Menu

Vereniging Dorpsbelangen Schipborg

28e Openbare vergadering Overlegorgaan NBEL

Op 15 februari 2010 vond in Café Restaurant 'De Aanleg' te Deurze de 28e Openbare vergadering van het Overlegorgaan Nationaal Beek- en Esdorpenlandschap 'Drentsche Aa' (NBEL) plaats.

Bermenbeleid NBEL
In het kader van het ecologisch bermbeheer vestigde het Natuurplatform 'Drentsche Aa' de aandacht op de wenselijkheid van een samenhangend ecologisch bermenbeheer in het gehele gebied van het Nationale Park 'Drentsche Aa'. Daarbij werd gewezen op het bestaan van verschillen tussen het bermenbeleid van bijvoorbeeld de gemeenten 'Tynaarlo' en 'Aa en Hunze'. Het uiteindelijke doel van het bermenbeleid NBEL zou moeten zijn een eenduidig en herkenbaar ecologisch bermenbeheer, als natuurlijk visitekaartje van het hele Nationaal Park.

Geplaatst op 18/02/2010

Beheerplan Natura 2000 'Elperstroomgebied'
Activiteiten in Natura 2000-gebieden worden beschreven en geregeld in beheerplannen. Beheerplannen worden vastgesteld door het bevoegd gezag, in geval van het Natura 2000 'Elperstroomgebied' zijn dat het Ministerie van LNV en de Provincie Drenthe. Het beheer van Natura 2000-gebieden is meestal in handen van grotere (natuur)organisaties, voor het 'Elperstroomgebied' is dat Staatsbosbeheer (SBB). De Dienst Landelijke Gebieden (DLG) heeft hiervoor inmiddels een concept-beheerplan gereed. Het opstellen van het beheerplan voor het ongeveer 350 hectare grote 'Elperstroomgebied', wordt gezien als een 'pilot' voor het beheerplan voor het ongeveer 4.000 hectare grote Natura 2000 'Drentsche Aa gebied'.

Belangrijkste knelpunten uit het beheerplan voor het 'Elperstroomgebied' blijken te zijn waterhuishouding en stikstof- en fosfaatmeststoffen. Omdat water in een gebied met een korte vegetatie minder verdampt dan in een bosgebied, wordt kappen van bomen aan de randen van het gebied gezien als ondersteunend voor het vernatten van het gebied (bevorderen van de kwel). De toename hierdoor van het fijnstofgehalte in de lucht is kennelijk niet van belang. Voor het verwijderen van meststoffenbodem wordt de bovenste bodemlaag afgeplagd. De kosten van dit beheerplan worden geschat op iets minder dan 1 miljoen euro: 40% voor het afplaggen, 15% (netto) voor de boomkap, 5% voor verbeteren van de hydrologie (als dichten van watergangen). De resterende 40 % is voor ondersteunend onderzoek.

Project Boeren voor Natuur Amerdiep
Het project 'Boeren voor Natuur Amerdiep' was een voorbeeldstudie voor de ontwikkeling van een duurzame toekomst voor boeren in samenhang met natuur en landschap. De opgaven vanuit het water- en natuurbeleid, de wensen vanuit het gebied, de kavelruil, de gestegen grondprijzen en de (in ontwikkeling zijnde) groenblauwe diensten bleken tezamen uiteindelijk financieel niet haalbaar. In overleg is daarom tot beëindiging van de voorbeeldstudie besloten.

Levend bezoekersnetwerk
In het kader van het 'Levend bezoekersnetwerk' zal in de loop van 2010 het knooppunt 'Anderen' in uitvoering komen. Voor het knooppunt 'Gasteren' zal dit jaar een schetsontwerp worden opgesteld, met de daarbij behorende begroting en subsidieaanvraag.

Vergaderschema 2010
Het resterende vergaderschema NBEL voor 2010 is: donderdag 17 juni om 13:30 uur, maandag 17 september om 15:00 uur en donderdag 2 december om 10:00 uur.

Paul Hagel

« Landelijke Opschoondag Schipborg 2010 - Extra ledenvergadering BOKD 2010 »