Menu

Vereniging Dorpsbelangen Schipborg

De eetbare tuin 5 – Najaar

Waterplekken in de tuin

Vanaf onze ontbijttafel zagen wij een ijsvogel aan komen vliegen en plaatsnemen op de onder-ste tak van het kronkelwilgje dat boven onze vijver hangt. Daar heeft ie even poolshoogte ge-nomen. Wat een schitterende vogel, wat een opvallende kleuren! Doordat wij de vijver vlak onder ons raam hebben aangelegd zitten wij eerste rang bij dit schouwspel.

Geplaatst op 08/11/2018

De waterlelies doen met hun grote bladeren dienst als schuilplek voor de vissen en geven tevens schaduw op het wateroppervlak, waardoor in de zomer de algengroei wordt geremd. Steeds opnieuw verschijnen de prachtige bloemen. De wortels van de witte waterlelie schijn je te kunnen eten als zetmeelrijke vervanging van de aardappel. Dat ga ik uitproberen wanneer ik ze moet uitdunnen.

Andere eetbare planten langs en in onze vijver zijn bijvoorbeeld Hosta’s (jong blad), Houttuynia (blad en bloem), grote kattestaart (jonge scheuten en blad), snoekkruid (jonge scheuten en blad), en natuurlijk ook de watermunt en waterkers; die laatste houdt van stromend water. Je kunt het eenvoudig uitproberen door een zakje waterkers te kopen bij de natuurwinkel en in je vijver uit te zetten. Ook de bloedzuring doet het heel goed bij de vijver en is een onuitputtelijke bron van mooi saladeblad. Als je regelmatig oogst krijg je steeds nieuwe, malse scheuten. Zo kun je in het najaar nog eten uit je tuin.

Praktische ideeën

Het is mooi om meerdere waterplekken in de tuin te hebben, voor ons om naar te kijken, maar ook om verschillende dieren te trekken die ons ecosysteempje in balans houden. Vissen in een vijver zijn leuk, maar zij zorgen er wel voor dat de kikkers en salamanders weinig kans krijgen. Voor deze dieren zul je een ondiepe zone moeten creëren waar de vissen niet bij kunnen. Eenvoudiger is om ergens anders in de tuin een metselkuip in te graven waar je een stok in zet als reddingsboei. Met een hoop stenen en takken erbij creëer je snel een schuilplaats voor de egel en de amfibieën, waar je met fantasie een dieren-en insectenhotel van kunt maken. Nog simpeler is het strategisch plaatsen van drinkschalen voor de vogels. Niet alleen in de winter is drinkwater belangrijk, maar ook in de zomer als het warm is en de vogels dorstig aanvallen op de bessenstruiken.

Over de rubriek

Deze rubriek gaat over de eetbare siertuin, waar je kunt genieten van een variatie aan eetbare planten, struiken en bomen die groeien in harmonie met de natuur. De principes van permacultuur vormen de basis: zorg voor de aarde, zorg voor de mens en het delen van overvloed. Vragen of reacties zijn welkom op: marlies@duurzaamtuinen.nl.

« Terugblik "Schipborg pakt uit" 15 september j.l. - Voedselbos te Glimmen - Bomenactie »