Menu

Vereniging Dorpsbelangen Schipborg

25e Openbare vergadering Overlegorgaan NBEL

Op vrijdag 19 juni 2009 vond in Eetcafé-Zaal ‘Het Witte Huis’ te Zeegse de 25e Openbare vergadering van het Overlegorgaan Nationaal Beek- en Esdorpenlandschap 'Drentsche Aa' (NBEL) plaats.

Natuurplatform Drentsche Aa
Tijdens de inspraakmogelijkheid voorafgaand aan de vergadering werd bekend gemaakt, dat het Natuurplatform Drentsche Aa op 17 juni 2009 officieel een stichting is geworden. Deze 'Stichting Natuurplatform Regio Drentsche Aa', voortgekomen uit een actiegroep uit Noordlaren en Midlaren tegen de bouw van een brug over de Drentsche Aa bij Okkenveen, heeft als doel de natuur en de bewoners van het gebied een juridisch kansrijke stem te geven. Het gaat om het kritisch volgen van plannen van gemeenten, provincie, NBEL en eventuele andere instanties in het Drentsche Aa gebied (www.natuurplatform-drentsche-aa.nl).
In het algemeen hebben individuele acties van burgers tegen plannen weinig kans van slagen, omdat bij inspraakprocedures de norm gehanteerd wordt, dat die plannen dan een duidelijke invloed moeten hebben op de persoonlijke levenssfeer van de betrokkenen. En die levenssfeer houdt gewoonlijk op bij het tuinhekje. Over wat er in de natuurgebieden om de betrokkenen heen gebeurt heeft men eenvoudig niets te zeggen. De Stichting Natuurplatform Regio Drentsche Aa wil voor deze acties een juridisch wel kansrijk platform bieden!





Geplaatst op 21/06/2009

Aanpak verdroogde gebieden Drentsche Aa
In het landelijke kader van de verdrogingbestrijding in natuurgebieden is ongeveer 2000 hectare van het Nationaal Park Drentsche Aa aangewezen als probleemgebied. Uit een inventarisatie door het Waterschap Hunze en Aa's is gebleken, dat het hoogste rendement van de voor de periode 2009-2013 beschikbare gelden te verwachten is van het aanpakken van projecten in ongeveer 500 hectare van het totale probleemgebied. Naast het aanpakken van vooral de grondwaterproblematiek wordt ook aandacht besteed aan de cultuur-historische inpassing van de te treffen maatregelen en de betrokkenheid van de bevolking.

Waterkwaliteit Zeegserloopje, Westerdiep en Ydemapolder
In het Zeegserloopje, het Westerdiep en de Ydemapolder zijn op basis van de Kaderrichtlijn Water van de Europese Unie maatregelen nodig op het gebied van vermindering van de belasting met meststoffen. De te nemen maatregelen hebben betrekking op veranderingen in de werkwijzen op landbouwbedrijven en op een betere inpassing op gebiedsniveau. Op basis van een gebiedsanalyse zullen actieplannen ontwikkeld worden voor het gebied als geheel en voor afzonderlijke bedrijven. Naast vermindering van de belasting met meststoffen worden ook verbeteringen verwacht voor de grondwaterstand en de grondwaterkwaliteit.

2e Internationaal vrijwilligersproject Oudemolen
Van 15 tot en met 29 augustus 2009 zal voor de tweede keer door de Stichting Internationale Vrijwilligersprojecten een internationaal vrijwilligersproject in Oudemolen worden georganiseerd. Een twintigtal jongeren uit het buitenland en een vijftal Nederlandse jonge vrijwilligers zullen daar Staatsbosbeheer gaan helpen bij het natuurbeheer. Natuureducatie en het werk zelf kunnen daarbij bijdragen aan een betere bewustwording van de deelnemende jongeren op het gebied van natuur en milieu.

'Tien projecten op de plank' van de BOKD
Het NBEL heeft de BOKD benaderd met het verzoek uit het aanbod van kleinschalige projecten van de bij de BOKD aangesloten dorpen uit het NBEL gebied een tiental kansrijke ideeën te selecteren voor uitwerking tot projectvoorstellen, inclusief de daarbij behorende begrotingen en dekkingsplannen. Deze projecten zouden na goedkeuring opgenomen kunnen worden in het Uitvoeringsprogramma NBEL 2007-2013.
De BOKD heeft eind 2008 een gespreksronde gevoerd met alle dorpen. Na selectie zijn hieruit de volgende projecten naar voren gekomen:
• Aanleg ommetje Zuidesch Anloo (EUR 3.700,-);
• Herinrichting kruising Bosweg/Annerweg Anloo (EUR 80.000,-);
• Herinrichting Speulkoele Anloo (EUR 28.000,-);
• Landschappelijke inpassing woningbouwplan Gasteren (EUR 8.000,-);
• Oplossen parkeerproblematiek dorpskern Gasteren (EUR 10.000,-);
• Uitbreiding wandelpaden Anreep-Schieven (EUR 10.000,- per aanvraag);
• Herinrichtingsplan Brink Zeegse (12.000,-);
• Opstellen verkeersveiligheidsplan Taarlo (EUR 14.000,-).

Agrarisch landschappelijk bouwen
Agrarische bedrijven hebben bij hun vormgeving in het NBEL gebied nadrukkelijk te maken met de inpasbaarheid in de landschappelijke structuur en de cultuurhistorische achtergrond. Binnen het project 'Agrarisch landschappelijk bouwen in het Drentsche Aa gebied' zijn nu door LTO Noord voor drie bedrijven voorbeeldschuren ontwikkeld. Deze schuren kunnen als voorbeelden dienen voor landschappelijk en cultuurhistorisch verantwoord bouwen. Het ligt in de bedoeling op basis van deze pilot studie, via de Stichting Drents Plateau, andere agrarische ondernemers bij eventuele planvorming te ondersteunen.

Levend bezoekersnetwerk
Het plan van aanpak ‘Levend Bezoekersnetwerk’ voorziet voor 2009 in de aanleg van vier ‘Drentsche Aa informatiezuilen’. Aansluitend op de ontwikkelingen binnen het Drentsche Aa gebied vanuit het mobiliteitsplan en het plan van aanpak Levend Bezoekersnetwerk, komen deze informatiezuilen op de knooppunten Belvedère Schipborg, Anloo, Anderen en Gasteren.
Voor Schipborg komt de informatiezuil op de parkeerplaats langs de Borgweg tegenover de Kymmelsberg. Op deze informatiezuil zijn twee zijden beschikbaar voor informatie over het Nationaal Park Drentsche Aa, één zijde voor informatie van Staatsbosbeheer en één zijde voor informatie over Schipborg zelf. Voor de informatie over Schipborg zelf zal contact worden opgenomen met de Vereniging Dorpsbelangen Schipborg. De coördinatie ligt bij de afdeling Voorlichting en Educatie (V&E) van het NBEL. Het huidige (oude) informatiepaneel van de Recreatieschappen Drenthe zal na plaatsing van de informatiezuil verdwijnen.

Stand van zaken toegangspoorten en knooppunten NBEL
Toegangpoorten, ruime parkeerplaatsen met een voorzieningenpakket, liggen aan de randen van het NBEL gebied. Het zijn in principe uitvalsbases voor bezoekers van buiten het NBEL gebied. Knooppunten, kleinere parkeerplaatsen binnen het NBEL gebied, zijn meer bedoeld voor de plaatselijke bewoners en verblijfrecreanten. De huidige stand van zaken van toegangspoorten en knooppunten NBEL is als volgt:
• -Toegangspoort 'Onder de Molen' (Gemeente Aa en Hunze) in Rolde is klaar, op de nog aan te brengen openbare toiletvoorzieningen na;
• -Toegangspoort 'Wedbroeke' (Provincie Drenthe) bij Tynaarlo (was: 'Toegangspoort Noord') is opgeleverd, inclusief het nieuwe groen. Wat nog ontbreekt is het informatiegebouw, inclusief de openbare toiletvoorzieningen;
• -Toegangspoort 'Homanshof' (Staatsbosbeheer) in Anloo is klaar. Er komt alleen nog een verbouwing van de Theeschenkerij, zodat deze regelmatig open kan;
• -Toegangspoort 'Dijkveld' (Gemeente Assen) in Assen is nog in een voorbereidend stadium;
• -Knooppunt 'Molensteeg' (Staatsbosbeheer) bij Oudemolen is klaar;
• -Knooppunt 'Kniphorstbosch' (Gemeente Aa en Hunze) in Anloo is in uitvoering;
• -Knooppunt Anderen (Staatsbosbeheer) is in schetsontwerp klaar;
• -Knooppunt Gasteren (Staatsbosbeheer) is nog in de overlegfase;
• -Knooppunt Balloo (Gemeente Aa en Hunze) is nog in de overlegfase;
• -Knooppunt Zeegse (Boermarke Zeegse) zal worden ingericht als onderdeel van het 'Herinrichtingsplan Brink Zeegse' ('Tien op de plank' van de BOKD).

Vergaderschema NBEL 2009
Maandag 14 september om 20:00 uur en donderdag 5 november om 14:00 uur.

Paul Hagel

« Koninginnedag 2009 - Voorjaarsdorpenoverleg 2009 »