Menu

Vereniging Dorpsbelangen Schipborg

23e Openbare vergadering Overlegorgaan NBEL

Op maandag 17 november 2008 vond in Restaurant Perron 3 te Tynaarlo de 23e Openbare vergadering Overlegorgaan Nationaal Beek- en Esdorpenlandschap 'Drentsche Aa' (NBEL) plaats.

Opening fietspad/brug Okkenveen en Toegangspoort Noord
Voorafgaande aan de vergadering woonde het voltallige Overlegorgaan de officiële ingebruikname van twee grote projecten bij: de opening van het fietspad Okkerveen-Noordlaardebos (kosten 430.000 euro) en het in gebruik nemen van de Toegangspoort Noord aan de provinciale weg N386 (kosten 800.000 euro).





Geplaatst op 27/11/2008

Inspraak VDS
De gebeurtenissen rond de bomenkap bij de Kymmelsberg te Schipborg is voor de Vereniging Dorpsbelangen Schipborg (VDS) rede geweest voor inspraak. Uitgaande van de rol van het Overlegorgaan, het in goed overleg tussen alle organisaties richting geven aan de ontwikkelingen binnen het Nationaal Park, werd gewezen op het toch regelmatig optreden van problemen bij de uitvoering van door het Overlegorgaan genomen besluiten. Laatstelijk was er nog de opschudding over een wel erg grote brug over de Drentsche Aa in het fietspad Okkerveen-Noordlaarderbos en over de grootschaligheid bij de inrichting van de Toegangspoort Noord. Anders dan in de overige Nationale Parken in Nederland leven, wonen en werken er in het nationale Park 'Drentsche Aa' nu eenmaal mensen. En die mensen hebben zo hun eigen wensen over de inrichting van hun woonomgeving. Als zij bij het onder de aandacht van de uitvoerende instanties brengen daarvan alleen maar te horen krijgen: 'dat is toch al lang in goed overleg overeengekomen in het Overlegorgaan NBEL!', dan hoeft toch echt niet gerekend te worden op het ontstaan van enig draagvlak. Het ook nog uit de weg gaan van overleg daarbij verhardt de situatie nog verder: het bevestigt de indruk dat elke discussie over de uitvoering van dergelijke besluiten op voorhand zinloos is. Het Overlegorgaan NBEL is in overweging gegeven in genomen besluiten bewust voldoende ruimte en flexibiliteit op te nemen, om op plaatselijk niveau in redelijke mate aan de eigen wensen van bewoners tegemoet te kunnen komen.

Jaarprogramma 2009
Het Uitvoeringsprogramma Nationaal Landschap Drentsche Aa 2007-2013 biedt het kader voor het Jaarprogramma 2009. Gezichtsbepalende integrale projecten voor de Drentsche Aa zijn daarbij:
• Plan van aanpak verdroging Drentsche Aa en Elperstroom (o.a. herstel van 12 hectare verdroogd gebied in het beekdal van het Gasterense Diep);
• Beekherstel en hermeandering delen van de Drentsche Aa (o.a. een haalbaarheidsonderzoek 'Hermeandering Rolderdiep');
• Realisatie Levend Bezoekersnetwerk (met opleiding gidsen, gastheren en gastvrouwen, voorbereiding aanleg toegangspoort Assen-Dijkveld en knooppunten Anderen, Gasteren, Balloo en Zeegse);
• Herstel landgoed te Glimmen;
• Uitvoeren onderdelen van de Landschapsvisie Drentsche Aa en het Beheer- en Inrichtingsplan Strubben/Kniphorstbosch, alsmede het opstellen van een Beheer- en Inrichtingsplan Ballooërveld.

Project Boeren voor Natuur Amerdiep
Het project Boeren voor Natuur Amerdiep van het NBEL is een al jarenlang lopende voorbeeldstudie voor de ontwikkeling van een duurzame toekomst voor boeren in samenhang met natuur en landschap. Geleidelijk aan zijn bij de financiering van deze voorbeeldstudie problemen gerezen. De hoge kosten hebben zelfs de vraag doen rijzen, in hoeverre het nog zin heeft met het project door te gaan. Ook de geringe kansen een voortzetting van de voorbeeldstudie maken duidelijk, dat zich boven het project Amerdiep donkere wolken aan het samenpakken zijn!

Veldnamenfestival
Het Drentsche Aa gebied kent als erfenis van vele eeuwen cultuurgeschiedenis een grote rijkdom aan veldnamen. Door de snelle agrarische ontwikkelingen in de 20e eeuw zijn veel veldnamen uit het collectieve geheugen verdwenen. In 2009 komt er nu een Levende Veldnamenatlas uit, waarin de mogelijkheden tot behoud en gebruik van veldnamen worden verkend. Veldnamen worden daarin benaderd als een nog altijd inspirerend element vanuit een levende dorpscultuur. De presentatie van de Levende Veldnamenatlas wordt door de Brede Overleggroep Kleine Dorpen in Drenthe (BOKD), in samenwerking met het NBEL, gezien als een goede aanleiding voor het organiseren van een Veldnamenfestival. Dit festival zal eind mei/begin juni 2009 gedurende meerdere dagen gehouden worden in de omgeving van de Magnuskerk te Anloo. Op dit festival vormen veldnamen nieuwe inspiratie voor presentaties door dichters, schrijvers en theatermakers. Lezingen en symposia belichten het wetenschappelijke element. Excursies geven de natuurbeleving zelf een plaats.

Vergaderschema NBEL 2009
Donderdag 26 februari om 10:00 uur, donderdag 25 juni om 14:00 uur, maandag 14 september om 20:00 uur en donderdag 5 november om 14:00 uur.

Paul Hagel

« Regiobijeenkomst BOKD Noord Drenthe 2008 - Najaarsdorpenoverleg gemeente Aa en Hunze 2008 »