Menu

Vereniging Dorpsbelangen Schipborg

In memoriam Corrie van der Wees

Op donderdag 18 juni j.l. overleed, na een ziekteperiode sinds begin vorig jaar, Corrie van der Wees op de leeftijd van 66 jaar.

Corrie is in het verleden niet alleen VDS-bestuurslid geweest, maar was ook 16 jaar lang met niet aflatende inzet de stille kracht achter de papieren SIK (Schipborger Informatie Koerier), de voor-loper van de huidige digitale nieuwsbrief. Bij haar moesten de bijdragen aangeleverd worden, waarna zij ze redigeerde en verwerkte in de lay-out van dit dorpskrantje. Dat deed ze -van beroep grafisch ontwerpster- op een kundige, professionele manier. De afbeelding van een geit (SIK) op de omslag was een creatie van haar en ook met de verbeelding van de ondergang van deze SIK op de omslag van de laatste nummers verried ze haar creativiteit en kwaliteit als tekenaar.

Corrie was de levenspartner van voormalig VDS-voorzitter Jan Schut. We wensen Jan de kracht toe om het verlies van zijn geliefde te kunnen dragen.

Bestuur en vrijwilligers van Vereniging Dorpsbelangen Schipborg.

In 2016 nam Cobie Krijger in het kader van het aangekondigde afscheid van Corrie's werkzaam-heden voor VDS voor de rubriek "Ieder zijn/haar verhaal" een interview met haar af, wat destijds in de SIK werd gepubliceerd en bij deze op onze website valt te lezen.
 

Geplaatst op 09/07/2020

Deze keer ben ik bij Corrie van der Wees op bezoek. Sinds medio 2000 zorgt zij ervoor om de SIK op te maken en te laten drukken. Zij heeft aangegeven per 1 januari 2017 te stoppen met de SIK en dat is zeker een aanleiding om haar wat beter te leren kennen. Corrie woont samen met Jan Schut.

Hoe en wanneer kwam je in Schipborg terecht?

Jan kwam rond 1997 in één van de zomerhuisjes van de familie Evenhuis aan de Ruiterweg te wonen, waar ik de weekends doorbracht. Er stond aan de Borgweg een zomerhuisje te koop, dat werd gekocht, vervolgens afgebroken waarna nieuwbouw volgde met permanente woonbestemming.

Hoe is het om in Schipborg te wonen?

Schipborg is vooral een prachtige woonplek in het voorjaar en de zomer, maar in het najaar en de winter vindt ik het hier minder prettig, te saai, te rustig. En een nadeel zijn de crossmotoren die over de Borgweg scheuren.

Wat voor contacten heb je zoal?

Naast enkele vrienden een beetje met bewoners uit Schipborg, o.a. door de contacten die met de SIK te maken hebben, als oud-bestuurslid van VDS en het wekelijkse gymclubje van Cobie. Als ik behoefte heb aan wat meer reuring, ga ik naar de stad Groningen.

Wat voor hobby’s heb je?

Als je van je hobby je beroep maak dan merk je dat je je hobby, in mijn geval tekenen, kwijtraakt. Helaas.

Toen ik op mijn 20ste naar de kunstacademie Minerva in Groningen ging, kwam ik erachter dat je naast de studie daar, nog maar weinig animo had om voor jezelf vrij te werken.

Dus: maak van je hobby nooit je beroep, denk er van te voren in ieder geval goed over na.

Wat is je beroep?

Zelfstandig grafisch ontwerper. Dat houdt in, dat ik in opdracht o.a. boeken, boekomslagen, jaarverslagen, logo’s, huisstijlen, affiches, etc. ontwerp en vormgeef.

Als grafisch ontwerper bepaal je in principe hoe iets er uit gaat zien; een vak van ordenen van tekst en beeld op een zo aantrekkelijke, leesbare en toegankelijke wijze.

In overleg met opdrachtgevers zorg je ervoor samen dat samen tot een goed eindproduct te komen. Daarbij speelt drukwerkcoördinatie ook een rol.

Vanaf het concept t/m het moment dat het drukwerk van de persen rolt ben ik verantwoordelijk. Dus opdrachtgevers kunnen mij dan aanspreken op het eindresultaat.

Heb je een favoriet boek?

Niet persé, ik lees veel, van alles en nog wat. Biografieën, romans, non-fictie, o.a.

Een indrukwekkend boek is ‘Hhhh’ (Heydrichs hersens heten Himmler) van Laurent Binet.

Het is deels gebaseerd op een waargebeurd verhaal en deels gefantaseerd, waarbij de auteur zich voortdurend afvraagt of hij er wel juist aan doet om zijn ‘invulling’ te geven aan deze gruwelijke periode in de geschiedenis.

Momenteel heb ik een oudje uit de boekenkast gepakt, Philip Roth: ‘Portnoys complaint’. Over een adolescente Joodse jongen die op allerlei ‘manieren’ druk bezig is met zichzelf, met seks, loopt te schelden op de Joodse opvoeding die zijn ouders hem gegeven hebben en waar hij zich aan probeert te ontworstelen. Zijn frustraties spreekt hij uit in een lange monoloog bij de psycholoog.

Kijk je weleens TV?

Met enige regelmaat en dan met veel plezier naar Engelstalige (vreselijk zijn de series waar Amerikaans Engels in wordt gesproken, dat zap ik direct weg) en Scandinavische detectives, maar ook de Deense serie ‘Borgen’. Verder actualiteiten. En als film is een aanrader en klassieker ‘Festen’.

Een prachtige, maar grimmige film over een familiefeest op een Deens landgoed. Tijdens het diner vertelt een van de zoons wat zijn vader vroeger met zijn kinderen uitspookte. Dat etentje escaleert gigantisch en uiteindelijk besluit pa om van het toneel te verdwijnen.

Als hij voor de zoveelste keer op de tv komt: Kijken!!!!!!

Wat eet je graag?

Pasta in allerlei varianten.

Wat wil je nog kwijt?

De reden dat ik met de SIK stop, is dat ik het na ca. 16 jaar wel welletjes vind. Bovendien zijn de ontwikkelingen zijn toch wel zodanig dat er meer digitaal gecommuniceerd gaat worden, ook de VDS ontkomt er niet aan.


 

« "Afscheid nemen is niet loslaten, het is een andere manier van vasthouden" - Zondagochtend 14 juni j.l. organiseerde VDS weer de jaarlijkse natuur excursie. »