Menu

Vereniging Dorpsbelangen Schipborg

Jaarverslag BOKD 2008

Tijdens de jaarvergadering van de Brede Overleggroep Kleine Dorpen (BOKD) op 28 mei 2009 te Westerbork is het Jaarverslag BOKD 2008 vastgesteld. Hieruit het volgende.

Beleidsplan 2008-2013
De communicatie met de leden-dorpen stond in 2008 volledig in het teken van het nieuwe 'Beleidsplan Door Dorpen 2008-2013' van de BOKD. Dit beleidsplan is uiteindelijk op de jaarvergadering BOKD op 22 mei 2008 definitief goedgekeurd en vastgesteld. Het is een leidraad van handelen in deze periode. Eén van de nieuwe elementen uit het beleidsplan is een sterkere gerichtheid van de BOKD op de verschillende gemeenten in Drenthe.






Geplaatst op 05/07/2009

Inbreng bij Provincie
Op grond van haar deskundigheid nam de BOKD deel aan provinciale overlegstructuren als het Expertteam Multifunctionele Dienstencentra, het Overlegorgaan Nationaal Beek- en Esdorpenlandschap 'Drentsche Aa', het Kernteam '7 tot 7', de Projectgroepen ZO Drenthe en ZW Drenthe, het Overleg Cultuurhistorie, het Openbaar Vervoer Consumenten Platform en de Klankbordgroep Regiovisie Groningen-Assen. Daarnaast ook deelgenomen aan incidentele provinciale bijeenkomsten, zoals de evaluaties van het POP II en het Landschapsbeleid.

Revitalisering Knapzakroutes
In 2008 zijn twee gerevitaliseerde ‘Knapzakroutes’ uitgekomen: de routes 'Tynaarlo-Zeegse' en 'Spier'.Via het Regiopark Groningen-Assen, de Provincie Drenthe en diverse gemeenten in Drenthe zijn middelen bijeengekregen om nu ook de resterende 39 routes te revitaliseren.

Dorpsommetjes
Hier leverde de BOKD een handreiking aan leden-dorpen, die een eigen dorpsommetje willen ontwerpen. In 2009 zullen per provincie drie pilots uitgevoerd worden. In
Drenthe zullen dat in 2009 zijn Klijndijk, Linde en Witteveen.

Dorpen bij nacht
In de praktijk bleek het erg moeilijk wat te doen aan het terugdringen van de lichtvervuiling in Drenthe. De vergoedingen voor het aanpassen van bestaande armaturen waren onvoldoende aanlokkelijk en men had moeite met het vervangen van werkende armaturen. Dit laatste mede, omdat het afdanken van werkende armaturen geen echte bijdrage levert aan een beter milieu!

Veldnamenproject
Veldnamen gaven stukken land een eigen identiteit. Door schaalvergroting en ruilverkaveling zijn veel veldnamen in onbruik geraakt. Met gebiedskenners en vrijwilligers is nagegaan in hoeverre oude veldnamen nieuw leven zouden kunnen worden ingeblazen. Dit onder meer op basis van een 'Veldnamenatlas' en een 'Veldnamenfestival' in juni 2009 in Anloo.

Tien projecten op de plank
Overheden zijn vaak op zoek naar projecten waarvoor, binnen bestaande subsidieregelingen, gelden beschikbaar zijn. In de praktijk blijken goede ideeën lang niet altijd de weg naar het geld te kunnen vinden. Daarom is de BOKD verzocht om voor het Nationale Beek- en Esdorpenlandschap 'Drentsche Aa' projectideeën uit dorpen in dat gebied uit te werken tot projectvoorstellen. Een tiental kansrijke projecten kwamen hiervoor in aanmerking.

Nieuw sociaal beleid Provincie Drenthe
De BOKD heeft veel tijd en energie moeten steken in het herzien van de financiële gevolgen voor de BOKD van het voorgenomen nieuwe sociale beleid van de Provincie Drenthe. Er dreigde een terugloop van de basissubsidie van de provincie met 60%. Uiteindelijk, bij de definitieve vaststelling van de provinciale nota 'Sociaal doe je niet alleen', kon deze terugloop voor de periode 2009-2012 teruggebracht worden tot ongeveer 20%.

'Van 7 tot 7'’
De BOKD heeft in 2008 naar diverse instellingen en organisaties aangegeven, dat ontwikkelingen op het gebied van de voor-, tussen- en naschoolse opvang niet los gezien kan worden van de positie van de kleine scholen op het platteland. Opvangvoorzieningen worden gezien hun grootte meestal regionaal aangeboden. Dit kan
verstrekkende gevolgen hebben voor kleine scholen, kindernetwerken en verkeersbewegingen op het platteland.

Demografie
Het tijdperk van groei van het inwoneraantal ligt ook in Drenthe inmiddels achter ons. Dit vereist onder meer een omslag in het denken over de ruimtelijke ordening. Met het oog op de leefbaarheid op het platteland zal de BOKD deze ontwikkeling actief blijven volgen.

Paul Hagel

« Voorjaarsdorpenoverleg 2009 - Belanghebbenden bij bezwaar- en beroepsprocedures »