Menu

Vereniging Dorpsbelangen Schipborg

De eetbare tuin 4 - De zomer

Droogte en verkoeling

De aanhoudende droogte heeft het aanzien van onze tuin enorm veranderd. Als ik nu naar buiten kijk kan ik precies zien welke planten in de tuin de droogte goed en slecht hebben doorstaan. Het gazon is bijvoorbeeld dor, maar de wilde planten die in het gras zitten, zoals schapezuring, varkensgras en teunisbloem kunnen veel beter tegen de droogte en verschijnen met groen blad. De opvallende gele bloemen van de teunisbloem (Oenothera) zijn eetbaar en vormen een prachtige decoratie in salades.

Geplaatst op 21/08/2018

Wat hebben wij plezier gehad van de linde achterin de tuin die we ’toevallig’ dit voorjaar niet geknot hebben. Daar was de hele dag schaduw waardoor het gras ook wat vochtig en zelfs groen bleef. Zelfs op de heetste dagen was het goed toeven onder het bladerdak: de koeling 10x sterker dan een airconditioner! Een boom op een uitgekiende plek in de tuin is onmisbaar.

Door het regelmatige mulchen en het bedekt houden van de bodem hebben de fruitbomen het zonder water geven prima gered. De appels zien er prachtig uit. Sommige bomen en struiken hebben het blad laten vallen, zoals de Ginkgo (foto hierboven) die we vorig jaar geplant hebben. Dit is een natuurlijke reactie om de verdamping te verminderen. Een klein kerfje op de stam of twijg met een nagel of een scherp mesje laat zien dat eronder groene bast zit. Dit is een teken dat de boom nog vol leven zit en volgend jaar weer vrolijk uit zal lopen. Gelukkig hebben we bijtijds wat blad geoogst voor de Ginkgo thee: bijzonder heilzaam, reinigend en goed voor de doorbloeding, maar qua smaak niet zo bijzonder. Probeer eens een combinatie uit, bijvoorbeeld met de bottels of de bloemen van de bekende rimpelroos (Rosa rugosa), die heerlijk geuren.

Praktische ideeën

Een droge periode is perfect om te wieden. Voordat ik blad afknip voor het mulchen wied ik eerst het kweekgras. Dat gaat nu heel gemakkelijk. Door het regelmatig afknippen van de brandnetels en zevenblad heb ik de hele zomer jong blad kunnen oogsten. Ook de zaden van de brandnetel zijn eetbaar en een goede toevoeging aan het ontbijt van havermout of yoghurt met muesli. Dat geldt ook voor de zwarte zaden van de Brave Hendrik en die in de prachtige pluimen van rode Bloedamaranth (foto onder). Als je ze droog afknipt en ondersteboven in een plastic zak stopt vallen de zaden er zo uit.

Droogtebestendige planten zijn een goede keuze voor een tuin op de zandgrond. Mijn vijgeboom en druif zitten vol met vruchten. Verse vijgen zijn heerlijk: goed voor de spijsvertering bij het ontbijt, een plaatje op een salade, of als toetje halveren, zacht laten worden onder de grill en dan serveren met een druppeltje honing (foto's onder).

De klimaatverandering en de opwarming van de aarde zorgt er voor dat we steeds meer zuidelijke soorten kunnen gaan verbouwen. Tegelijkertijd moeten we ervoor zorgen dat we veel meer bomen aanplanten om de extremen te balanceren. We kunnen ook gewoon de natuur (meer) zijn gang laten gaan: dan groeien bomen vanzelf.

Over de rubriek

Deze rubriek gaat over de eetbare siertuin, waar je kunt genieten van een variatie aan eetbare planten, struiken en bomen die groeien in harmonie met de natuur. De principes van permacultuur vormen de basis: zorg voor de aarde, zorg voor de mens en het delen van overvloed. Vragen of reacties zijn welkom op: marlies@duurzaamtuinen.nl.

« "Het vergeten verhaal van een verzetsheld uit Schipborg" - Laatste nieuws Dorpshuis »