Menu

Vereniging Dorpsbelangen Schipborg

Personeelsdag Gemeente Aa en Hunze – bijdrage vanuit Schipborg

Ter gelegenheid van het 20-jarig bestaan heeft de Gemeente Aa en Hunze op maandag 1 oktober j.l. een educatieve personeelsdag georganiseerd. Opzet was om het voltallige gemeentepersoneel een integraal beeld te bieden van hun gemeente. De ongeveer 180 personeelsleden van de gemeente waren daartoe in 18 groepen van rond 10 personen verdeeld. Elke groep ontving in 's-morgens vanuit een centraal punt in Balloo in één of meer dorpen binnen de gemeente een rondleiding. 's-Middags werd door samenvoeging van de 18 afzonderlijke beelden een voor alle personeelsleden toegankelijk integraal beeld gevormd.  

Geplaatst op 30/10/2018

Naar aanleiding van een verzoek van de VDS was Jaap Lambeck bereid gevonden een twee uur durende rondleiding door Schipborg te organiseren. Een per bus naar Schipborg gekomen groep werd voor deze rondleiding bij de Kymmelsberg door Jaap Lambeck, Ko Vester en Paul Hagel ontvangen.

Het eerste karakteristieke punt van Schipborg was uiteraard de top van de Kymmelsberg. Cees van Son van Staatsbosbeheer ging ter plekke uitgebreid in op de ontstaansgeschiedenis van het vanaf dit punt zo mooi zichtbare landschap. De nadruk viel uiteraard op het stroomdal van de Drentsche Aa en de wisselwerking van dit stroomdal met het ontstaan van Schipborg. Eerst als Geuneborg en vanaf de 17e eeuw als Schipborg onderdeel van het ‘kerspel’ Anloo, na 1815 van de ‘gemeente’ Anloo. En vanaf de gemeentelijke herindeling van 1998 (samenvoeging gemeenten Anloo, Gasselte, Gieten en Rolde) als onderdeel van de gemeente Aa en Hunze.

Tweede stop was het huis van de familie Prummel aan de Borgweg 30, waar een eeuwenoude rode beuk aan de rand van het beekdal het enige zichtbare restant is van een op deze plaats in de 18e eeuw gebouwd buitenhuis, voorzien van onder meer stallen, boomgaard, visvijvers, eigen boerderij en aanlegsteiger. Gelegen op een verhoging in het landschap had het geheel een prachtig uitzicht over het beekdal. In de 19e eeuw raakte het in verval en in de grond achtergebleven restanten van kelders en de genoemde eeuwenoude beuk (wellicht de oudste van Drenthe) is alles wat er nog van over is.

Derde stop was de Schipborger Es. Schipborg heeft zich in de loop van de tijd ontwikkeld tot een ‘klassiek’ Drents esdorp. De boerderijen lagen aan de ene kant van de doorgaande weg, met aan de andere kant een langgerekte brink voor onder meer het tijdelijk stallen van vee. Achter de boerderijen lag de hoger gelegen es, met daarop (omringd door houtwallen om het vee buiten te houden) het bouwland. Tot het gebruik van kunstmest rond 1900 werd de es bemest met schapenmest uit de potstallen. Overdag graasden de schapen in de omliggende heiden, waardoor de geringe vruchtbaarheid van deze heiden geconcentreerd kon worden op het bouwland van de es.

Vierde stop was de ‘Eetbare Tuin’ van Marlies Duran aan de Esweg 8. Deze tuin, gevuld met eetbare planten en bloemen, is ingericht volgens het principe van de permanente agricultuur (‘permacultuur’). Het gaat in deze tuin om het streven naar gesloten kringlopen, waar mensen dieren en planten in samenhang deel van uitmaken. Zorg voor de aarde, zorg voor de mens en het delen van overvloed zijn daarbij uitgangspunten. Het gezelschap werd via kijken, ruiken en proeven van eetbare planten en bloemen in de tuin in contact gebracht met de resultaten van deze benadering. Afgesloten werd met een kopje thee, aangevuld met wat passends te eten.

Vijfde stop was de gloednieuwe woning van de familie Van Dijke aan de Borgweg 26. Uitdaging bij het realiseren van deze nieuwbouw was het op verantwoorde wijze inpassen ervan in de historische dorpsomgeving van Schipborg, gecombineerd met de nieuwste inzichten in welbevinden en energiebeheer. Ook de fraaie ligging van het geheel aan het beeklandschap van de Drentsche Aa ontging het rondgeleide gezelschap niet.

De rondleiding werd afgesloten bij de enige nog functionerende boerderij in Schipborg aan de Borgweg 29. De (hobby)boer Albert Schuiling liet de groep daar kennismaken met de verschillende aspecten van het -ondanks een steeds ingewikkelder regelgeving- toch nog in stand houden van een modern kleinschalig boerenbedrijf. Ook een rondganng door de winkel met rundvlees van EigenErf en een veelheid aan biologische streekproducten onderstreepte dit beeld. Aansluitend werd gelegenheid gegeven voor het consumeren van de meegebrachte lunchpakketten, waarbij de groep ook nog koffie, thee, dranken en allerlei lekkers kreeg aangeboden. Omstreeks 13:00 uur vertrok het gemeentelijk gezelschap voldaan weer per bus naar Balloo.

Als dank is het s-middags ín Balloo opgestelde integrale beeld op dinsdag 30 oktober 2018 in het Dorpshuis van Eext ook aan alle direct betrokkenen bij de organisatie van de rondleidingen in de dorpen getoond. Daarbij was de gemeente ook geïnteresseerd in reacties vanuit de dorpen. En die reacties waren overwegend zeer positief!

Paul Hagel

« Ieder zijn/haar verhaal: Riet Wolters - Terugblik "Schipborg pakt uit" 15 september j.l. »