Menu

Vereniging Dorpsbelangen Schipborg

Tentenkamp Schipborg spannend feest!

Geplaatst op 01/09/2009

Van zaterdagavond 22 augustus tot zondagochtend 23 augustus 2009 had de Vereniging Dorpsbelangen Schipborg voor het eerst sinds jaren weer eens een tentenkamp voor de meisjes en jongens van Schipborg georganiseerd. Dat de nood inmiddels hoog was gestegen, bleek al bij het begin. Waar volgens het programma pas om 19:00 uur met de opbouw van het tentenkamp zou worden begonnen, bleek de eerste tent al 's middags om 14:00 uur op het veld te staan! De kinderen konden echt meer niet wachten, dus zet maar neer. Toen tegen 17:00 uur ook de andere ouders met hun kinderen kwamen aanzetten, is de volgorde dus maar omgedraaid. Niet eerst barbecueën, het was véél belangrijker dat eerst de tenten werden opgezet! Het heerlijke weer werkte bij dit alles geweldig mee.
Om ongeveer 18:00 uur begon de BBQ, die er bij de kinderen en de begeleiders bijzonder goed inviel. Er was na afloop maar weinig meer over dan nog wat stokbrood, een goed teken dus.


Eerst de tenten opzetten!

De BBQ viel er bijzonder goed in!

Lees verder...


Belanghebbenden bij bezwaar- en beroepsprocedures

Geplaatst op 08/08/2009

Het Voorjaarsdorpenoverleg 2009 met de gemeente Aa en Hunze heeft duidelijk gemaakt, dat organisaties van dorpsbelangen meestal niet ontvankelijk zullen worden verklaard bij bezwaar- en beroepsprocedures tegen overheidsbesluiten. Dit, omdat zij in juridische zin niet als belanghebbenden worden gezien. Blijft natuurlijk de vraag wie dan wel belanghebbende kunnen zijn.





Lees verder...


Jaarverslag BOKD 2008

Geplaatst op 05/07/2009

Tijdens de jaarvergadering van de Brede Overleggroep Kleine Dorpen (BOKD) op 28 mei 2009 te Westerbork is het Jaarverslag BOKD 2008 vastgesteld. Hieruit het volgende.

Beleidsplan 2008-2013
De communicatie met de leden-dorpen stond in 2008 volledig in het teken van het nieuwe 'Beleidsplan Door Dorpen 2008-2013' van de BOKD. Dit beleidsplan is uiteindelijk op de jaarvergadering BOKD op 22 mei 2008 definitief goedgekeurd en vastgesteld. Het is een leidraad van handelen in deze periode. Eén van de nieuwe elementen uit het beleidsplan is een sterkere gerichtheid van de BOKD op de verschillende gemeenten in Drenthe.






Lees verder...


Voorjaarsdorpenoverleg 2009

Geplaatst op 30/06/2009

Op dinsdag 23 juni 2009 vond in Café Restaurant 'De Drentsche Aa' te Schipborg het voorjaarsdorpenoverleg plaats van de gemeente Aa en Hunze.Het overleg stond onder leiding van Henk Santes, wethouder van onder meer het Kern- en Buurtgericht Werken.

Ontvankelijkheid dorpsbelangen bij bezwaar en beroepsprocedures
Waar het gemeentebestuur in het voortraject van besluitvorming gestructureerd overleg voert met organisaties van dorpsbelangen, een overleg gericht op het streven naar een zo breed mogelijk draagvlak bij de inwoners, zijn deze organisaties van dorpsbelangen meestal niet ontvankelijk bij bezwaar en beroepsprocedures tegen de uiteindelijke besluitvorming van het gemeentebestuur. Dit omdat zij in juridisch zin niet als belanghebbenden worden beschouwd. Volgens het Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens kan een rechter alleen gevraagd worden om uitspraken te doen over de eigen rechten en plichten of vervolgingen, maar niet om die van een ander. Organisaties van dorpsbelangen kunnen de collectieve belangen van hun dorpsbewoners behartigen, maar kunnen daaraan niet het recht ontlenen zich in juridische zin ook de individuele belangen van deze dorpsbewoners toe te eigenen.

Lees verder...


25e Openbare vergadering Overlegorgaan NBEL

Geplaatst op 21/06/2009

Op vrijdag 19 juni 2009 vond in Eetcafé-Zaal ‘Het Witte Huis’ te Zeegse de 25e Openbare vergadering van het Overlegorgaan Nationaal Beek- en Esdorpenlandschap 'Drentsche Aa' (NBEL) plaats.

Natuurplatform Drentsche Aa
Tijdens de inspraakmogelijkheid voorafgaand aan de vergadering werd bekend gemaakt, dat het Natuurplatform Drentsche Aa op 17 juni 2009 officieel een stichting is geworden. Deze 'Stichting Natuurplatform Regio Drentsche Aa', voortgekomen uit een actiegroep uit Noordlaren en Midlaren tegen de bouw van een brug over de Drentsche Aa bij Okkenveen, heeft als doel de natuur en de bewoners van het gebied een juridisch kansrijke stem te geven. Het gaat om het kritisch volgen van plannen van gemeenten, provincie, NBEL en eventuele andere instanties in het Drentsche Aa gebied (www.natuurplatform-drentsche-aa.nl).
In het algemeen hebben individuele acties van burgers tegen plannen weinig kans van slagen, omdat bij inspraakprocedures de norm gehanteerd wordt, dat die plannen dan een duidelijke invloed moeten hebben op de persoonlijke levenssfeer van de betrokkenen. En die levenssfeer houdt gewoonlijk op bij het tuinhekje. Over wat er in de natuurgebieden om de betrokkenen heen gebeurt heeft men eenvoudig niets te zeggen. De Stichting Natuurplatform Regio Drentsche Aa wil voor deze acties een juridisch wel kansrijk platform bieden!





Lees verder...


Koninginnedag 2009

Geplaatst op 05/05/2009

Met een door de Jeugdcommissie van de Tennisvereniging Schipborg (TVS) en de Vereniging Dorpsbelangen Schipborg (VDS) gezamenlijk georganiseerde viering van Koninginnedag 2009, is een oude traditie in Schipborg in ere hersteld. Ondanks de schaduw over deze dag door de gebeurtenissen in Apeldoorn, is deze viering heel plezierig verlopen.

De viering begon in de morgen van Koninginnedag 2009 met een Vrijmarkt voor jong en oud bij het Dorpshuis. Alhoewel er wel wat meer kopers hadden mogen zijn (er was een ruim aanbod aan huishoudelijke voorwerpen, speelgoed en planten), verliep de vrijmarkt heel gezellig. Dit uiteraard mede door de prachtige weersomstandigheden en de verkrijgbaarheid van lekkere koekjes en dranken. Volgend jaar zal er wel een bredere bekendheid aan de vrijmarkt van Schipborg op Koninginnedag moeten worden gegeven buiten ons dorp.

Het eerste deel van het middagprogramma van Koninginnedag 2009 was het Fiets versieren voor de kleinere kinderen van Schipborg. Oranje ballonnetjes, rood wit blauwe vlaggetjes en andere versierselen veranderden menig kinderfietsjes in een fraaie kunstwerkje. Dit tot genoegen van de kinderen zelf en uiteraard ook van hun trotse ouders!

Bij de Vossenjacht vroegen de kinderen aan voorbijgangers wat hun lievelingskleuren waren. Was dat oranje met rood, wit en blauwe strepen, dan hadden ze een vos gevangen. De vos gaf dan een letter en de letters van alle vossen tezamen vormde: "Wordt Willem-Alexander koning". Verheugend was het dat ook veel jongeren uit ons dorp als vos een bijdrage hebben geleverd. Dit zorgde er samen met de oudere vossen voor, dat de basisschoolkinderen een erg leuke vossenjacht hebben gehad. Na afloop van de vossenjacht werden de deelnemers in het Dorpshuis aan gedekte tafeltjes getrakteerd op heerlijke pannenkoeken met limonade!

Voor de oudere Schipborgers was er het Klootschieten. Start van dit traditionele balspel met competitie element was op de Zeegserweg. Vanaf daar ging het met twee teams door de mooie omgeving rond "De Vledders". Doel was het rondje met zo weinig mogelijk worpen van een met lood verzwaarde houten ‘kloot’ af te leggen. Elke keer werd gegooid door een speler van het team, waarvan de bal het minst ver gekomen was. Daardoor bleven beide teams altijd dicht bij elkaar. Het winnende team was met 45 worpen duidelijk sterker dan het andere team met 68 worpen. Ook voor de oudere Schipborgers waren er na afloop pannenkoeken, in dit geval aangevuld met drankjes, waarbij uiteraard de Oranjebitter niet ontbrak!

Het succes van de Koninginnedag 2009 viering in Schipborg was alleen mogelijk door de inzet van velen. Naast de Jeugdcommissie van de TVS, met voor het eerst nu ook Virna, Esmee en Anouk, en de Feestcommissie van de VDS, gaat onze dank daarbij vooral uit naar de jongeren uit Schipborg, die met hun hulp en betrokkenheid geweldig bezig zijn geweest!

Ineke Berghuis, Rob Tuiten, Ans Post


Ineke Berghuis verzette veel werk voor een geslaagd feest.

Ans en Monique Post, de andere drijvende krachten achter de feestelijkheden.

Op de Vrijmarkt verkocht Floor rabarberstekjes.

Judith met Lennard en Meike zorgde voor de muzikale omlijsting van de Vrijmarkt.

Uit het onderdeel Fiets versieren.

Jaap Lambeck leidde het Klootschieten.

Aniek, de jongste deelnemer aan de Vossenjacht, laat zich haar pannenkoek goed smaken.

Lees verder...


Palmpasenviering 2009

Geplaatst op 06/04/2009

Op Palmzondag, 5 april 2009, organiseerde de Vereniging Dorpsbelangen Schipborg (VDS) voor de kleinere kinderen uit Schipborg en omgeving weer de traditionele Palmpasenviering. Daarbij hoorde uiteraard een vrolijke Palmpasenoptocht door de straten van ons dorp. Om 10:00 uur werden de kinderen in grote getale door hun vaders en moeders bij het Dorpshuis afgeleverd voor het versieren van hun paasstokken en het genieten van het aangeboden eten en drinken.
Met de versierde paasstokken in de hand, voorzien van een broodhaantje in top, kon om 11:00 uur met de Palmpasenoptocht worden begonnen. Net als in voorgaande jaren zaten de kinderen daarbij, met de nodige begeleiding, in een door een tractor getrokken huifkar. Tijdens de optocht werden paaseieren uitgedeeld en konden de bewoners van Schipborg de mooi versierde paasstokken van de kinderen bewonderen.
De optocht ging, tot grote vreugde van de kinderen, ook langs Café Restaurant 'De Drentsche Aa', waar natuurlijk weer van alles te eten en te drinken was. Iets na 12:00 uur eindigde de optocht tenslotte waar deze was begonnen: bij het Dorpshuis van Schipborg. Daar konden de vaders en moeders hun vermoeide kinderen weer in ontvangst nemen!
De Palmpasenviering 2009 is erg plezierig verlopen en was, mede dankzij het mooie weer, een groot succes voor jong en oud. De kinderen hebben ontzettend genoten. De uitspraak van één van de kinderen 'mijn fiets gaat sneller dan deze kar' moet daarbij gezien worden als een onderstreping van het kindvriendelijke en veilige karakter van de optocht.
De organisatoren van de Palmpasenviering willen in het bijzonder Albert Schuiling bedanken, voor het beschikbaar stellen van de tractor en het besturen ervan, Geja Schuiling voor de geboden hulp bij het klaar zetten van alle spullen en het opruimen, en Jaap Lambeck voor het beschikbaar stellen van de weer prachtig uitziende huifkar. De mensen van Café Restaurant 'De Drentsche Aa' worden bedankt voor de goede verzorging van de kinderen. Ook het Paashazen duo (Sonja Post en Dick Klein) tenslotte wordt heel hartelijk bedankt voor hun enthousiaste ondersteuning van de hele Palmpasenviering!

Ans Post

Twee enthousiaste Paashazen (Sonja Post en Dick Klein)!

Annemarie met dochter Marit.

Rob, Kevin, David, Bas, Niels en Danielle.

Hilde moet dochter Aniek nog voorzichtig aan de feestelijkheden laten wennen!

Lees verder...


Landelijke Opschoondag in Schipborg een groot succes!

Geplaatst op 23/03/2009

Op zaterdag 21 maart 2009 hebben een veertiental vrijwilligers, waaronder de Wethouder Henk Santes van de gemeente Aa en Hunze, onder fantastische weersomstandigheden, meegedaan aan de Landelijke Opschoondag in Schipborg. De Vereniging Dorpsbelangen Schipborg (VDS) organiseerde het vrijmaken van Schipborg van zwerfaval. De gemeente Aa en Hunze had voor de noodzakelijke materialen gezorgd, zoals vuilniszakken, handschoenen, en grijpers. Ook de cateringkosten, het Dorpshuis was het centrale punt bij deze opschoondag, waren voor rekening van de gemeente.

Om 11:00 uur meldden de vrijwilligers zich bij het Dorpshuis, waar Ans Post en dochters, verantwoordelijk voor de catering, al voor de nodige koffie en koek gezorgd hadden. Ploegen van telkens twee vrijwilligers kregen daarna een door hen op te schonen deel van Schipborg toegewezen. Na het nemen van een groepsfoto bij de ingang van het Dorpshuis gingen alle ploegen, voorzien van opschoonmaterialen, aan de slag.

Na een eerste opschoonperiode werd de vrijwilligers de gelegenheid geboden zich in het Dorpshuis inwendig te versterken met een inmiddels door de cateringdames georganiseerde heerlijke lunch met soep en broodjes. Ook de Wethouder liet zich deze, door onze gemeente betaalde, lunch goed smaken! Tijdens de lunch werd uitgebreid van gedachten gewisseld over de ervaringen met het opschonen van de diverse delen van Schipborg tot dan toe.

Na de lunch ging aan de slag voor een tweede opschoonperiode. Ook deze verliep zeer voorspoedig. De uiteindelijke oogst aan zwerfvuil was tenslotte een twintigtal grote vuilniszakken, gevuld met het meest uiteenlopende zwerfvuil. Alle vuilniszakken werden in de aanhanger van Jaap Lambeck geladen, voor transport op maandag 23 maart naar het Afvalbrengstation in Gieten.

De Landelijke Opschoondag in Schipborg werd in zeer opgewekte stemming besloten met een gezellig samenzijn in het heerlijke voorjaarszonnetje voor de ingang van het Dorpshuis. Daarbij was onder meer nog ruimschoots gelegenheid te speculeren over de verschillende wijzen, waarop de door Jaap Lambeck gevonden wufte rode damesonderbroek door de eigenares ervan verloren zou kunnen zijn.

Omstreeks 15:00 uur verlieten de vrijwilligers het Dorpshuis, met het gevoel de Landelijke Opschoondag in Schipborg tot een groot succes te hebben gemaakt. Aan alle deelnemers: heel hartelijk dank!

Paul Hagel


Vrijwilligers Landelijke Opschoondag Schipborg voor Dorpshuis: 21 maart 2009.

Opschoonploeg op weg naar Holle Drift, 21 maart 2009.

Hoe ging deze damesonderbroek verloren?

Ook Wethouder Henk Santes heeft goed meegeholpen!

Lees verder...


Organisatie reanimatiehulp in Schipborg

Geplaatst op 18/02/2009

Uitgangspunten reanimatiehulp Schipborg
Op 18 februari 2009 heeft een gesprek plaatsgevonden tussen de Tennisvereniging Schipborg (TVS), de Vereniging Dorpsbelangen Schipborg (VDS) en de heer Klaas Elling van de Vereniging Hartveilig Drenthe (VHD), over de organisatie van reanimatiehulp in Schipborg in geval van acuut hartfalen. Op grond van een 400-tal mensen, dat jaarlijks in Drenthe getroffen wordt door acuut hartfalen, is in Schipborg gemiddeld ongeveer 1 geval van acuut hartfalen per twee jaar te verwachten.
De Vereniging Hartveilig Drenthe (VHD), een samenwerkingsverband van 'De Vrienden van de Hartstichting in Drenthe', 'Het Nederlandse Rode Kruis district Drenthe' en het 'Districtbestuur van de gezamenlijke plaatselijke afdelingen van de Koninklijke EHBO', is er voor het bieden van snelle reanimatiehulp in de directe woonomgeving in Drenthe. In Schipborg zou dan, op aangeven van de via het alarmnummer 112 gewaarschuwde ambulancedienst, vanuit een groep van 5 à 10 deskundige vrijwilligers uit Schipborg, met behulp van een op het Dorpshuis aanwezige Automatische Externe Defibrillator (AED), snelle hulp moeten kunnen bieden aan slachtoffers met een acuut hartfalen. Het gaat dan specifiek om hulp in de kritische eerste 6 minuten direct na het hartfalen. Dit in afwachting van de aankomst van de ambulancedienst. Zonder snelle alarmering en reanimatie binnen 6 minuten verminderen de kansen op overleven van slachtoffers van acuut hartfalen snel.

Gemeentelijk beleid reanimatiehulp
De Vereniging Hartveilig Drenthe (VHD) zal in april 2009 onder alle inwoners van de gemeente Aa en Hunze een huis-aan-huis krant te verspreiden over de opzet van reanimatiehulp met de Automatische Externe Defibrillator (AED). De gemeente Aa en Hunze ondersteunt de VHD daarbij met een enquête onder bedrijven, instellingen en verenigingen binnen de gemeente. In de enquête worden een aantal vragen gesteld over de AED. Na inventarisatie van de resultaten van deze enquête zal een gemeentelijk beleid ontwikkeld worden voor het inzetten van AED's. Hierover zal weer contact opgenomen worden met de geënquêteerden, waaronder TVS en VDS.

Draagvlak reanimatiehulp Schipborg
Het opzetten van een organisatie voor reanimatiehulp in Schipborg is alleen mogelijk, als hiervoor een breed draagvlak bestaat bij de inwoners van Schipborg. Alleen een groep van vrijwilligers inrichten heeft weinig zin, als niet IEDEREEN begrijpt wat er gedaan moet worden (112 bellen) in geval van acuut hartfalen in zijn of haar directe omgeving. Het is daarom de bedoeling IEDEREEN IN SCHIPBORG in de loop van 2009 tijdens een in Café Restaurant 'De Drentsche Aa' te organiseren voorlichtingsavond op de hoogte te brengen van hoe de Vereniging Hartveilig Drenthe (VHD) denkt over de noodzakelijke opzet van reanimatiehulp.
Eerst wanneer er binnen Schipborg voldoende draagvlak blijkt te bestaan voor het opzetten van een organisatie voor reanimatiehulp, kan met het werkelijke inrichten daarvan begonnen worden.

Inrichten reanimatiehulp Schipborg
Om voortdurend te kunnen beschikken over een groep van 5 à 10 deskundige reanimatie vrijwilligers, zullen in principe een 20-tal inwoners van Schipborg daarvoor een via de Vereniging Hartveilig Drenthe (VHD) te geven cursus moeten hebben gevolgd. Het gaat dan om in eerste instantie een (avond)cursus van 3 uur over de achtergronden van acuut hartfalen en de daartegen te nemen maatregelen, met een daarop aansluitende (avond)cursus gericht op de praktijk van het omgaan met slachtoffers van acuut hartfalen. Na het met goed gevolg te hebben voltooid van deze beginnerscursussen, is jaarlijks een opfriscursus van 3 uur nodig, voor het op peil houden van de deskundigheid en het informeren van de vrijwilligers over eventuele nieuwe ontwikkelingen op het gebied van de reanimatiehulp.

Werkwijze reanimatiehulp Schipborg
Na over een geval van acuut hartfalen gewaarschuwd te zijn door de ambulancedienst, gaat het alarmcentrum van de Vereniging Hartveilig Drenthe (VHD) na welke deskundige reanimatievrijwilligers er in de directe omgeving van het slachtoffer beschikbaar zouden kunnen zijn. Naar deze vrijwilligers gaan vervolgens SMS-oproepen, met de hoop dat ten minste twee vrijwilligers ook werkelijk beschikbaar zullen blijken. Let wel: dergelijke oproepen kunnen op elk moment van de dag verschijnen. Het vrijwilliger zijn vereist dus wel een sterke betrokkenheid! Als de eerste oproep geen resultaat heeft, volgen SMS-berichten naar op iets verdere afstand van het slachtoffer mogelijk beschikbare vrijwilligers.
Opgeroepen vrijwilligers spoeden zich naar het dorpshuis, waar zij zich toegang verschaffen tot de daar aanwezige Automatische Externe Defibrillator (AED) en daarmee naar het slachtoffer gaan voor de reanimatiehulp. Deze hulp omvat een combinatie van hartmassage (om het hart in voor de AED geschikte conditie te brengen) en het toedienen van een elektrische schok (om het normale hartritme te herstellen). Het automatische karakter van de AED houdt in, dat het apparaat niet alleen gesproken instructie geeft wat te doen, hoe de elektroden aan te brengen en wanneer een elektrische schok toe te dienen (door terugtreden en op een rode knop drukken), maar in geval niet aan de juiste voorwaarden is voldaan automatisch ook geen elektrische schok zal toedienen.

Kosten reanimatiehulp Schipborg
De kosten verbonden aan de beginnerscursussen (2x 3 uur) zijn 2x EUR 30,- , en de kosten aan de jaarlijkse opfriscursus (1x 3 uur) 1x EUR 30,- per persoon. Voor een groep van 20 vrijwilligers betekent dat in de opstartfase eenmalig EUR 1.200,- en daarna EUR 600,- per jaar. Daar komen dan uiteraard nog de kosten bij van eventueel aantredende nieuwe vrijwilligers, bijvoorbeeld na stoppen van bestaande vrijwilligers. Voor het dekken van deze kosten zal weer contact gezocht worden met de gemeente Aa en Hunze.

Henk van Dijke, TVS
Paul Hagel, VDS










Lees verder...


24e Openbare vergadering Overlegorgaan NBEL

Geplaatst op 17/02/2009

Op woensdag 11 februari 2009 vond in Café Restaurant ´De Drentsche Aa´ te Schipborg de 24e Openbare vergadering Overlegorgaan Nationaal Beek- en Esdorpenlandschap ´Drentsche Aa´ (NBEL) plaats.

Energielandschap Drentsche Aa
Gezien het landelijke karakter van Drenthe, met veel natuur- en bosgebieden, zijn er veel mogelijkheden voor biomassawinning (zoals natuurgras Staatsbosbeheer, snoeiafval gemeenten, agrarische reststromen, gras uit grondwaterbeschermingsgebieden). Op basis hiervan is energieproductie mogelijk in grote biomassacentrales op regionale bedrijfsterreinen, of op agrofoodparken met niet-grondgebonden landbouwproductie (megastallen). Op 28 januari 2009 is er over het thema bio-energiewinning uit landbouw en natuur een eerste bijeenkomst geweest van Staatsbosbeheer, BioEnergieNoord, Provincie Drenthe en (secretariaat van) NBEL. Afgesproken is, dat BioEnergieNoord een projectvoorstel gaat schrijven.

'Nieuwe Kaart' Drentsche Aa-gebied
Op een rondgedeelde 'Nieuwe Kaart' van het Nationaal Landschap 'Drentsche Aa' stonden alle ruimtelijke ontwikkelingen in en rond het Drentsche Aa-gebied ingetekend. Tot die ruimtelijke ontwikkelingen behoorden ook lopende en geplande uitbreidingen van bebouwd gebied. Voor de directe omgeving van Schipborg was dat bijvoorbeeld de inrichting van het Landgoed 'De Voskamp' tussen Randweg en Holle Drift. Vastgesteld werd, dat in het hele Drentsche Aa-gebied cultuurhistorie een steeds belangrijker drager voor al deze ruimtelijke ontwikkelingen gaat vormen. Uitgangspunt blijft daarbij wel, dat er geen grootschalige activiteiten in het gebied zullen worden toegelaten, behoudens in geval van zeer zwaarwegende belangen dat noodzakelijk zouden maken. Een dergelijke noodzaak zou bijvoorbeeld kunnen leiden tot de aanleg van een, het Nationale Landschap 'Drentsche Aa' doorsnijdend, vierde kwadrant van de ringweg om Assen.

Hondenbeleid Staatsbosbeheer
Vanuit de vaststelling dat honden verstorend kunnen werken op de fauna in natuur- en bosgebieden, wordt door Staatsbosbeheer beleid ontwikkeld voor het omgaan met honden op onder hun beheer staande gebieden. Daarbij wordt gedacht aan gebieden waar honden los mogen rondlopen, gebieden waar alleen honden aan de lijn zijn toegelaten en gebieden waar helemaal geen honden mogen komen. Zoals het er nu naar uitziet, zou in het nieuw in te richten gebied van de Strubben/Kniphorstbosch helemaal geen honden meer mogen komen!

Paul Hagel








Lees verder...