Menu

Vereniging Dorpsbelangen Schipborg

Terugblik Opschoondag Schipborg 2019

Op zaterdagmorgen 23 maart is vanuit het mooie Schipborg weer meegedaan aan de Lande-lijke Opschoondag 2019. Vanuit het Dorpshuis hebben daartoe een tiental dorpsgenoten onder prettige weersomstandigheden de openbare ruimte van Schipborg van zwerfafval ontdaan.

Geplaatst op 27/03/2019

De Opschoondag Schipborg 2019 begon op 23 maart om 10:00 uur met een gezellig samenzijn in het Dorpshuis. Het aantal vrouwelijke deelnemers overtrof daarbij duidelijk het aantal mannelijke. Cobie Krijger had gezorgd voor koffie, diverse drankjes, muffins en cake, waarvan in een plezierige sfeer optimaal genoten werd. Na dit opgewekt begin werden de door de Gemeente Aa en Hunze verstrekte opschoon materialen verdeeld: vuilniszakken met toebehoren, handschoenen, grijpers, hesjes. Hierna werd gekozen uit één van vier aangegeven opschoonroutes door Schipborg en kon de traditionele startfoto gemaakt worden. Cobie had dit jaar als motto bij deze startfoto gekozen voor ‘SCHIPBORG HET ALLER ALLLER ALLER SCHOONSTE DORP’, het geheel door haar uitgebeeld op een zevental fraaie kleurige borden.

Bij het eigenlijke opschoonwerk liepen de vier ploegen heerlijk rond over de gekozen opschoon-route, om onder opgewekt gepraat het aangetroffen zwerfafval in de meegebrachte vuilniszakken te laten verdwijnen. De algemene indruk was dat de aangetroffen hoeveelheid zwerfaval minder was dan in voorgaande jaren. Na anderhalf uur waren de vier ploegen klaar en weer terug op het uitgangspunt, waar genietend van de lekkernijen van Cobie uitgebreid over de opgedane ervaringen kon worden nagepraat.

Omstreeks 13:00 uur was de Opschoondag achter de rug, werd het Dorpshuis opgeruimd en konden opschoon-materialen en opgehaalde zwerfafval door Jaap Lambeck in zijn auto worden afgevoerd.

Het opgehaalde zwerfafval is, met de opschoonmaterialen, op dinsdag 26 maart door Jaap en Paul ingeleverd bij het Afvalbrengstation (ABS) aan de Spekstoep in Gieten. Op de weegbruggen bleek bij de Opschoondag Schipborg 2019 in totaal ongeveer 20 kilogram zwerfafval te zijn opgehaald, beduidend minder inderdaad dan in voorgaande jaren.

Op naar de Opschoondag 2020, met de aantekening dat de gemeente Aa en Hunze dan moet zorgen voor passen-de handschoenen. Deze keer waren het overwegend kinderhandschoentjes, waarmee de opschoonploegen niet goed "uit de voeten" konden.

Alle deelnemers aan de Opschoondag Schipborg 2019 heel hartelijk dank voor jullie bijdragen aan het resultaat: EEN ALLERSCHOONST SCHIPBORG !!

Paul Hagel en Jaap Lambeck

« 2e inloopavond kwaliteitsimpuls Ruiterweg-Zeegsersteeg 4 maart a.s. - Schipborg en nabije omgeving deel 6: Strubben Kniphorstbosch »