Menu

Vereniging Dorpsbelangen Schipborg

16e Openbare vergadering Overlegorgaan NBEL

Op woensdag 1 november 2006 heeft in Café Centraal te Tynaarlo de 16e openbare vergadering van het Overlegorgaan Nationaal Beek- en Esdorplandschap 'Drentsche Aa' (NBEL) plaatsgevonden.

Project Amerdiep
In het gebied rondom het Amerdiep, een bovenloop van de Drentsche Aa, is door acht agrarische bedrijven een plan ontwikkeld voor een agrarische bedrijfsvoering met toekomstzekerheid, passend binnen de gewenste landschappelijke ontwikkelingen van het gebied (volgens het 'Boeren voor Natuur'-concept). Doel van het project is het door het bij elkaar brengen en afstemmen van de publieke vraag naar natuur en het private aanbod van agrarische bedrijven de maatschappelijke doelen voor het Amerdiep op private wijze te verwezenlijken. Uitgaande van de huidige situatie, akkerbouwgebied plus grasland, wordt onder meer gedacht aan vernatting langs de beek, het geleidelijker maken van de overgang tussen bos een akkerbouwgebied en tussen beekdal en akkerbouwgebied, alsmede het herstel van oorspronkelijke landschapselementen, als houtwallen, meandering van het Amerdiep en poelen. Eind 2006 moet het financiële plaatje rond zijn, waarna in de openbare vergadering van het Overlegorgaan NBEL van 15 februari 2007 het hele project vastgesteld kan worden. Het project kan gezien worden als een modelproject voor soortgelijke ontwikkelingen op andere plaatsen in Nederland en in Europa.

Geplaatst op 07/11/2006

Toegangspoorten Noord, Rolde en Anloo
In het kader van het 'Levend bezoekersnetwerk' NBEL heeft de vakgroep landschapsarchitectuur van ARCADIS, in opdracht van de Provincie Drenthe, inrichtingsschetsen ontwikkeld voor de toegangspoorten Noord, Rolde en Anloo, alsmede van het knooppunt Anloo-Kniphorstbosch.
De 'Toegangspoort Noord' (totale kosten tenminste 0,7 miljoen euro), een paviljoen met diverse voorzieningen en ongeveer 100 parkeerplaatsen, komt aan de zuidkant van de N386 tussen Tynaarlo en Zuidlaren, ter hoogte van de Wedbroek. De 'Toegangspoort Rolde' (totale kosten rond 0,6 miljoen euro) maakt deel uit van het Multicultureel Centrum (MTC), met onder meer het VVV-kantoor. De toegangspoort, met de parkeerplaats Boerhoorn voor ongeveer 50 auto's, ligt in het centrum van Rolde. De 'Toegangspoort Anloo' (totale kosten tenminste 0.3 miljoen euro) omvat twee parkeerplaatsen, bij de Homanshof en achter Café Popken, beide gelegen in de dorpskern van Anloo. Het knooppunt 'Kniphorstbosch' (totale kosten ruim 0,1 miljoen euro) bestaat uit een opgewaardeerde parkeerplaats ter hoogte van Kniphorstbosch en herstel van de 'Speulkoel'.
Van de totale kosten van het aanleggen van toegangspoorten en knooppunt (een kleine 2 miljoen euro) komt de helft uit het budget van het NBEL.

Aanbrengen laatste schakel fietspad Oudemolen-Zeegse
Het bestaande fietspad Oudemolen-Zeegse komt uit op de autoweg Oudemolen-Zeegse. Door in de loop van 2007 over het bestaande bospad een korte schakel (100 meter) aan te leggen tussen dit fietspad en de bestaande verharding van de Koeweg, zullen fietsers voortaan ongehinderd door het autoverkeer van Oudemolen tot in de dorpskern van Zeegse kunnen komen.

Evaluatie gebiedsgericht werken in het Drentsche Aa-gebied
In 1992 is een start gemaakt met het gebiedsgericht werken in het gehele stroomgebied van de Drentsche Aa (circa 30.000 hectare). Vanaf 2002 is dit gebiedsgericht werken in het Nationale Beek- en Esdorpenlandschap 'Drentsche Aa' (circa 10.000 hectare) uitgewerkt in een hierop betrekking hebbend Beheer-, Inrichting- en Ontwikkelingsplan (BIO-plan), met als motto: 'Behoud door vernieuwing'.
In totaal is de afgelopen 15 jaar via 75 projecten een bedrag van 21,4 miljoen euro in het stroomgebied van de Drentsche Aa geïnvesteerd, gemiddeld 1,4 miljoen euro per jaar. Van het totaalbedrag ging 16,7 miljoen (78%) naar projecten op het gebied van de watersystemen, 2,5 miljoen (12%) naar projecten op het gebied van natuur en landschap en 1,2 miljoen (6%) naar projecten op het gebied van de landbouw. De resterende 1 miljoen euro (4%) ging naar projecten op het gebied van recreatie en toerisme, wonen en leefbaarheid in de dorpen, alsmede voorlichting en educatie. Het saneren van de riooloverstorten van Assen (5,7 miljoen euro), herstel benedenloop Drentsche Aa (5,7 miljoen euro) en het saneren van de riooloverstorten van onder meer Grolloo (2,2 miljoen euro), allen in de sfeer van de watersystemen, nemen tezamen ruim 60% van het totale bedrag van 21,4 miljoen euro voor hun rekening.
De bereikte resultaten van de uitgevoerde projecten en de gedane investeringen in het stroomgebied van de Drentsche Aa hebben, volgens de evaluatie door het secretariaat van de NBEL, aangetoond dat de gebiedsgerichte aanpak succesvol is verlopen.

Bestedingenplan 2007
Het bestedingsplan 2007 van het NBEL heeft een totale omvang van 0,18 miljoen euro, verdeeld over 13 projecten. Het grootste project, met een omvang van 60.000 euro, heeft betrekking op een meetprogramma voor recreatiebezoek en verkeersstromen De resultaten van deze nulmeting zullen op 6 december 2007, tijdens de viering van het 5 jarig jubileum van het NBEL, gepresenteerd worden. Voor de inrichting van toegangspoorten is in 2007 een bedrag van 15.000 euro uitgetrokken.

Vergaderschema 2007
Het vergaderschema van het Overlegorgaan NBEL voor 2007 is:
- donderdag 15 februari om 10:00 uur;
- donderdag 14 juni om 14:00 uur;
- donderdag 1 november om 20:00 uur.

Welkomstborden NBEL
Na afloop van de vergadering hebben vanuit het Overlegorgaan de Gedeputeerde Ali Edelenbosch en het Districthoofd Staatsbosbeheer Bert Witvoet aan de westzijde van het kruispunt Zuidlaarderweg/N34 het eerste welkomstbord van het Nationaal Beek- en Esdorpenlandschap 'Drentsche Aa' onthuld. Alle oude borden van Staatsbosbeheer, de grootste terreinbeheerder in het gebied, zullen de komende tijd worden verwijderd. De vervanging ervan door welkomstborden van het NBEL is erop gericht de herkenbaarheid van het gebied als Nationaal Park te vergroten.

« Vervanging voetbaldoelen Schipborg gelukt! - Opslag van radioactief afval in zoutkoepels »