Een prachtige eetbare soort die half maart verschijnt is de daslook,. Die heeft het liefst een vochtig en schaduwrijk plekje en zal zich dan graag uitbreiden. Het blad kun je eenvoudig fijn knippen in een salade voor een zachte knoflooksmaak of je maakt er een heerlijke pesto van.
In de winter is de eetbare tuin vooral een vogeltuin. De putters doen zich te goed aan de zaden van de teunisbloem en ook de overgebleven vruchten van bottelroos zijn in trek. Verwerkt tot jam, vruchtendrank of gewoon in de thee, is de rozenbottel ook voor ons een vitamine-C boost.
De vogeldrinkschaal boven op het dierenhotel is populair. Een paar hogere struiken of een mooi gebogen grote tak in de grond - op een plek waar de vogels hun aanvliegroute hebben- zorgt voor eten, drinken en beschutting. Dat leverde in ons geval zelfs bezoek op van een prachtige, voor mij onbekende vinkensoort: de barmsijs. Door het zorgvuldige ontwerp hebben we alles vanuit de kamer kunnen bekijken!
Praktische ideeën De winterrust is een goede tijd om te (ver)planten en te snoeien. Er is dan geen blad aan de bomen, dus ook geen sapstroom en de boom of struik heeft dan niet veel te lijden. Wel opletten met vorst bij het snoeien: de takken en nieuwe knoppen breken gemakkelijk af. Naast alle snoeiregels die je op internet kunt vinden is het belangrijk om in de gaten te houden wat de natuurlijke vorm van de boom of struik is. Een haag of buxusbol knip je aan de buitenkant in vorm, dan blijft hij mooi dicht. Bij veel andere sier- en vruchtdragende bomen en struiken is het belangrijk om licht in de kroon te krijgen. Dan moet je van binnen uit snoeien om het aantal takken te verminderen.
Van het snoeihout kun je leuke dingen maken, zoals een takkenwal die laat begroeien met klimop, een heerlijk overwinteringsplekje voor de egel. Of een vlechtrand langs de moestuin, of rond een boomspiegel. Hiervoor gebruik je de lange buigzame takken van de (knot) linde, es of wilg.
Als de grond niet keihard is of drijfnat (je trapt de grond dan dicht) kun je struiken planten, zoals bijvoorbeeld de gele kornoelje. Dit is een mooi gevormde vroegbloeiende struik die zeer in trek is bij de bijen en hij heeft nog eetbare bessen ook. Wat je noemt een win-win situatie! Dat is waar je in de eetbare siertuin naar op zoek bent. Je hebt er wel wat ruimte voor nodig. In deze periode kun je ze kopen met kale wortel, dat is ook nog eens heel voordelig. Driedubbel voordeel!
Over de rubriek
Deze rubriek gaat over de eetbare tuin, waar je met alle zintuigen kunt genieten van een variatie aan (wilde) planten die groeien in harmonie met de natuur. De principes van permacultuur vormen de basis: zorg voor de aarde, zorg voor de mens en het delen van overvloed. Vragen of reacties zijn welkom op: marlies@duurzaamtuinen.nl.