Menu

Vereniging Dorpsbelangen Schipborg

De eetbare tuin 6 – Winter

Voedselbos te Glimmen

Op een voormalige boomkwekerij aan de Drentsche Aa zijn we met een nieuw project begonnen: de ontwikkeling van een voedselbos. De eetbare tuin ontwikkelt zich naar een eetbaar landschap. Hier hebben we samen met een enthousiaste groep vrijwilligers de hele winter door kunnen werken om bomen te rooien en te herplanten.

Geplaatst op 08/02/2019

Zo’n 300 grote kwekerijbomen, waaronder eiken, beuken, walnoten, Ginkgo’s en lindes hebben een nieuwe plek gekregen in tuinen, bij boerderijen en in dorpen. De meeste bomen staan in zogenaamde ’RootControl’ zakken, zodat ze gemakkelijk te verplanten zijn en de wortelkluit fijn vertakt en compact blijft. Op de vrijgekomen plekken hebben we een aantal van de aanwezige walnoten en Ginkgo’s geplant en ook een tiental appels, peren, pruimen, kweeperen en een amandel.

Aanleg natuurzone en heuvelbedden

In de komende weken gaan we een begin maken met de aanleg van de natuurzone langs de Drentsche Aa en het reconstrueren van de oude oeverwal die we in de ondergrond hebben aangetroffen. Een van enorme populieren aan de oever wordt omgetrokken om in de rechtopstaande wortelkluit nestelgelegenheid voor de ijsvogel te creëren.

De halfverteerde boomstronken en rijke bovenlaag worden gebruikt om de heuvelbedden te maken die in het ontwerp zijn opgenomen. Hier komen heel veel soorten bessen en meerjarige groenten zoals rabarber, brave hendrik, aardpeer maar ook pompoen en courgette. Een takkenwal met daarin wilgentenen geplant zorgt voor afscherming en windbeschutting van de heuvelbedden. Bloeiende wilgen in het vroege voorjaar zijn ook belangrijk voor bijen en hommels die weer zorgen voor de bestuiving van al het fruit.

Bomen planten

Het zachte winterweer is ideaal om bomen en struiken te planten of te verplanten. Om een goede hergroei te bevorderen van een grote boom of struik moet je bij het (ver)planten zorgvuldig te werk gaan. Als de grond arm is kun je het plantgat iets verbeteren door compost te mengen door de grond. Je wilt immers dat de wortels zich gaan uitbreiden op hun nieuwe plek. Na het planten moet de grond rondom stevig worden aangetrapt zonder de wortels te beschadigen zodat de kluit goed contact maakt met de bodem,. Een of meer boompalen zorgen ervoor dat de kluit stevig in de grond blijft staan. Zo kunnen zich nieuwe haarwortels gaan vormen waarmee de boom vocht en voedingsstoffen uit de bodem op kan nemen. Met oude fietsbinnenbanden kan de stam op zijn plek gehouden worden zonder te beschadigen (zie foto). De boomspiegel wordt afgedekt met een laag vochtig blad of houtsnippers, zodat de bodem niet uitdroogt en het bodemleven wordt gestimuleerd.. Dit natuurlijke composteringsproces zorgt ervoor dat de voedingsstoffen door het bodemleven dieper de bodem wordt ingebracht waardoor het beschikbaar komt voor de plant. Door de toename van organisch materiaal in de bodem verbetert ook het vermogen om vocht vast te houden, wat essentieel is voor onze zandbodem in droge periodes. Als de grond erg droog is kun je met het planten ook water geven en anders begin je daarmee in het voorjaar als de boom uit gaat lopen. Bij een oppervlakkig wortelende boom zoals een appel kun je een diepwortelende plant zoals mierikswortel of smeerwortelplant zetten. Die kunnen voedingsstoffen uit diepere lagen omhoog brengen en beschikbaar maken voor de boomwortels. De mierikswortel en het jonge blad is ook nog eetbaar en het blad van de smeerwortel is goed om te mulchen.

Over de rubriek

Deze rubriek gaat over de eetbare tuin, waar je met alle zintuigen kunt genieten van een variatie aan (wilde) planten die groeien in harmonie met de natuur. De principes van permacultuur vormen de basis: zorg voor de aarde, zorg voor de mens en het delen van overvloed. Vragen of reacties zijn welkom op: marlies@duurzaamtuinen.nl of marlies@voedselbosglimmen.nl

« "Schipborg in beweging" zondag 17 maart a.s. - Schipborg, vroeger en nu: www.schipborg.info »