Menu

Vereniging Dorpsbelangen Schipborg

Presentatie Rapport Leefbaarheidonderzoek Schipborg

Op maandagavond 7 mei 2012 waren in het Dorpshuis Schipborg 26 inwoners aanwezig bij een presentatie van de resultaten van een in maart/april 2012 door Stichting Welzijn Aa en Hunze in Schipborg uitgevoerd leefbaarheidonderzoek.

Waarom leefbaarheidonderzoek?
In maart/april 2012 hebben Annelot van Peursem en Daniëlle Smit van Stichting Welzijn Aa en Hunze in Schipborg een leefbaarheidonderzoek uitgevoerd ('Leefbaarheidonderzoek Schipborg', Stichting Welzijn Aa en Hunze, april 2012). Bij dit onderzoek ging het om wat er bij de inwoners leeft, hoe de leefbaarheid wordt beoordeeld en wat voor mensen er wonen. Voor Stichting Welzijn Aa en Hunze moet het onderzoek, onderdeel van een voor de gemeente Aa en Hunze uitgevoerd programma, zichtbaar maken wat er vanuit stichting eventueel aan de leefbaarheid in Schipborg zou kunnen worden bijgedragen.
Stichting Welzijn Aa en Hunze is er om bij te dragen aan een gelukkig, gezond en plezierig leven voor alle inwoners van de gemeente Aa en Hunze. Vanuit de onderdelen Communitywerk (voorlichting), Marktwerk (trainingen) en Kindplaatsen (coördinatie peuterspeelzalen) zijn daar in principe 45 vaste medewerkers en 450 onbetaalde medewerkers bij betrokken.

Hoe is het leefbaarheidonderzoek uitgevoerd?
Voor het leefbaarheidonderzoek door Stichting Welzijn Aa en Hunze is in maart/april 2012 ongeveer 20% van de 220 huishoudens in Schipborg bezocht. Deze 20%, een in principe aselecte doorsnede van alle huishoudens over geheel Schipborg, hadden daartoe vooraf een kennisgevingbrief ontvangen. In totaal is er, in gesprekken met 43 huishoudens, met 56 inwoners van Schipborg een vragenlijst voor het leefbaarheidonderzoek ingevuld.
Het leefbaarheidonderzoek van Stichting Welzijn Aa en Hunze staat los van een in mei 2012 door STAMM CMO, in opdracht van de gemeente Aa en Hunze, uitgevoerde 'Quick scan voorzieningen en leefbaarheid'. In dit onderzoek, onderdeel van een landelijk onderzoek naar de betekenis van het voorzieningenniveau op de leefbaarheid, zijn 8.000 van de 25.600 inwoners van de gemeente Aa en Hunze ouder dan 16 jaar schriftelijk benaderd om, bij voorkeur via internet, zelf een vragenlijst over de leefbaarheid in hun dorpen in te vullen.

Geplaatst op 29/05/2012

Resultaten Leefbaarheidonderzoek Schipborg
Algemeen
Rekening houdende met het ontbreken van de categorie jongeren komt de leeftijdsverdeling en de man/vrouwverdeling van de ondervraagde 56 inwoners van Schipborg goed overeen met die van de gehele bevolking van Schipborg. Ongeveer 60% van de ondervraagden is van tussen 1940 en 1960, 25% is van vóór 1940 en 15 % van na 1960. Van de ondervraagde inwoners woont 86% al langer dan 10 jaar in Schipborg en 67% zelfs al langer dan 20 jaar. De gemiddelde woonduur is 22 jaar. Ongeveer 60% van de bewoners van alle huishoudens in Schipborg is gehuwd of samenwonend, 40% is alleenstaand.

Woonomgeving
De gemiddelde tevredenheid van de ondervraagde 56 inwoners van Schipborg met hun straat is aan te geven met een 7. Alleen op de Borgweg zijn er klachten over te hard rijden, ook door inwoners van Schipborg zelf. Vooral op de Borgweg, vanaf de 30 km zone bij de Ruiterweg tot het blauwe bord SCHIPBORG, lijkt het voor veel automobilisten erg moeilijk zich tot 50 km/uur te beperken. Misschien dat een snelheidsindicator hier kan helpen. Een ander knelpunt is het Schipborgertunneltje onder de N34 naar Zuidlaren, waar op het fietspad/voetpad sprake is van een zeer onoverzichtelijke situatie.
De waardering voor het wonen in Schipborg als geheel is aan te geven met een 8. Wel is men erg op zichzelf gericht, met hooguit oppervlakkige contacten met buren. Maar men kent elkaar en zegt elkaar gedag. Er is ook sprake van een redelijke mate van sociale controle. Wat door de inwoners van Schipborg vooral gewaardeerd wordt, is de rust en de stilte in hun dorp.
Aan de veiligheid in Schipborg wordt een 8 toegekend, dit ondanks de inbraakperiode in de nieuwbouwwijk van een aantal jaren geleden. Veiligheidsgevoel wordt soms ontleend aan het hebben van een waakzame hond. Er is in Schipborg geen echte drugsoverlast. Wel is er in de zomerperiode soms sprake van overlast door groepen hangjongeren uit de wijde regio.
Als mooiste plekje in de omgeving wordt meestal de natuur in en rondom Schipborg genoemd. Veel inwoners hebben juist voor Schipborg gekozen om de natuurlijke omgeving en de rust. Het merendeel van de inwoners heeft dan ook weinig behoefte aan veranderingen, en al helemaal niet aan grootschalige boomkap.
Veranderingen in Schipborg in de achterliggende jaren hebben vooral te maken met de veranderende bevolkingssamenstelling, en dan vooral met het sterk teruglopende aantal kinderen en de vergrijzing. Met het verminderen van het aantal kinderen lopen ook de hiermee samenhangende sociale contacten in het dorp sterk terug. De inwoners worden dan geleidelijk aan steeds meer op zichzelf aangewezen. Dit verschijnsel beperkt zich uiteraard niet tot alleen Schipborg, maar speelt in heel Nederland.
Over voorzieningen in Schipborg is men helder: voorzieningen zijn er in Schipborg vrijwel niet meer en worden ook niet gemist. De meeste inwoners van Schipborg kunnen voor hun voorzieningen prima terecht in het aangrenzende Zuidlaren. Als verbetering zou in dit verband, bij voortgaande vergrijzing, gedacht kunnen worden aan een te organiseren thuisbrengservice door in Zuidlaren gevestigde supermarkten.
Zorgen zijn er wel over het overleven van de OBS 'De Waterburcht'. Dit als gevolg van het nog voortdurend teruglopen van het aantal kinderen uit Schipborg, op dit moment nog maar een dertigtal. De peuterspeelzaal is in 2011 al opgeheven en het verdwijnen van de basisschool zal het dorp zeker nog minder aantrekkelijk maken voor gezinnen met kinderen.

Sociaal
De sociale contacten met de buren zijn goed. Ondanks dat de mensen erg op zichzelf zijn, is er het sterke gevoel dat de buren in principe klaar staan voor elkaar. Voor familie en vrienden geldt hetzelfde, zij het dan dat deze vaak op veel grotere afstanden van Schipborg wonen.
Vrijwel iedereen zegt tevreden te zijn over haar of zijn leven in Schipborg, dit ondanks soms gezondheidsbelemmeringen en nadelen van het woon/werk verkeer.

Activiteiten
Er is maar een beperkte interesse voor activiteiten in en rond het dorp. Veel inwoners van Schipborg hebben al meer dan genoeg aan hun eigen zaken. Voor deelname aan activiteiten voelt men zich bovendien niet aangewezen op Schipborg, maar veel meer op wat de gehele regio op dit gebied te bieden heeft. Wat wel weer erg leuk wordt gevonden is, als bepaalde regionale activiteiten in Schipborg worden georganiseerd. Het gaat dan om activiteiten als het FestiValderAA en een actie als 'Schipborg pakt uit'. De inwoners van Schipborg hebben dan de mogelijkheid elkaar in een ongedwongen sfeer te ontmoeten, te midden van veel volk van ook buiten het dorp. Dergelijke activiteiten zou men ook graag willen behouden. Ook de bereidheid om aan dergelijke activiteiten bij te dragen, door bijvoorbeeld actief aan de organisatie en uitvoering ervan mee te doen, is bij de inwoners van Schipborg in het algemeen groot. Voor kleine, op het dorp zelf gerichte activiteiten daarentegen, bestaat maar weinig belangstelling. De belangstelling voor de tennisvereniging van Schipborg is de afgelopen jaren sterk gedaald, vooral ook door het verdwijnen van veel van de jeugd.

Conclusies
Schipborg is een sterk en op zichzelf staand dorp. Veel inwoners kennen Stichting Welzijn Aa en Hunze niet of nauwelijks, mogelijk omdat het dorp sterk op Zuidlaren is gericht is. De inwoners van Schipborg verdienen gemiddeld boven modaal, hebben vaak meer dan één auto, zijn op zichzelf gericht, hechten sterk aan rust en natuur en zijn duidelijk tevreden over hun wijze van leven. Door de hoge huizenprijzen zijn er weinig jonge gezinnen in het dorp. Een teruglopend aantal kinderen brengt het voortbestaan van de basisschool in het gedrang, met als gevolg nog minder sociale contacten. Op kleine activiteiten komen maar weinig mensen af, bij grotere evenementen ligt dat heel anders. Omdat gesproken is met 20% van de huishoudens in Schipborg, een aselecte keuze uit leeftijdscategorieën en straten, kunnen de resultaten van het leefbaarheidonderzoek representatief geacht worden voor heel Schipborg.

Aanbevelingen
• Behoud van een jaarlijkse grootschalige activiteit in Schipborg.
• Behoud van de OBS ‘De Waterburcht’ door een wijdere bekendheid in de regio.
• Vaststellen van de samenstelling van groepen hangjongeren in de zomerperiode.

Paul Hagel

« Uit het Bestuur VDS - Kansen voor zonnestroom »