Menu

Vereniging Dorpsbelangen Schipborg

Dorpenoverleg Aa en Hunze november 2011

Op donderdag 17 november 2011 vond in Dorpshuis Ous Hoes te Gieterveen dorpenoverleg plaats van de gemeente Aa en Hunze met de verschillende organisaties van dorpsbelangen plus de BOKD. Het overleg stond onder leiding van Jur Wiersum, wethouder van onder meer Kern- en Buurtgericht Werken.

Duurzaamheidsvisie Aa en Hunze
Wethouder Bert Wassink geeft een toelichting op de stand van zaken met betrekking tot de in ontwikkeling zijnde 'Duurzaamheidsvisie Aa en Hunze'. Binnen de Europese Unie heeft Nederland zich verplicht in 2020 14% van de energie duurzaam op te wekken. Daarnaast moet in 2030 de CO2 uitstoot in Nederland met 40% zijn verminderd. Om deze doelen te bereiken wordt ingezet op onder meer de opwekking van energie uit wind en uit biomassa. Om in Nederland een zo groot mogelijk gebied te ontzien worden windmolens geconcentreerd opgesteld in 'windlandschappen'. Door de Rijksoverheid is inmiddels het in 2010 door Provinciale Staten van Drenthe vastgestelde Veenkoloniale zoekgebied aangewezen als zo een 'windlandschap'. Voor de inrichting daarvan komt de provincie Drenthe, in overleg met de betrokken gemeenten Aa en Hunze, Borger-Odoorn, Emmen en Coevorden, nog met een gebiedsvisie.Gedacht wordt aan de plaatsing van 200-280 MW (= megawatt) windenergie, overeenkomende met ongeveer negentig windmolens van 3 MW of veertig van 7,5 MW. Eerst na na het gereed komen van de gebiedsvisie is, mogelijk in mei 2012, van de gemeenteraad van Aa en Hunze een standpuntbepaling te verwachten. Voor het plaatsen van windmolens in het zoekgebied hebben zich inmiddels al diverse gegadigden gemeld.
In de 'Duurzaamheidsvisie Aa en Hunze' speelt windenergie en energie uit biomassa een belangrijke rol. Maar duurzaamheid speelt niet alleen op gemeentelijk niveau maar ook op dorpsniveau. Waar mogelijk zal worden geprobeerd initiatieven van bewoners te ondersteunen, gezamenlijk wat te doen aan energiebesparing en het toepassen van duurzame energie. In samenwerking met grote energieleveranciers kunnen bewoners ook benaderd worden voor energiebesparingen, inclusief kostenbesparingen door het gezamenlijk inkopen van energie.
De organisaties van dorpsbelangen toonden zich vooral bezorgd over de inpasbaarheid van windmolens in het landschap. Zijn daar geen alternatieven voor, zoals biovergisting?





Geplaatst op 27/12/2011

Experiment zorgkracht in krimpgebieden
Fenna Bolding van STAMM CMO, een adviesbureau voor gemeenten en instellingen op het gebied van sociale- en welzijnsvragen, geeft een toelichting op het project 'Experiment zorgkracht in krimpgebieden'. Uitgangspunt is het garanderen door aanbieders van onder meer medische zorg, mantelzorg, welzijn en huisvesting, van een goede zorgverlening in de vergrijzend Veenkoloniale dorpen. De gemeenten Aa en Hunze en Borger-Odoorn zijn initiatiefnemers, de Provincie Drenthe ondersteunt en STAMM CMO voert uit.
In het experiment staat de zorgvraag centraal. Dat betekent dat samen met inwoners en hun omgeving vastgesteld gaat worden, welke combinatie van diensten het meest bij hen past. Het probleem is dat door de afname van de bevolkingsdichtheid de kosten van het zorgaanbod stijgen, waardoor grenzen van bekostigingsregimes worden bereikt. Zorgaanbieders willen in overleg met alle betrokkenen proberen binnen de bestaande wet- en regelgeving (Nederlandse Mededingingsautoriteit) te komen tot afspraken over de in de toekomst in dunbevolkte regio's te leveren producten. Het zoveel mogelijk combineren van bij de klant te verrichten zorgtaken in één persoon of één organisatie zou daarbij klantgerichtheid en efficiëntie moeten verhogen. Om zicht te krijgen op de mogelijkheden hiertoe zullen gesprekken worden georganiseerd met onder meer organisaties van dorpsbelangen, bij zorgaanbod betrokken vrijwilligers en individuele dorpsbewoners. Hoofdvraag is wat de bewoners zelf willen om misgaan in de toekomst te voorkomen.

Gebiedsgericht voorzieningenbeleid
Veel van de kleinere dorpen zijn in hoofdzaak woondorpen geworden, waar dagelijkse activiteiten plaatsvinden buiten het dorp en waar leefbaarheid beoordeeld wordt op grond van de kwaliteit van de woonfunctie. Regionale bereikbaarheid van voorzieningen is belangrijker geworden dan lokale bereikbaarheid. Behoud van voorzieningen is alleen mogelijk voor zover zij levensvatbaar blijven. De komende 'Nota gebiedsgericht voorzieningenbeleid' van de gemeente Aa en Hunze is er in dit verband op gericht samen met de bewoners en samen met de buurgemeenten tot haalbare oplossingen te komen. Daartoe zullen in 2012 onder meer pilots worden uitgevoerd op het gebied van voorzieningen voor kinderen van 0-12 jaar en, samen met de BOKD, multifunctionele accommodaties in het zandgebied.

Volgende vergadering
Als datum voor de volgende vergadering van het dorpenoverleg van de gemeente Aa en Hunze wordt uitgegaan van donderdag 10 mei 2012.

Paul Hagel

« Workshop kerststukjes 2011 - Duurzaamheidsvisie Aa en Hunze »