Menu

Vereniging Dorpsbelangen Schipborg

Jaar van de Duurzaamheid Aa en Hunze 2013

In 2013 staat de gemeente Aa en Hunze in het teken van het Jaar van de Duurzaamheid.

Opening Jaar van de Duurzaamheid
Op 7 januari 2013 heeft Bert Wassink, wethouder duurzaamheid, namens het College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Aa en Hunze in sportzaal 'De Strohalm' te Gasselternijveen het Jaar van de Duurzaamheid 2013 geopend. Het is de bedoeling dat in dit jaar gemeente, bewoners en bedrijven van de gemeente Aa en Hunze gezamenlijk een positieve bijdrage gaan leveren aan het behoud van een leefbare wereld voor huidige en toekomstige generaties.

Opzet
Sinds april 2012 is de gemeente Aa en Hunze druk bezig geweest met de voorbereidingen voor het Jaar van de Duurzaamheid 2013. Allereerst is er met belangstellende bewoners uit de gemeente, die hadden gereageerd op een oproep daartoe in 'De Schakel', een brainstormsessie gehouden over de invulling daarvan. Naar aanleiding van de daar aan de orde gestelde onderwerpen en ideeën hebben zich een vijftiental mensen aangemeld, om binnen een Werkgroep Duurzaamheid van de gemeente nader vorm te geven aan deze invulling. In deze werkgroep is de gemeente Aa en Hunze vertegenwoordigd door Bert Wassink en Paul Sloot. Paul Sloot is tevens contactpersoon en projectleider voor het gehele project Jaar van de Duurzaamheid.

De Werkgroep Duurzaamheid heeft inmiddels al een voorlopige kalender voor lokale en landelijke activiteiten vastgesteld. Een voorlopige kalender, want gedurende het 2013 kunnen zeker nog activiteiten aan deze kalender worden toegevoegd. Aanmelden van dergelijke activiteiten is het eenvoudigst mogelijk via duurzaam@aaenhunze.nl .










Geplaatst op 09/01/2013

Thema's voorlopige Kalender 2013
Aan elke maand van 2013 is door de Werkgroep Duurzaamheid een bepaald hoofdthema toebedeeld:
- Januari: Wonen (duurzaam omgaan met energie);
- Februari: Bedrijven en MKB (duurzame bedrijfsvoering);
- Maart: Water (duurzame drinkwaterproductie);
- April: Energie (duurzame energieproductie);
- Mei: Dorpsinitiatieven (duurzaam gedrag);
- Juni: Voedsel (duurzame voedselproductie);
- September: Natuur en landschap (duurzaam landschapsbeheer);
- Oktober: Scholen en jeugd (duurzaamheidseducatie);
- November: Verkeer en vervoer (duurzaam verkeer);
- December: Afval (duurzame afvalbehandeling).
Een nadere invulling van alle hoofdthema's is te vinden op de gemeentelijke website www.aaenhunze.nl onder Wonen&Leven/Duurzaam Aa en Hunze/Kalender. Op deze website is ook een link te vinden naar Facebook, waarop onder meer interviews met bewoners van de gemeente Aa en Hunze te vinden zijn over hoe zij omgaan met duurzaamheid.

Wat merken de bewoners van de gemeente Aa en Hunze ervan?
Waar het tijdens het Jaar van de Duurzaamheid in hoofdzaak om zal gaan, is het zoeken naar duurzame oplossingen voor onze toekomst. Dat kan via het delen van kennis over duurzaamheid, of het aan de hand van voorbeelden bewust maken van wat de bewoners van de gemeente Aa en Hunze zelf aan een duurzamere toekomst kunnen bijgedragen. Door het stimuleren, ook financieel, van zich hieruit ontwikkelende initiatieven, zouden mogelijke nieuwe oplossingen voor een duurzamere toekomst zichtbaar gemaakt kunnen worden. Om dit verder te bereiken en uit te dragen zal, via onder meer de gemeentelijke website, Facebook en Twitter, een zo breed mogelijk publiek voortdurend van alle activiteiten en ontwikkelingen van het Jaar van de Duurzaamheid op de hoogte worden gehouden. Ook in het huis-aan-huis nieuwsblad 'De Schakel' zal hieraan wekelijks door de gemeente aandacht worden besteed. Uitgangspunt bij dit alles is, dat alleen een gezamenlijke aanpak en betrokkenheid van de inwoners van de gemeente Aa en Hunze het Jaar van de Duurzaamheid Aa en Hunze 2013 tot een werkelijk succes kunnen maken.

Paul Hagel

« Aanvraag aanleg geluidswal N34 bij Oude Tolweg - Digitale 'Rondje Aa' fietsroute »