Menu

Vereniging Dorpsbelangen Schipborg

Dorpenoverleg gemeente Aa en Hunze

Donderdag 22 mei 2008 vond in dorpshuis 'Oes Stee' te Anderen weer dorpenoverleg plaats met de gemeente Aa en Hunze. Het overleg was in zijn geheel gewijd aan het concept rapport Kern- en Buurtgericht Werken 'nieuwe stijl', opgesteld door het bureau KplusV uit Arnhem, in samenwerking met een denktank/klankbordgroep van vertegenwoordigers van dorpsbelangen, de contactambtenaar en het afdelingshoofd Openbare Werken van de gemeente Aa en Hunze. Het dorpenoverleg stond onder leiding van de wethouder voor het Kern- en Buurtgericht Werken, Geert-Jan ten Brink.









Geplaatst op 25/05/2008

Kern- en Buurtgericht Werken 'nieuwe stijl'
In het dorpenoverleg van 11 oktober 2007 is besloten tot het aanpassen van de structuur van het Kern- en Buurtgericht Werken van de gemeente Aa en Hunze. Doel hiervan was het wegnemen van de onvrede bij veel organisaties van dorpsbelangen over de samenwerking met het Kern- en Buurtgericht werken. Het concept rapport Kern- en Buurtgericht Werken 'nieuwe stijl' biedt hiervoor een nieuwe structurele basis.
Deze nieuwe basisgeeft ruimte aan elke organisatie van dorpsbelangen om naar eigen behoefte aan de voorgestelde opzet deel te nemen. Per dorp kan maatwerk worden geleverd, zoals bij de mate van professionalisering en de samenwerking met andere organisaties van dorpsbelangen. Dit ook, omdat een professionele aanpak voor de kleinere dorpen in principe via de Brede Overleggroep Kleine Dorpen in Drenthe (BOKD) loopt, een organisatie waarvan de grotere dorpen geen lid zijn. Hoe dan ook, elke organisatie van dorpsbelangen blijft voor de gemeente een belangrijke ingang tot de dorpsbewoners.

Werken volgens 'nieuwe stijl'
Het Kern- en Buurtgericht Werken 'nieuwe stijl' richt zich vooral op een grotere betrokkenheid van de gemeente bij de leefbaarheid in de dorpen. Het gaat dan om onderwerpen als wonen, dorpshuizen, verkeer, inrichting openbare ruimte, sociale zorg, sociale veiligheid, sociaal cultureel werk en sportvoorzieningen.
Niet alle onderwerpen zijn uiteraard even belangrijk voor alle dorpen. Bovendien zijn binnen de dorpen, naast organisaties van dorpsbelangen, ook vaak andere organisaties (landbouw, recreatie) bij formele inspraak- en beroepsprocedures betrokken. Via een inventarisatie van alle voor het Kern- en Buurtgericht Werken en organisaties van dorpsbelangen van belang zijnde onderwerpen, zal met elk dorp een jaaragenda worden opgesteld. In deze jaaragenda komen in principe alle onderwerpen te staan, waarop in een bepaald jaar met de gemeente wordt samengewerkt. Een logische basis voor een dergelijke jaaragenda zal - indien beschikbaar - de dorpsvisie kunnen zijn.

Het inhoud geven aan de jaaragenda vindt plaats langs drie lijnen: signalering, beleidsvoorbereiding en gezamenlijkheid.
- Signalering, waarmee organisaties van dorpsbelangen breed binnen hun dorpen gedragen gedachten over de leefbaarheid onder de aandacht van de gemeente brengen.
- Beleidsvoorbereiding, waarbij de gemeente organisaties van dorpsbelangen in een vroegtijdig stadium informeren over en betrekken bij beleidsonderwerpen, die van invloed zijn op de leefbaarheid van hun dorpen.
- Gezamenlijkheid, waarmee organisaties van dorpsbelangen, door samen optrekken, kennis uitwisseling en professionalisering hun nieuwe rol bij het informeren, meepraten en meedenken met de gemeente waar kunnen maken.

Klachten over de openbare ruimte, een belangrijke lijn uit de oude opzet, zullen in de nieuwe stijl hoofdzakelijk via het servicenummer (0592-267777) en/of de website van de gemeente (www.aaenhunze.nl) moeten gaan lopen. Ook het klassieke tweemaal per jaar plaatsvindende dorpenoverleg komt in de nieuwe stijl te vervallen.

Betrokkenheid gemeente en dorpen 'nieuwe stijl'
Zowel gemeente als organisaties van dorpsbelangen hechten veel belang aan onderwerpen, die te maken hebben met de leefbaarheid van hun dorpen. Organisatie van dorpsbelangen willen over dergelijke onderwerpen op een zinvolle wijze kunnen meepraten en meedenken met de gemeente. Dat betekent niet dat de inbreng vanuit de dorpen altijd opgevolgd zou moeten worden, maar wel dat wanneer hiervan wordt afgeweken, de reden hiervan door de gemeente duidelijk wordt teruggekoppeld. De bevoegdheid en verantwoordelijkheid voor het nemen van beslissingen blijft uiteraard volledig bij de politiek. Daarop kunnen daarna alleen nog maar de formele inspraak- en beroepsprocedures van belanghebbenden van invloed zijn.

Vanuit de gemeente zal de contactambtenaar de betrokkenheid van de dorpen in de nieuwe stijl vorm moeten geven. Het gaat dan om het faciliteren en professionaliseren van de bijdragen van organisaties van dorpsbelangen en het op een juiste wijze wegzetten van standpunten/adviezen/inbreng uit deze organisaties binnen een hierop toegesneden gemeentelijke organisatie.

Doorslaggevend voor het slagen van het Kern- en Buurtgerichte Werken 'nieuwe stijl' zal het onderlinge
vertrouwen tussen de deelnemers zijn. Samenwerken op basis van vertrouwen vereist het nakomen van afspraken, het serieus nemen van elkaar en het elkaar goed op de hoogte houden van ontwikkelingen, ook als uiteindelijke politieke keuzen zouden afwijken van standpunten van de organisaties van dorpsbelangen.

Start 'nieuwe stijl'
Het ligt in de bedoeling in januari 2009 met het, in het dorpenoverleg van 22 mei 2008 breed gedragen, Kern- en Buurtgericht Werken 'nieuwe stijl' te beginnen. Medio 2008 zal dan al wel met de voorbereiding van de invoering begonnen moeten worden. Anderhalf jaar na de invoering, medio 2010 dus, worden de resultaten geëvalueerd.

Paul Hagel

« Dorpsvisie Schipborg - Verkeer en bereikbaarheid - Land Goed? »