloemtrossen en heerlijk geurt is belangrijk voor de eerste insecten. De blauwzwarte bessen zijn rijk aan vitamine C en zijn goed voor verwerking in jam en vruchtensap.

IJsvogel

Zowel bij de vijver in onze tuin als bij de Drentsche Aa in het Voedselbos vangen wij af en toe een schitterende glimp op van de ijsvogel. Graag willen wij komend broedseizoen een paartje nestgelegenheid bieden in de steile oeverwand en omdat die vol met puin zit hebben wij 2 nestkasten geplaatst. Een grote tak die boven het water uitsteekt vormt een natuurlijke rustplek. Als we het oude botenhuis verderop langs de oever omtoveren tot een vogelkijkhut kunnen we van gepaste afstand de ontwikkelingen volgen.

Voedselbos te Glimmen

Naast duurzame voedselproductie creëren wij in het Voedselbos te Glimmen een plek van inspiratie en verbinding voor iedereen die openstaat voor de natuur als leermeester. Wij organiseren kleinschalige activiteiten zoals rondleidingen en proeverijen. Het doel van ons project is het realiseren van zowel ecologische, economische als sociale waarde.

Over de rubriek

Deze rubriek gaat over de eetbare tuin en het voedselbos: een gevarieerd, door mensen ontworpen systeem volgens de principes van de natuur. Vragen en reacties zijn welkom op: marlies@duurzaamtuinen.nl of marlies@voedselbosglimmen.nl

« Vogelexcursie met gidsen zondag 10 mei - Afgelasting activiteiten Dorpsbelangen Schipborg »