Menu

Vereniging Dorpsbelangen Schipborg

Extra regiobijeenkomst BOKD Noord Drenthe 2008

Op donderdag 21 februari 2008 vond in het Multifunctioneel Centrum 'De Badde' te Annerveenschekanaal een extra regiobijeenkomst Noord Drenthe plaats van de Brede Overleggroep Kleine Dorpen in Drenthe (BOKD). De extra bijeenkomst stond volledig in het teken van het tijdens de Ledenvergadering BOKD op 21 mei 2008 te Westerbork goed te keuren Beleidsplan BOKD 2008-2013.





Geplaatst op 27/02/2008

Waarom BOKD?
De BOKD is er om door belangenbehartiging en het bevorderen van de leefbaarheid de kleine dorpen in Drenthe bij provincie en gemeenten een politiek meewegende stem te geven. Kerntaken van de BOKD zijn ondersteuning en advies. Het gaat dan om de rol van de BOKD als consulent, gids, pro-actieve informatiebron, intermediair, adviseur, identiteitsbewaker en signaleerder van ontwikkelingen. Doel van de BOKD is het in brede zin koesteren van een vitaal Drents platteland.

Werkwijze BOKD
De BOKD werkt vraaggestuurd. De dorpen moeten in principe zelf initiatieven nemen. Alleen waar gemeentelijke, regionale of provinciale ontwikkelinen het niveau van de dorpen overstijgt, ontwikkelt de BOKD ook zelf initiatieven. Daarbij wordt waar nodig samenwerking gezocht met verwante organisaties, zoals Drents Plateau en Landschapsbeheer Drenthe.
Voor de financiering is de BOKD als organisatie grotendeels aangewezen op subsidies van de Provincie Drenthe. Dit betekent zeker niet, dat de BOKD in zijn handelen afhankelijk zou zijn van de provincie. De BOKD hecht sterk aan zijn onafhankelijkheid en heeft daarover duidelijke afspraken met de provincie.

Beleidsplan BOKD 2008-2013
Tijdens de regiobijeenkomsten BOKD Midden en Zuidwest, Zuidoost en Noord van november 2007 is de BOKD in verband met het te ontwikkelen beleidsplan verzocht te onderzoeken hoe de BOKD zich als overwegend provinciale organisatie actiever in de richting van de Drentse gemeenten zou kunnen gaan opstellen. Vanuit de dorpen gezien gaat het in de richting van gemeenten dan bijvoorbeeld over inrichtingszaken, zoals de vernieuwing van bestemmingsplannen en de inpassing van uitbreidingsplannen in de omgeving. Daarnaast is er ook een sociale invalshoek, zoals vrijwilligerswerk, recreatiedruk en de communicatie tussen gemeenten en dorpsbewoners.
In het Beleidsplan BOKD 2008-2013 zal, naar het zich laat aanzien, het zich als organisatie meer gaan richten op de belangenbehartiging van de kleine dorpen in Drenthe bij de gemeenten voor de komende jaren de belangrijkste koerswijziging zijn. In de praktijk zal dit betekenen, dat de BOKD bij de gemeenten een beeld schept waar zij voor staat, de gemeenten betrekt bij de regiobijeenkomsten en lijnen uitzet naar de gemeentelijke besturen.

Waar gaat de BOKD op inzetten?
De BOKD zal de komende jaren blijven inzetten op het benutten van de kennis uit de praktijk van de dorpen, het begeleiden van veranderingsprocessen in dorpen en het verwerven van de hiervoor noodzakelijke kennis.
De communicatie met de leden-dorpen zal flink worden versterkt. De leden-dorpen moeten zich beter op de hoogte kunnen houden van wat er bij de BOKD te 'halen' valt, en de BOKD zal zich beter op de hoogte moeten kunnen houden wat er bij de dorpen speelt. Alleen dan zal de BOKD zijn taak als belangenbehartiger voor deleden-dorpen in de diverse regionale en provinciale organen echt inhoud kunnen blijven geven. Voor Schipborg is dat bijvoorbeeld de BOKD-vertegenwoordiging in het Overlegorgaan Nationaal Beek- en Esdorpenlandschap 'De Drentsche Aa'. Maar ook de kleine dorpen zelf zouden via de BOKD meer van elkaar moeten kunnen leren.
De huidige BOKD-website faciliteert dergelijke processen echter nog onvoldoende en zal hiervoor dus beter moeten worden ingericht. Gedacht wordt aan het uitbreiden van de BOKD-website met een, alleen voor leden-dorpen toegankelijk, discussie en informatie platform. Via de BOKD-website zouden dan ook alle websites van de leden-dorpen moeten zijn verbonden. Op landelijk niveau zou aansluiting gezocht kunnen worden bij de hiervoor al beschikbare website www.dorpen.nl .
Ter verbetering van de kwaliteit van de belangenbehartiging wil de BOKD tenslotte ook inzetten op cursussen hoe om te gaan met overheidsinstanties en hoe te komen tot een betere gezamenlijkheid met collega dorpen.

« 20e Openbare vergadering Overlegorgaan NBEL - Schipborg Palmpasen 2008 »