Menu

Vereniging Dorpsbelangen Schipborg

De eetbare tuin in de herfst

Deel 1 van de vaste rubriek die dorpsgenote Marlies Duran in het vervolg voor onze nieuwsbrief zal verzorgen. Dit omdat het tuinieren een geliefde bezigheid is van veel Schipborgers.

De herfst is een uitstekende periode om de natuurlijke variatie van je tuin te versterken en tegelijkertijd te genieten van de prachtige kleuren. Ik laat de uitgebloeide bloemstengels staan; daar komen nu de kleine vogels op af. Laatst zag ik zelfs een groepje goudvinken al fouragerend voorbij trekken.

Geplaatst op 23/11/2017

Door het blad op de aarde te laten liggen zorg je voor voeding en een warme deken. Als je het eikenblad combineert met linde- en beukenblad krijg je tegelijk meer variatie. Tussen het afgevallen blad dat wij hebben verspreid onder de struiken scharrelen de merels en overwinteren tal van kleine nuttige insecten zoals lieveheersbeestjes. Die kunnen zich dan in het voorjaar weer tegoed doen aan de bladluizen op de rozen. Zo wordt de natuurlijke kringloop gesloten en hebben wij minder werk. Des te beter!

Praktische ideeën

Een mooi element in onze tuin is het dierenhotel, gemaakt van gestapelde stenen en dakpannen met daar bovenop een drinkschaal voor vogels. Onderin zijn gangen uitgespaard zodat schuilplekken ontstaan. Aan de zuidkant ligt een waterplek voor amfibieën. Die is eenvoudig te maken door een metselkuip in te graven. Een stok in het water zorgt ervoor dat kleine zoogdieren niet verdrinken. Een omgekeerd wijnkistje met een opening en bedekt met takken vormt een egelhuisje. Het dierenhotel vormt de perfecte plek voor de overwintering van egels, padden, kikkers (onze natuurlijke slakkenbestrijding) en insecten zoals wilde bijen. Zo kan nuttig ook mooi zijn!

Ook voor ons is er nog van alles te eten in november. Als je regelmatig plukt uit de tuin verschijnt er steeds nieuw blad. Je kunt brandnetel plukken voor in de thee of de bloemen van de vaste fuchsia gebruiken in een salade. De aardpeer die ’s zomers bloeit als een kleine zonnebloem kun je nu opgraven. Rauw geraspt in een salade heeft deze bijzonder gevormde knol een heerlijke, nootachtige smaak. Zelf maak ik een smoothie als ontbijt met het jonge blad van paardenbloem en zevenblad. Lekker en gezond!

Over de rubriek

Deze rubriek gaat over de eetbare tuin, waar je met alle zintuigen kunt genieten van een variatie aan (wilde) planten die groeien in harmonie met de natuur. De principes van permacultuur vormen de basis: zorg voor de aarde, zorg voor de mens en het delen van overvloed.

Het idee ontstond toen ik de yoga-groep in onze tuin uitnodigde voor de thee. De rondleiding door de tuin, de proeverij en mijn verhaal werden zo enthousiast ontvangen dat een vervolg niet uit kon blijven.

Vragen of reacties zijn welkom op: marlies@duurzaamtuinen.nl.

Marlies Duran

« Aankondiging filmavond 20 januari 2018 - Nieuwe ontwikkelingen rondom Dorpshuis "Anloop" »