Menu

Vereniging Dorpsbelangen Schipborg

De eetbare tuin in mei

In het vroege voorjaar is het de kunst om te wachten met ingrijpen, zelfs als iets dood lijkt. Door de koude oostenwind heeft het in onze tuin extra lang geduurd tot alles uit ging lopen. Dat was een oefening om geduld te hebben en alleen met bewondering te kijken naar de enorme veerkracht van de natuur. Wij als mensen hoeven daar niets voor te doen.

Geplaatst op 13/05/2018

Na de langzame start in april staat er in mei ineens van alles in bloei. De perzik in de kas was de eerste met prachtige roze bloesem op het kale hout. Daarna kwam de pruim, de peer en tenslotte de appels. De bloei van de smeerwortel (bovenstaande foto) die ik onder de fruitbomen heb geplant valt op hetzelfde moment en trekt veel insecten aan die voor de bestuiving zorgen. Er zijn witte, paarse en azuurblauwe varianten die zich graag uitzaaien. Er is ook een meer bescheiden tuinvorm, die tevens lager blijft. Ook de mierikswortel (witte plant op eerste foto hieronder, de paarse is de Camassia) is een goede plant voor onder de fruitbomen. Fruitbomen wortelen namelijk oppervlakkig terwijl de mierikswortel met zijn penwortel de voedingstoffen diep uit de ondergrond haalt. Bovendien zijn zowel het jonge blad, het sierlijke witte bloempje en de wortel eetbaar. Het heeft een pittige smaak die goed combineert in salades of op een toastje met zalm.

Praktische ideeën

Het blad van de smeerwortel is tevens een goede voeding voor de bodem. Deze kun je gewoon afknippen en ter plekke laten vallen; mulchen heet dat. Zo’n laag van organisch materiaal zorgt dat de bodem niet uitdroogt en voedt tegelijkertijd het bodemleven, wat ervoor zorgt dat alle benodigde voedingstoffen weer beschikbaar komen voor de plantenwortels. Als je goed voor het bodemleven zorgt heb je geen (kunst) mest nodig!

Een dergelijke losse strooisellaag heeft nog een voordeel: wortelonkruiden zoals kweek en zevenblad kun je er gemakkelijk uittrekken zonder dat de wortels afbreken. Je kunt het zevenblad ook gewoon afknippen en laten liggen, of zelfs opeten. Het jonge groen is lekker door een salade, pesto, smoothie of zelfs in een voorjaarsstamppot. De smaak heeft wat weg van rucola.

Eetbare soorten

Het voorjaar is ook de tijd van de brandnetelsoep. In een tijd dat er nog geen geen verse groenten zijn is dit een prachtige en simpele manier om aan je vitaminen en mineralen te komen. In combinatie met het blad van de daslook dat een zachte knoflooksmaak heeft heb je in een handomdraai een heerlijke soep. Maak een hoeveelheid die je in één keer op kunt eten want net als spinazie moet je brandnetel niet te vaak verwarmen.

Een vroege en smakelijke bessensoort is de honingbes uit de kamperfoelie familie (Lonicera). Een leuk en gemakkelijk struikje, waarvan je er het beste twee bij elkaar in de buurt plant voor een goede vruchtzetting. De blauwe bessen lijken op grote ovale bosbessen. Doordat ze onderaan de takken hangen hebben de vogels ze niet zo gauw in de gaten en dat is ons voordeel. In juni zijn ze al rijp.

Over de rubriek

Deze rubriek gaat over de eetbare siertuin, waar je kunt genieten van een variatie aan eetbare planten, struiken en bomen die groeien in harmonie met de natuur. De principes van permacultuur vormen de basis: zorg voor de aarde, zorg voor de mens en het delen van overvloed. Vragen of reacties zijn welkom op: marlies@duurzaamtuinen.nl.

« Gratis reanimatiecursus voor belangstellenden in Schipborg - wildpluk tuinwandeling 5 en 11 juni »