Menu

Vereniging Dorpsbelangen Schipborg

Terugblik van Henk Jongebloed

Hartelijk welkom allemaal. Goed dat jullie er allemaal zijn.
Het is even wennen maar we zijn een kwartier eerder begonnen dan voorgaande jaren. Maar dat is niet de enige verandering ten opzichte van vorig jaar. Er is ditmaal muziek! Bovendien gaat onze burgemeester Eric van Oosterhout ons bijpraten over de toekomstvisie van de gemeente Aa en Hunze en de gevolgen daarvan voor de in de gemeente liggende dorpen. Het ligt in de bedoeling om ook de volgende jaarvergaderingen iets meer te brengen dan een simpele Algemene Ledenvergadering. Aan het aantal bezoekers te zien, slaat die formule wel aan.

Dit is de laatste keer dat ik als voorzitter van de Vereniging Dorpsbelangen deze ALV zal leiden. De eerste keer was op 10 maart 2009. Dat is al weer zes jaar geleden.
Tijd om afscheid te nemen. Hoewel het nemen van de beslissing om te stoppen meer te maken heeft met de drukke werkzaamheden aangaande FestiValderAa. Er is nog iemand die gaat stoppen vandaag. Dat is Jaap Lambeck. Die heeft nog wat meer dienstjaren achter de rug: namelijk zeven. Ik mag, waarschijnlijk ook wel uit naam van Jaap, spreken van een bijzondere periode in het bestuur van de VDS. Een korte terugblik, ik zal het beperken tot anderhalf uur, is hier wel op zijn plaats.

Het begon in 2008 met het feit dat de meeste Schipborgers verrast werden door de vergevorderde en reeds ten dele goedgekeurde plannen van landgoed Voskamp, tussen de Randweg en de Holle Drift in. Of de actievoerders nu daar de oorzaak van waren of niet, een feit is dat er nog steeds geen landgoed is.

Vrij snel daarna werden de Schipborgers geconfronteerd met een rigoureus plan van Staatsbosbeheer: een heel groot gedeelte van de bomen in de Strubben en het Kniphorstbos moesten tegen de vlakte. Er moest meer heide komen, eeuwenoude karrensporen moesten weer zichtbaar worden, evenals de strubben, die oude grillig gevormde eiken. Er waren heel wat tegenstanders van dit plan maar veel resultaat werd door hen niet geboekt. En daar waren weer andere natuurliefhebbers heel blij mee.

In april 2010 was Schipborg even wereldnieuws. Lucas en Gea reden nietsvermoedend op hun paardje en wagen, een door hun al vele malen gereden route van de Eschweg de Strubben in. Wat zij niet wisten maar wat ze nooit meer zullen vergeten, er was haaks op de rijrichting een sleuf gegraven. Door Staatsbosbeheer! Deze sleuf was eigenlijk bedoeld om het gebruik van die route te verhinderen dan wel de passanten tot langzaam rijden te dwingen. Welnu, er heeft nog nooit een paardje zo snel van dat pad gebruikt gemaakt. Lucas en Gea rolden uit hun koetsje, het paardje sloeg op hol, rende het pad af, Schipborg in om uiteindelijk na het tunneltje tot stilstand te komen op de motorkap van de ietwat verbaasde zoon van Ko Vester. Gelukkig liep het goed af, slechts twee licht gewonden.

2010 was ook de eerste keer dat de Vrijmarkt Schipborg Pakt Uit georganiseerd werd. Op 11 september was het een drukte van belang in het dorp. Er stonden files voor
het tunneltje! Er was veel volk op afgekomen en de handel was levendig te noemen. Een succes dus en voor herhaling vatbaar!
Eerdere pogingen van Dorpsbelangen om iets te organiseren waren iets minder succesvol. Op zaterdag 3 juli 2010 was er, mooi aangekondigd in een extra flyer in De Sik, een volleybaltoernooi gepland. De inschrijving stond open voor iedereen, maar blijkbaar stond niet iedereen open voor dat toernooi. De opkomst: 1 persoon! De daaraan gekoppelde Dorpsbarbecue werd bezocht door een veelvoud van dit aantal, ik meen ongeveer 5 x zoveel, dus 5 bezoekers.

Maar het is zeker niet de bedoeling om de VDS op die manier te profileren. Want er is op andere vlakken heel veel werk verzet door het bestuur. Ik noem de verschillende boekenmarkten, het maken van Kerststukjes, het organiseren van schaatswedstrijden, jawel we hebben de afgelopen zes jaar ook een strenge winter gehad! Vele vergaderingen van de gemeente, van het BOKD, en vele andere clubs zijn bijgewoond. Bovendien is er nu dankzij de VDS een AED aan de buitenkant van de school geplaatst en is er een sluitend netwerk dat snel kan reageren als het nodig mocht zijn.

Wat de VDS niet heeft weten te voorkomen is het verdwijnen van de Peuterspeelzaal
't Borgje. Een goed lopend fenomeen, op geweldige wijze gerund door Geja Schuiling en Ans Post. Voldoende peuters aanwezig, maar niet voldoende uit onze eigen gemeente en dat was nou net het criterium. Heel jammer voor het dorp maar ook voor de exploitatie van het Dorpshuis. Gelukkig heeft de Stichting Dorpshuis Schipborg door goede initiatieven de begroting nu weer zo’n beetje rond.
Ook de OBS De Waterburcht sloot in juli 2013 de deuren. Om vlak daarna gekraakt te worden door een stevige politiemacht. Gelukkig vreedzame agenten die in de school onder andere oefenen om jihadisten adequaat aan te pakken. Een groot voordeel van zoveel politie aldaar was dat de dealer met zijn verslaafde aanhang die regelmatig bij de school werd gesignaleerd, is verdwenen. De politie gaat overigens de school eind dit jaar weer verlaten. De nieuwe voorzitter Jan Schut zal u daar zo over informeren.

Dan is er natuurlijk FestiValderAa, de eerste aflevering was in 2011. We zijn alweer aan de vijfde aflevering toe, een lustrumeditie! Niet georganiseerd door de VDS maar door de Stichting AA’s, maar zeker wel een evenement dat in een terugblik thuishoort. Allereerst hierover het volgende: het is op dit moment nog niet zeker dat FestiValderAa 2015 doorgaat. Door diverse factoren moet FestiValderAa dit jaar een vergunning aanvragen om gebruik te kunnen maken van het festivalterrein.
Gelukkig staan alle natuurbeheerders zoals Staatsbosbeheer, Nationaal Park Drentsche Aa, de gemeente Aa en Hunze en de provincie Drenthe en bijna alle Schipborgers achter het festival en wordt er hard gewerkt om die vergunning rond te krijgen. Het ziet er dan ook naar uit dat het, zij het met enige aanpassingen, door zal gaan.
Zeker is in ieder geval dat er tijdens en in samenwerking met FestiValderAa twee bijzondere voorstellingen gaan plaatsvinden. Beide voorstellingen staan in het teken
van het 50-jarig bestaan van het gedachtegoed van Nationaal Park Drentsche Aa. De Peergroup speelt de Midzomernachtsdroom op het terrein van Jaap aan het eind van de Eschweg en de door Egbert Meijers gecomponeerde Ode aan de Aa wordt life uitgevoerd door het Noord Nederlands Jeugdorkest en uitgelicht door het Instituut Licht Ontwerp.
Dat belooft eenmalig en uniek schouwspel te worden.
Mis dat niet!!

Het lijkt me dat ik genoeg gezegd heb. Ja, een hoogtepunt moet ik nog wel even noemen. Dat lijkt toch wel het vertrek van Jaap en mij te zijn. Het is nog nooit zo druk geweest.
Henk Jongebloed

Geplaatst op 19/05/2015

« Verslag 65ste Jaarvergadering VDS - Toneel De Kymel »