Menu

Vereniging Dorpsbelangen Schipborg

Informatieavond inrichting Strubben Kniphorstbosch

Op 6 oktober 2010 vond in Café Restaurant 'De Drentsche Aa' te Schipborg een door Staatsbosbeheer georganiseerde informatieavond plaats over wat er staat te gebeuren met het tussen Anloo en Schipborg gelegen gebied van de Strubben Kniphorstbosch. De publieke belangstelling was, net als bij de inspraakavond op 3 juni 2010, met ruim honderd mensen weer overweldigend te noemen. Net als op 3 juni stond de informatieavond op 6 oktober weer onder leiding van de burgemeester van de gemeente Aa en Hunze, Eric van Oosterhout.

Algemene discussie over de plannen van Staatsbosbeheer (SBB)
Waar de informatiebijeenkomst in eerste instantie, als vervolg op de inspraakavond op 3 juni, gericht was op de recreatieve inrichting van het noordelijk deel van het gebied de Strubben Kniphorstbosch, geeft de voorzitter voor de pauze uitgebreid ruimte voor het naar voren brengen van gezichtspunten over de plannen van SBB met dit gebied in het algemeen.
Door het publiek getoonde spandoeken, met teksten als 'SBB BEHEER - VOOR WIE OOK WEER?', maken duidelijk dat er vraagtekens zijn bij die plannen. Omwonenden voelen zich overvallen door de grootschalige ingrepen, die in dit prachtige natuurgebied dreigen. Vanuit een grotendeels onbekende landschapsvisie uit 2004 hebben ze het gevoel een 'monster van Frankenstein' op zich afgestuurd te krijgen. Rond duizend handtekeningen maken duidelijk, dat zij niet geloven in het ongevaarlijk zijn van dit monster. Hun wens voor dit voormalige Børkerwold is: NIETS ONHERROEPELIJK VERNIETIGEN .

Geplaatst op 13/10/2010

SBB heeft begrip voor de weerstanden bij omwonenden tegen grootschalige ingrepen in de natuur. De in het Inrichtings- en Beheerplan Strubben Kniphorstbosch aangekondigde maatregelen zijn ingrijpend, met ook effecten op de toegankelijkheid van het gebied voor de omwonenden. Aan de hand van kaartjes over de ontwikkeling van het gebied sedert 1910 wordt zichtbaar gemaakt hoe dit oorspronkelijke heidegebied is dichtgegroeid. Volgens het plan zal nu het binnenste deel van dit gebied weer worden ontdaan van de meeste begroeiing. Maar het wordt geen boomloos gebied. Mooie bomen, die passen in het geplande halfopen landschap, blijven staan. Exoten, zoals de Amerikaanse eik, worden wel verwijderd. Het karakteristieke strubbenkarakter, grillige eiken en eikenkringen, wordt versterkt. Het gaat om het scheppen van een mooi landschap, waarbinnen de aanwezige archeologische artefacten, als hunebedden, grafheuvels, karrensporen en urnenvelden, beter beleefbaar kunnen worden. Uitgangspunt is: ZUINIG MET WAT ER STAAT.

Gevoelige plaatsen, zoals karrensporen, worden bij de uitvoering van de werkzaamheden omlint, zodat daar geen machines komen. Bomen worden zo laag mogelijk bij de grond afgezaagd. Met wortels en al verwijderen kan niet vanwege de bodemverstoring. Dikke stobben worden wel weggefreesd. Om teruggroei in het open gekapte gebied te voorkomen zullen zo snel mogelijk schapen worden ingezet. Om de graasdruk de eerste tijd voldoende hoog te houden is voor dit 60 hectare grote gebied een afrastering nodig. Bezien zal worden of dit op termijn noodzakelijk blijft.
De kosten van de eerste fase van de uitvoering van het Inrichtings- en Beheerplan Strubben Kniphorstbosch zullen de ¤ 900.000, afkomstig van landelijke overheid, provincie en SBB zelf, niet mogen overschrijden. Het idee is najaar 2010 met deze uitvoering te beginnen.

Vanuit het publiek worden grote vraagtekens gezet bij het nut en noodzaak van een raster om het open gekapte gebied. Een situatie als op het Ballooërveld heeft verre de voorkeur. Vanuit historisch perspectief is er sedert 1910 sprake geweest van een herstel van het voormalige Börker Holt. Met de geplande ingrepen, het verwijderen van bomen en ondergroei, met alle bijbehorende ecologisch waarden, wordt dit herstel tegengegaan. De toegenomen biodiversiteit van nu wordt ingeruild voor de veel geringere biodiversiteit van de 19e eeuw.
SBB wijst er op, dat door toename van het aantal biotopen, bos, half open bos, open bos, heide, het hele gebied juist waardevoller zal worden. Verwacht wordt dat de biodiversiteit in het gebied daardoor zal toenemen. Vanuit het publiek wordt dit, aan de hand van voorbeelden uit de praktijk, betwijfeld. De natuur laat zich, zoals regelmatig blijkt, nu eenmaal niet sturen!

Vanuit het publiek wordt tenslotte de vraag gesteld hoe het toch mogelijk is dat alles maar gewoon doorgaat, terwijl er toch zo een grote weerstand is uit de bevolking. SBB merkt op in dit verband aangestuurd te worden vanuit de provincie, die de doelen voor terreinen vaststelt, alsmede vanuit het meer algemene landelijke beleid. SBB heeft overigens de indruk dat er bij de bevolking wel degelijk steun bestaat voor de uitvoering van de plannen.

Recreatieve Inrichting Strubben Kniphorstbosch
In de afgelopen weken heeft Staatsbosbeheer (SBB) met drie gebruikersgroepen gesprekken gevoerd over de recreatieve inrichting van de Strubben Kniphorstbosch: ruiters en menners, hondenbezitters en mountainbikers. Hun wensen zijn gecombineerd met de voorwaarden vanuit het Inrichtings- en Beheerplan, met name de eisen die de toekomstige begrazing stelt. Dit heeft een voorstel opgeleverd voor de recreatieve inrichting en toegankelijkheid van het noordelijk deel van het Strubben Kniphorstbosch (deelgebied A van het plan).
Een belangrijk punt bij de gesprekken was de afrastering rond het begrazingsgebied en de daarmee samenhangende toekomstige toegankelijkheid. Aan het einde van deze informatieavond hoopt SBB een nader voorstel te kunnen formuleren voor de recreatieve inrichting en toegankelijkheid, waarin zowel de gebruikers als SBB zich kunnen vinden.

Vanuit het publiek wordt erop gewezen dat er onvoldoende communicatie met de bewoners van Annen en Anloo is geweest, zowel over de gesprekken met de gebruikers op 9, 18 en 23 september, als over de informatieavond op 6 oktober. SBB weet niet hoe dat zo gekomen is. Maar het ligt niet in de bedoeling deze avond al definitieve besluiten te nemen. Zodra een nader voorstel daartoe op papier staat, zal dit daarom niet alleen om commentaar worden gezonden naar alle mensen die zich al naar aanleiding van de inspraakavond van 3 juni voor één van de gebruikersgroepen hebben opgegeven, maar zal SBB ook via de media een zo groot mogelijke bekendheid aan dit voorstel geven.

Het scheppen van een half open landschap, overeenkomstig het Inrichtings- en Beheerplan, vereist volgens de inzichten van SBB enerzijds het tegengaan van opslag door begrazing met schapen en anderzijds het beschermen van archeologische artefacten als karrensporen en grafheuvels. Voor een effectieve begrazing door schapen lijkt zeker de eerste tien jaar een omrastering van het open te maken gebied noodzakelijk. Voor een effectieve bescherming van archeologische artefacten wordt ook een beperking in de toegankelijkheid van het gebied voor ruiters, menners en mountainbikers noodzakelijk geacht. Door een keuze voor schapen om hernieuwde dichtgroei van het gebied te voorkomen, ontstaan er ook beperkingen voor hondenbezitters. Beperken van de toegankelijkheid in een deel van het gebied betekent uiteraard een grotere druk op nog wel toegankelijke gebieden. Door het al dan niet gescheiden houden van gebruikersgroepen kunnen daarvoor oplossingen worden bedacht. Daaruit is inmiddels een knap ingewikkeld totaalplaatje ontstaan. Het is de wens van SBB zichtbaar te krijgen welke verbeteringen nog denkbaar zijn om het eindplaatje voor zover mogelijk in overeenstemming te kunnen brengen met de wensen van de verschillende gebruikers.

De gesprekken met de gebruikersgroepen hebben er inmiddels toe geleid, dat de Strubbenweg in zijn geheel in de menroute zal worden opgenomen, dat honden buiten de lammerperiode (half maart tot half mei) aan de lijn ook binnen het afgerasterde gebied mogen komen, dat er, door het doortrekken van het Anner losloopgebied langs de N34, een extra losloopgebied voor honden zal komen aan de Schipborgzijde van het gebied, en dat er toch een rondroute zal komen voor de mountainbikers. Voor het toegankelijk houden van de paden binnen het omrasterde gebied zullen voor ruiters en menners naast de wildroosters gemakkelijk te openen hekken worden geplaatst. Alle weggetjes in het gebied blijven in de gekozen opzet in principe toegankelijk voor honden aan de lijn. SBB zal nog nagaan of ook de weg langs de zuidelijke kant van het gebied (langs de natuurkamping) voor menners geopend kan worden.

Vanuit het publiek blijkt tevredenheid over de door SBB voorgestelde oplossingen: SBB HEEFT EEN GOED COMPROMIS GEVONDEN! Alleen de mountainbikers voelen zich, door het ontbreken van een duidelijk uitzicht op de voorgenomen veel grotere ATB-route door het gehele Drentsche Aa gebied, nog wat karig bedeeld.

Afsluiting
De voorzitter van de informatieavond, Eric van Oosterhout, dankt alle aanwezigen voor hun bijdragen. Afgesproken wordt dat de powerpoint presentatie van Bert Witvoet van SBB geplaatst zal worden op de website www.drentscheaa.nl van het Nationaal Beek- en Esdorpenlandschap 'Drentsche Aa'.

Paul Hagel

« 30e Openbare vergadering Overlegorgaan NBEL - 'Beleidsplan Openbare Verlichting' gemeente Aa en Hunze »