Menu

Vereniging Dorpsbelangen Schipborg

Najaarsdorpenoverleg 2010

Op donderdag 9 december 2010 vond in het dorpshuis 'De Trefkoel' te Gasselte het najaarsdorpenoverleg plaats van de gemeente Aa en Hunze. Het overleg stond onder leiding van Jur Wiersum, wethouder van onder meer het Kern- en Buurtgericht Werken.

Bestemmingsplan Buitengebied Aa en Hunze
Voor de kernen van de meeste dorpen in de gemeente Aa en Hunze worden in de loop van 2011 geactualiseerd bestemmingsplannen vastgesteld. Bewoners en bedrijven buiten het plangebied zullen in de periode van 2011-2013 te maken krijgen met de opstelling van een geactualiseerd en herzien Bestemmingsplan Buitengebied Aa en Hunze. Net als bij de opstelling van de bestemmingsplannen voor de kernen zullen ook de bewoners en bedrijven in het buitengebied bij de opstelling tijdens de opstelling van dit bestemmingsplan betrokken. Om praktische redenen wordt het buitengebied in vier gebieden onderverdeeld, van waaruit in principe alle betrokkenen (bewoners, bedrijven, organisaties van bedrijven, organisaties van dorpsbelangen) bij de in die gebieden te organiseren inloopavonden en dergelijke over de opstelling van het Bestemmingsplan Buitengebied Aa en Hunze zullen worden betrokken.

Geplaatst op 11/12/2010

Regionale aanpak van overlast door hangjongeren
Voor de grotere kernen lijkt het beleid tegen overlast door hangjongeren gericht op het inrichten Jongeren Ontmoeting- en Activiteiten Plaatsen. Voor de kleinere kernen lijkt dat, mede door het daar meer regionaal opereren van groepen jongeren, geen zinvolle benadering. Ook het streven naar het maken van afspraken met deze groepen jongeren lijkt weinig zinvol. Jongeren willen zich niet laten begeleiden, ze willen juist onafhankelijk zijn. Dat neemt niet weg, dat door het organiseren van activiteiten voor jongeren, bijvoorbeeld in de vorm van sportverenigingen, jeugdsozen of ad-hoc activiteiten, risico’s op het ontstaan van overlast plaatselijk al aanzienlijk kunnen verminderen. De Stichting Welzijn Aa en Hunze (SWAH) heeft op dit gebied een jarenlange ervaring ontwikkeld. De gedachte om deze aanpak uit te breiden, door met zeer simpele middelen, een paar bankjes bijvoorbeeld, in de omgeving van de kleinere dorpen uitwijkmogelijkheden voor regionaal opererende groepen van jongeren te bieden, bleek echter niet in het gebruikelijke SWAH model te passen. Zonder overleg met de jongeren zou iets dergelijks niet kunnen werken. Ook een vergelijking met het aanbrengen van nestkasjes voor vogels, die zich daarin ook zonder enige vorm van overleg plegen op te houden, bleek in dit verband niet te kunnen overtuigen.

Gewijzigd beleid bladruimen en bladbakken
In het kader van de noodzakelijke bezuinigingen van de gemeente Aa en Hunze wordt in 2011 het gebruikelijke budget voor bladruimen in de herfst van 80.000 euro gekort met 30.000 euro. Het gevolg hiervan is, dat het gebruikelijke twee keer ophalen van bijeengebrachte bladeren wordt teruggebracht tot één keer per jaar, terwijl het plaatsen van de gebruikelijke bladbakken zal komen te vervallen. Aan de organisaties van dorpsverenigingen is aangeboden de, uiterlijk op 20 december 2010 te verwijderen, bladbakken per die datum aan hen over te dragen. In komende jaren zouden die dorpen aldus zelf voor dit aspect van het jaarlijkse bladruimen zorg kunnen dragen. Als zij niet van dit aanbod gebruik maken, zal in volgende jaren worden volstaan met het op een weerkundig gunstig gekozen moment eenmalig verwijderen van op de daarvoor bekende plaatsen bijeengebrachte bladeren. In dorpen waar wel van dit aanbod gebruik gemaakt wordt, zullen deze plaatsen als voorheen, maar nu door de dorpsvereniging, voorzien blijven van bladbakken.

Paul Hagel

« BOKD Najaarsconferentie 'Zorgeloos platteland' - Workshop kerststukjes 2010 »