Menu

Vereniging Dorpsbelangen Schipborg

30e Openbare vergadering Overlegorgaan NBEL

Op 27 september 2010 vond in Café 'De Grutter' te Annen de 30e Openbare vergadering plaats van het Overlegorgaan Nationaal Beek- en Esdorpenlandschap 'Drentsche Aa' (NBEL).

Inspraak Inrichtings- en Beheerplan Strubben Kniphorstbosch
Via de inspraak werd aandacht gevraagd voor een handtekeningenacties van omwonenden van de Strubben Kniphorstbosch tegen de voorgenomen grootschalige boomkap in dit gebied. Bij de oprichting in 2002 koos het Nationaal Beek- en Esdorpenlandschap 'Drentsche Aa' als motto 'behoud door vernieuwing', niet vasthouden aan het oude, maar vernieuwing in het verlengde van het ontstaan van het landschap. In de in 2004 door het Overlegorgaan aanvaarde Landschapsvisie 'Drentsche Aa' wordt, met voorbijgaan aan een ecologische invalshoek, gekozen voor alleen de cultuurhistorie als inspiratiebron. Dit 'vasthouden aan het oude' vertaalde zich naar een open landschap als in de 19e eeuw. Een landschap waarin de dorpen als eilanden lagen in een zee van heide en zandverstuivingen. Economisch rampzalig, ecologisch hèt dieptepunt in de historie van het landschap. Waar het toenmalige Provinciaal Omgevingsplan (POP II) , in het verlengde van de ontwikkelingen sinds de 19e eeuw, er naar streeft het bosareaal te vermeerderen, wil de landschapsvisie het bosareaal juist aanzienlijke verminderen. Een concrete uitwerking daarvan is het Inrichtings- en Beheerplan Strubben Kniphorsbosch van Staatsbosbeheer uit 2008. Volgens dit plan moet in dit sinds de 19e eeuw zich prachtig ontwikkeld hebbende natuurgebied op cultuurhistorische gronden nu ongeveer de helft van het aanwezige bos weer worden gekapt. Door het in de praktijk ontbreken van beroepsmogelijkheden hiertegen, richt het protest van de omwonenden zich nu vooral op de politiek verantwoordelijken. De verkiezingen in het voorjaar van 2011 voor Provinciale Staten van Drenthe, een moment waarop de schade aan het natuurgebied zo ongeveer op zijn maximum zal zijn, zal wat dat betreft een interessant toetsingsmoment kunnen zijn.
Door Staatsbosbeheer werd ingegaan op alle inspanningen om omwonenden zo goed mogelijk over opzet en uitvoering van het Inrichtings- en Beheerplan te informeren. De gedachte dat al deze informatie omwonenden kennelijk nog steeds niet van nut en noodzaak van het plan heeft kunnen overtuigen, is duidelijk niet tot iedereen doorgedrongen. De vertegenwoordiger van de Provincie Drenthe onderstreepte dit nog eens: hij maakt zich weliswaar zorgen over de gerezen commotie rond het Inrichtings- en Beheerplan, maar denkt met goede voorlichting de gerezen ‘misverstanden’ nog wel te kunnen oplossen.





Geplaatst op 30/09/2010

Gebiedsfonds Drentsche Aa
Economische baten laten zien dat het Nationaal Landschap 'Drentsche Aa' belangrijk is voor de regionale economie. Uit een vergelijking met andere natuurgebieden in Nederland blijkt dat de baten per hectare in het Drentsche Aa gebied relatief laag zijn. Er is dus nog veel ruimte voor economische groei. Om daarop in te spelen is, op initiatief van het Nationaal Landschap 'Drentsche Aa', Het Drentse Landschap, de12Landschappen, Landbouwbeheer Drenthe en de Rabobank besloten tot het opzetten van een 'Gebiedsfonds Drentsche Aa'. Het 'Uitvoeringsprogramma Nationaal Landschap Drentsche Aa' zal voor dit gebiedsfonds een inspiratiebron zijn. De ambitie van dit programma overstijgt de financiële mogelijkheden van de overheid. Een goed functionerend gebiedsfonds, waaruit ook private financiële middelen beschikbaar komen, zou deze mogelijkheden enigermate kunnen vergroten. Gezien het zeer bescheiden karakter van het gebiedsfonds zullen de doelen vooralsnog worden beperkt tot landschap en cultuurhistorie.
Het Nationaal Groenfonds zal optreden als 'huisbankier' van het Gebiedsfonds Drentsche Aa. Rabobank en Nationaal Groenfonds hebben, op landelijk niveau, regelmatig contact om hun activiteiten in relatie met gebiedsfondsen goed af te stemmen. Het Overlegorgaan zal via een personele unie in het bestuur van het gebiedsfonds vertegenwoordigd zijn.

Bloemrijke Akkers Drenthe 2011-2013
Door schaalvergroting in de landbouw is het voor Drentse bijenhouders steeds moeilijker geworden om aan voldoende nectar te komen voor hun voedselvoorziening en om voldoende bestuiving te kunnen laten plaatsvinden. In een project 'Bloemrijke Akkers Drenthe' hebben agrarische ondernemers en andere grondeigenaren de afgelopen jaren grondoppervlak beschikbaar gesteld om bloemen te kunnen inzaaien. Daarbij is intensief samengewerkt met imkers, die bijenkasten plaatsen. Een goede bijenstand is cruciaal voor landbouw en natuur. Bijen staan garant voor ruim tachtig procent van de bestuiving van wilde planten, wat tot een gevarieerder aanbod van zaden voor vogels en kleine zoogdieren leidt. Binnen het Nationaal Beek- en Esdorpenlandschap 'Drentsche Aa' lijkt bij de gemeenten bereidheid te bestaan om het voortgezette project 2011-2013 financieel te ondersteunen.

Geopark de Hondsrug
Een Geopark is een gebied met bijzondere aardkundige, archeologische, cultuurhistorische en landschappelijke waarden. Vanaf 2000 zijn er in Europese landen geoparken ontstaan, verenigd in het Unesco European Geoparks Network. Dit netwerk heeft als doelstelling het beschermen van geodiversiteit, het promoten van aardkundig erfgoed aan het grote publiek en de duurzame economische ontwikkeling van de aangesloten gebieden, voornamelijk door de ontwikkeling van (aardkundig) toerisme. Een haalbaarheidsstudie van onder meer Provincie Drenthe, Recreatieschap Drenthe, Drents Plateau, Marketing Drenthe en Staatsbosbeheer liet zien, dat de Hondsrug een goede uitgangspositie heeft voor de realisatie van een Geopark. In een vervolg zal de inzetbaarheid worden onderzocht van de kwaliteiten van de Hondsrug (aardkundig, cultuurhistorische en landschappelijk), voor een duurzame ontwikkeling van het gebied, om te beginnen door de ontwikkeling van een sterk toeristisch concept.

Vergaderschema NBEL 2010
Het resterende vergaderschema NBEL voor 2010 is: donderdag 2 december om 10:00 uur.

Paul Hagel

« Schipborg pakt uit! - Informatieavond inrichting Strubben Kniphorstbosch »