Menu

Vereniging Dorpsbelangen Schipborg

Hoe speel je Jeu de Boules?

Op 23 juni 2007, tegelijk met het 50-jarig jubileum van de OBS 'De Waterburcht', is het speelveld bij deze school verrijkt met een Jeu de Boules baan. Omdat niet alle bewoners van Schipborg op de hoogte zullen zijn van de spelregels, voor het 1e Jeu de Boules toernooi op zaterdag 27 oktober 2007 hierbij in het kort hoe dit spel gaat.

In zijn eenvoudigste vorm wordt een spelletje Jeu de Boules (=ballenspel) gespeeld door twee spelers. Beide spelers hebben drie metalen ballen (= boules), met een diameter van 7 tot 8 centimeter en een gewicht van 650 tot 800 gram. Daarnaast is een houten balletje nodig met een diameter van 2,5 tot 3,5 centimeter als doel (= but).

De beginnende speler gooit het doel 6 tot 10 meter in de lengterichting van de 13 meter lange en 3 meter brede baan, waarbij het balletje op een afstand van meer dan 50 centimeter binnen de rand van de baan moet blijven. Vervolgens probeert de beginnende speler een eerste boule zo dicht mogelijk bij het doel te gooien. Daarna probeert de tweede speler een boule dichter bij het doel te gooien dan de eerste speler, al dan niet door de boule van deze eerste speler verder weg te ketsen.

De speler, waarvan de boule die het dichtste bij het doel terecht is gekomen, heeft de leiding. De andere speler moet proberen deze leiding over te nemen door met een tweede boule, of als dat niet lukt met een derde boule, nog dichter bij het doel te komen. Als de tweede boule al dichter bij het doel terecht komt, dan verschuift de leiding en moet de andere speler een tweede boule gooien om nog weer dichter bij het doel te komen en zo de leiding weer terug te pakken, of als dat niet lukt een derde boule gooien. Dit gaat zo door totdat een speler alle drie de boules heeft gespeeld.

Wanneer een speler drie boules heeft gespeeld, mag de andere speler met de nog resterende boule(s) proberen nog dichter bij het doel te komen. De winnaar van de set, de speler met een boule het dichtst bij het doel, krijgt voor iedere boule die dichter bij het doel ligt dan de dichtstbijzijnde boule van de andere speler één punt.

Het spel herhaalt zich, waarbij telkens de winnaar van de voorafgaande set begint met het doel te gooien, totdat één van de spelers 13 punten heeft behaald. Dat is dan de matchwinnaar (met een uitslag dus tussen de 13- 0 en 13-12).

Uiteraard kan het spel ook met drie of meer spelers worden gespeeld. Vanaf 4 spelers is het aan te raden om in teams te spelen, waarbij elke speler met nog slechts 2 boules deelneemt. De overige regels blijven daarbij gelijk.

Voor het aanstaande toernooi is het de bedoeling om individueel deel te nemen.

Nadere informatie over het toernooi volgt nog.

Bart van den Bergh

Geplaatst op 11/09/2007

« Nieuw bestemmingsplan Schipborg - Dorpenoverleg Aa en Hunze »