Menu

Vereniging Dorpsbelangen Schipborg

Jaarvergadering BOKD 2010

Geplaatst op 07/06/2010

Op 26 mei 2010 vond in Zalencentrum & Restaurant Meursinge te Westerbork de Jaarvergadering Brede Overleggroep Kleine Dorpen in Drenthe (BOKD) 2010 plaats.

Jaarverslag 2009
Het streven naar meer en nauwere contact met de verschillende gemeentebesturen, heeft geleid tot gesprekken met onder meer de gemeente Aa en Hunze. In dit kader heeft de BOKD ook een Dorpenoverleg van de gemeente Aa en Hunze bijgewoond.
Revitalisering van de knapzakroutes loopt provinciebreed voorspoedig. Alle routes die nog niet vernieuwd zijn zullen in 2010 aan bod komen. Bestaande routes worden door onder andere vrijwilligers bij de BOKD onderhouden.
In 2009 is de ontwerpfase van de drie pilots voor dorpsommetjes, van Klijndijk, Linde en Witteveen grotendeels afgerond. In 2010 zullen de verbeteringen aangebracht worden en worden de dorpsommetjes afgerond.
In 2009 is de Veldnamenatlas 'Van Jeruzalem tot Ezelakker' uitgegeven. Het boek bevat onder meer een handleiding voor dorpen, die zelf met het inventariseren van veldnamen aan de slag willen.
Vanuit het gegeven, dat het inwoneraantal van Drenthe de komende jaren gaat dalen, waar door veroudering ook de bevolkingssamenstelling flink gaat wijzigen, is de BOKD in deze materie gedoken. Moeten bijvoorbeeld, omdat de vergrijzing vooral toeslaat in de grotere dorpen, de scholen juist uit de kleinere dorpen verdwijnen? Waardoor het onderwijs eenzelfde concentratiegolf over zich heen krijgt als de Buitenschoolse Opvang?


Lees verder...


Strategisch woonbeleid Woonborg

Geplaatst op 06/06/2010

Op maandag 31 mei 2010 vond in Café 'De Grutter' te Annen een informatieavond plaats over het strategisch woonbeleid van Woonborg. Woonborg is beheerder en verhuurder van woningen in de gemeente Aa en Hunze, Haren, Noordenveld en Tynaarlo.

Wat is strategisch woonbeleid?
Strategisch woonbeleid is beleid gericht op de toekomst. Het vereist een visie op wat we met een tijdshorizon van ongeveer tien jaar kunnen verwachten. Met een dergelijke visie kan, door ontwikkeling van de huidige woonvoorraad, tegemoet gekomen worden aan de huidige en toekomstige wensen van huurders. Dit alles binnen de randvoorwaarden van Woonborg op het gebied van volkshuisvesting en inkomensgrenzen.

Trends in huurwoningvraag
Landelijk wordt de vraag naar huurwoningen sterk beïnvloed door een stijging van de 1- en 2-persoonshuishoudens. Deze trend leidt ertoe dat, ondanks een inzettende bevolkingsdaling, het aantal huishouden in onze regio de komende tien jaar nog wel wat zal blijven doorstijgen. Op dit moment ligt het gemiddeld aantal personen per huurwoning van Woonborg iets boven de één. Dat is veel lager dan het gemiddelde aantal personen per huishouden in onze regio van ruim boven de twee. Het huurderbestand van Woonborg weerspiegelt dus nu al min of meer het eindresultaat van gezinsverdunning. Dat kan immers nooit beneden de één persoon per huishouden dalen. Een verdere stijging van 1- en 2-persoonshuishoudens in onze regio zal de vraag naar huurwoningen van Woonborg daardoor in evenredige mate doen toenemen.
Naast bevolkingsdaling en gezinsverdunning zal ook de vergrijzing in onze regio de vraag naar huurwoningen beïnvloeden. Waar in 2010 nog ongeveer 10 % van de bevolking in Drenthe ouder is dan 75 jaar, zal dat in 2030 zijn gestegen naar ongeveer 17 %. De vraag naar huurwoningen door toenemende aantallen senioren zal zich, door een bijbehorende zorgvraag, vooral concentreren in de grotere kernen. Het mislukken van een project van Woonborg, met speciaal voor senioren gebouwde huurwoningen in een kleinere kern, heeft dat nog eens onderstreept. Senioren zoeken woningen waarin zij verwachten een belangrijk deel van de rest van hun leven te kunnen blijven wonen. In kleinere kernen, met weinig zorgaanbod en voorzieningen, zijn de vooruitzichten daarop nu eenmaal minder goed dan in de grotere kernen. In de kleinere kernen zou daarom beter ingezet kunnen worden op de bouw van multifunctionele, levensloopbestendige huurwoningen, waarin behalve senioren ook starters goed terecht kunnen.







Lees verder...


Orchideeënwandeling Schipborg 2010

Geplaatst op 31/05/2010

Op zaterdag 19 mei 2010 vond onder leiding van onze IVN gids Harma Heeres een orchideeënwandeling plaats door het gebied van de Drentsche Aa. Begin en eindpunt van de wandeling was het Café Restaurant 'De Drentsche Aa'.

Om 17:15 uur vertrokken een twintigtal mensen, groot en klein, vanaf het Café Restaurant 'De Drentsche Aa'. De tocht leidde naar plaatsen in het stroomgebied van de Drentsche Aa waar veel van de deelnemers nooit eerder geweest waren, en zelfs van het bestaan ervan niet wisten.
Tijdens de tocht werd gewezen op de veelheid aan planten in het gebied, waaronder grassen, struiken en erg oude bomen. De deelnemers aan de tocht konden hier veel van leren. Onze gids had met dit doel prachtige gedichten gemaakt, die zij bij de verschillende planten voordroeg. De deelnemers hingen dan ook aan haar lippen, wat ook door Harma zeer gewaardeerd werd. Opvallend was wel, dat van er van de verschillende soorten orchideeën eigenlijk alleen maar de brede orchis in flinke getale werd gevonden. Van de oorspronkelijk tientallen soorten orchideeën waren dus kennelijk de meeste er nog niet in geslaagd zich weer in dit gebied te vestigen.
Onderweg, op een bankje bij Zeegse aan het fietspad, had onze gids met haar echtgenoot, Menno Heeres, een voor iedereen super aangename verrassing verzorgd. Daar stonden namelijk voor alle deelnemers glaasjes heidelikeur en toastjes met honing geserveerd! Dat was helemaal niet afgesproken, maar Harma en Menno hadden dit zo maar spontaan bedacht. Echt geweldig! Ook bij deze gelegenheid werd uiteraard weer een gedicht voorgedragen.
Om 21:30 uur was iedereen weer zeer tevreden terug op het uitgangspunt. De wandeling had zoveel enthousiasme gewekt, dat veel deelnemers vroegen om dit soort van tochten vanuit Schipborg toch vooral wat vaker te organiseren. Aan Harma zal dat niet liggen, want het stroomgebied van de Drentsche Aa is niet alleen mooi als er orchideeën zijn, maar ook op andere tijdstippen in het jaar kan je er de mooiste dingen tegenkomen in de natuur.
Namens de Vereniging Dorpsbelangen Schipborg zou ik Harma en Menno Heeres heel hartelijk willen bedanken voor het organiseren van een geweldige avond in onze mooie omgeving. Zodra zich de mogelijkheid hiertoe voordoet komt er zeker een vervolg!

Ans Post


Onze onvolprezen IVN-gids Harma Heeres!

Eén van de vele brede orchissen die wij zagen.

Lees verder...


Koninginnedag 2010

Geplaatst op 10/05/2010

Ook dit jaar is in samenwerking tussen de Tennisvereniging Schipborg (Rob Tuiten) en de Vereniging Dorpsbelangen Schipborg (Ans Post, bijgestaan door Ineke Berghuis) vanuit ons Dorpshuis weer een gezamenlijke viering van Koninginnedag georganiseerd.

Kinderprogramma
Het kinderprogramma begon om 10:00 uur met het hijsen van de Nederlandse vlag door de voor deze dag ingezette fraai aangeklede Schipborgse hulpkoningin Sonja Post. Direct daarna startte het eerste deel van het programma: het versieren van fietsen door de kinderen van Schipborg. Het was een heel plak en knipgedoe, maar de kinderen maakten er echt iets moois van. Sommige fietsen werden zelfs voorzien van echte motorgeluiden bij het rondfietsen.

Na het fietsen versieren nam Rob Tuiten de kinderen mee naar de tennisbaan, om daar spelletjes te doen met een echt tennisracket. Dat leverde heel veel plezier op, maar maakte de kinderen uiteindelijk ook flink hongerig. De broodjes met knakworst, die ze na de tennisspelletjes kregen, waren dan ook een groot succes. Die gingen er echt wel in! Gelukkig kon dit allemaal ook lekker buiten gegeten worden. Erg gezellig was dat allemaal!

Na het eten konden de kinderen eerst nog zelf wat spelen, waarna ze om 14:00 uur in twee groepen op pad gingen voor de grote speurtocht naar hanenkammen (ballonnen in de vorm van een hanenkam) in de omgeving. Er waren in totaal 27 hanenkammen te vinden en zelfs twee heuse giraffen. Van de 27 hanenkammen werden er door beide groepen uiteindelijk 23 gevonden. Maar groep 1 had toch de meeste antwoorden goed, die bij de hanenkammen werden gevraagd. Zij werden daardoor dus de winnaar van de speurtocht.

Vanaf 15:30 uur waren er weer tennisspelletjes onder leiding van Lamke Stenhuis, waarna om 17:00 uur het laatste deel van het kinderprogramma begon: het doelschieten. Alexander Eimers was bereid gevonden op het doel te gaan staan. De kinderen moesten proberen ieder uit drie strafschoppen er zoveel mogelijk in te schieten. Ondanks het grote doel en de voor de kinderen tot zes meter verlaagde afstand tot het doel, bleek dat toch niet echt mee te vallen. Winnaar van het doelschieten werd na enkele ronden uiteindelijk Mark Abbring, na een spannende race tegen Lennard van Oudekerke.

Volwassenenprogramma
Het volwassenen programma omvatte weer het gebruikelijke rondje klootschieten rond 'De Vledders'. In twee groepen werd, onder leiding van Jaap Lambeck, geprobeerd de kloten in een zo gering mogelijk aantal beurten het hele traject rond te schieten. De eerste groep begon bij het afronden van de eerste hoek meten al met de bal in een greppel met water te werpen. Deze groep verloor ook uiteindelijk met 44 beurten tegen 40 van de tweede groep. De door de winnende groep gewonnen slagroomtaart werd vervolgens door beide groepen opgegeten.

Afsluiting
Ter afsluiting van het programma waren er om 17:30 uur, voor zowel de kinderen als de volwassenen, weer volop pannenkoeken te eten en lekkers te drinken. De volwassenen lieten zich daarbij ook de oranjebitter goed smaken! Het was al met al een zeer geslaagde dag.
Rob, Ineke, Jaap en Lamke zou ik hartelijk willen bedanken voor hun inzet bij de organisatie van deze Koninginnedag 2010, en niet te vergeten ook Leonie Tromp en Anouk van de Vegt, voor het verzorgen van de drinkpost tijdens de speurtocht.

Ans Post


Onze Schipborgse hulpkoningin.

Lees verder...


Staatsbosbeheer (SBB) blijft bij standpunt graven sleuven in Schipborg

Geplaatst op 21/04/2010

Op woensdag 14 april 2010 is een aangespannen wagen in twee door Staatsbosbeheer gegraven sleuven in het pad tussen Esweg en Holle Drift in Schipborg verongelukt. Daarbij raakten de bestuurder behoorlijk en zijn vrouw licht gewond. Het in de sleuven gevallen paardje sloeg op hol en kwam, het lege rijtuigje achter zich aantrekkend, pas kilometers verder via de Borgweg en door het tunneltje op de Schipborgerweg in Westlaren tot stilstand op en half in een tegemoetkomende auto. Het mag een wonder heten dat er door het kantelen van de wagen en de wilde tocht van het paard over de openbare weg geen ernstiger slachtoffers zijn gevallen.

Over het ongeluk heeft op dinsdag 20 april, op verzoek van Staatsbosbeheer, te Schipborg een gesprek plaatsgevonden tussen de Vereniging Dorpsbelangen Schipborg (VDS) (Henk Jongebloed en Paul Hagel) en Staatsbosbeheer (SBB) (Bert Witvoet en Martine Dubois).

Alhoewel SBB het plaatsgevonden ongeluk betreurt, en dit in een persoonlijk gesprek met de familie Greven( de berijders van de wagen) nog eens tot uitdrukking heeft gebracht, blijft SBB van mening dat het afsluiten van het pad tussen Esweg en Holle Drift volstrekt rechtmatig was. De zaakwaarnemer van de eigenaar van het land( de eigenaar woont in Schipluiden) waarover het pad liep (en dus niet ‘omwonenden’ waarvan eerder sprake was) had herhaaldelijk geklaagd over het gebruik van dit pad door met name terreinwagens. SBB wilde niet het verwijt krijgen, door het toestaan van het gebruik van het over hun terrein lopende deel van het pad, hiertoe gelegenheid te geven.

In eerste instantie is geprobeerd het gebruik van het pad tussen Esweg en Holle Drift te blokkeren door de doorgang met een dode boom te versperren. Deze boom bleek echter na verloop van tijd door onbekenden weer te zijn verwijderd. Mede gezien de problemen van SBB door het vernielen en/of verwijderen van eerder geplaatste borden en afsluitingen (op andere locaties, dus niet bij de plek des onheils), heeft SBB in overleg met de zaakwaarnemer besloten tot het blokkeren van het pad tussen Esweg en Holle Drift door het graven van twee 60 cm diepe sleuven op het bewuste land (dus niet in het grondgebied van SBB). Het ging dan vooral om de effectiviteit van deze sleuven tegen terreinwagens. Van het veelvuldig gebruik van het pad door wandelaars en door paard en wagens, zei SBB niets te weten.(Het pad bestaat overigens wel al tenminste 12 jaar). Alhoewel achteraf gezien het graven van de sleuven onvoorziene risico's blijkt te hebben opgeleverd, blijft SBB van mening dat hun in dit verband niets te verwijten valt en dat zij volstrekt rechtmatig gehandeld hebben.

Het hele gedoe rond de afsluiting van het pad tussen Esweg en Holle Drift versterkt in de ogen van de VDS het beeld van een SBB dat eigenzinnig handelt, misschien wel iedereen aanhoort, maar in feite niet of nauwelijks gehoor geeft aan de wensen van de mensen die het meest gebruik maken van het bewuste gebied. Een eenmaal ingeslagen koers wordt gewoon doorgevoerd. Het graven van de inmiddels beruchte sleuven is hiervan een triest voorbeeld.

Het ongeluk op 14 april heeft in Schipborg grote opschudding veroorzaakt, waarbij de woede zich kanaliseerde in het op17 april spontaan dichtgooien van de hiervoor verantwoordelijke sleuven. Dit omdat SBB geen enkele aanstalten maakte om aan de ontstane gevaarlijke situatie een einde te maken. Het plaatsen van twee hinderpalen bij de bewuste plek is een weinig zinvolle maatregel die bovendien te laat is genomen.
Het ontnemen van bepaalde gewoonterechten aan de inwoners van Schipborg, zoals het in de omgeving vrij genieten met paard en/of hond draagt niet bij aan de populariteit van onze natuurbeheerders. Een vaste route, waarop ruiters in de toekomst in de Strubben/Kniphorstbosch bij hun beleving van het landschap nog zullen zijn toegestaan, of het aanbieden van een gebied voor loslopende honden aan onze kant bij het tunneltje naar Annen aan, waar normaal niemand uit Schipborg komt, is daarvoor geen echt alternatief.

SBB betreurt het hoog oplopen van de emoties als gevolg van het in hun ogen rechtmatig graven van de sleuven in Schipborg. Jammer wordt het ook gevonden, dat opmerkingen of wensen vanuit de inwoners van Schipborg kennelijk niet aan SBB worden doorgegeven. Het beleefbaar maken van het gebied van de Strubben/Kniphorstbosch voor iedereen is juist, aldus SBB, het doel van hun beleid. SBB doet dan ook een oproep aan de inwoners van Schipborg al hun eventuele wensen en opmerkingen rechtstreeks aan hen door te geven. Dat kan door contact met de SBB vestiging in Oudemolen (telefoon 0592-231307, Martine Dubois), dan wel rechtstreeks met de Districtsbeheerder van dit gebied (alg. nr. 050-7074400).

Henk Jongebloed
Paul Hagel



Dode boom die weer naast het pad gelegd werd.

De hinderpalen vóór het gesprek ...

... en de hinderpalen ná het gesprek!


Lees verder...


Palmpasenviering 2010

Geplaatst op 29/03/2010

De door de Vereniging Dorpsbelangen Schipborg (VDS) georganiseerde Palmpasenviering voor de kleinere kinderen uit Schipborg en omgeving had dit jaar een wat andere opzet dan in voorgaande jaren. De traditionele Palmpasenoptocht, op door een tractor voortgetrokken wagens, verviel dit jaar. Dit vanwege de steeds strengere aan dergelijke wagens gestelde wettelijke eisen. De rondtocht per wagen werd daarom dit jaar vervangen door een optocht door Schipborg van de kinderen zelf. De kleinste kinderen zaten daarbij heerlijk in één van de twee voortgetrokken bolderwagens en de grotere kinderen liepen zelf.

Om 10:00 uur werden de kinderen, het waren er dit jaar 23, door hun ouders afgeleverd bij het Dorpshuis van Schipborg. In een gezellige sfeer zijn de kinderen daar aan de slag gegaan met het versieren van hun meegebrachte paasstokken. Deze werden prachtig versierd met allerlei kleuren crêpepapier, spekjes en chips. Daarbij kregen de kinderen uiteraard ook het nodige te eten en drinken.

Omstreeks 11:00 uur begonnen de kinderen, begeleid of voortgetrokken door hun begeleiders, met hun rondtocht door het dorp om hun versierde paasstokken met een broodhaantje in top te laten zien. Er liepen twee paashazen met in de wind wapperende oren in de rondtocht mee, om de mensen die langs de weg of in hun tuinen naar de optocht stonden te kijken te voorzien van chocolade eitjes. De tocht eindigde op het grote grasveld bij het Dorpshuis met een wedstrijd paaseieren zoeken. Wie het gouden ei vond won een prijs. Diana vond dit gouden ei en verdiende daarmee de chocolade paashaas.

Na afloop van de rondtocht door het dorp kwamen de kinderen terug in het dorpshuis, waar ze weer wat te eten en te drinken kregen, alvorens door hun ouders te worden opgehaald.
De Palmpasenviering 2010 leverde ook in zijn nieuwe opzet een heel gezellige ochtend op. Ook het weer zat mee: eerst een halfuur na afloop van het feest viel de eerste regenbui!

De organisatoren van het Palmpasenfeest 2010 willen in het bijzonder Geja Schuiling, Ineke Berghuis, Leonie Post en Sonja Post heel hartelijk bedanken voor hun hulp!

Ans Post


De paashazen hadden moeite hun oren te behouden door de sterke wind.


Waar blijven de chocolade-eitjes nou!

Lees verder...


Landelijke Opschoondag 2010

Geplaatst op 24/03/2010

Op zaterdag 20 maart 2010 heeft een tiental vrijwilligers zich ingezet voor de traditionele Landelijke Opschoondag in Schipborg. De weersomstandigheden waren ongunstiger dan in 2009, maar dat mocht de opschoondrift niet verminderen. Wel jammer was, dat de zaterdag daarvoor Staatsbosbeheer in het Drentsche Aa gebied van Schipborg/Zeegse een vergelijkbare schoonmaakactie had georganiseerd. Bovendien was er vrijdag 19 maart en zaterdag 20 maart in heel Nederland veel aandacht voor 'NL DOET', een vrijwilligersactie waar de Landelijke Opschoondag maar een klein onderdeel van uitmaakte. Om de verwarring compleet te maken was zaterdag 20 maart dan ook nog de 'Dag van de Zorg', met 'Open huis' in diverse zorginstellingen. Volgend jaar wat meer overzichtelijkheid zou geen kwaad kunnen!

Ook dit jaar stelde de gemeente Aa en Hunze voor de Landelijke Opschoondag de nodige materialen, zoals vuilniszakken, handschoenen en grijpers beschikbaar. De cateringkosten voor de, in het Dorpshuis door Ans Post en dochters weer prima verzorgde, koffie, thee, soep, broodjes en ander drinken, waren ook voor rekening van de gemeente.

Het verloop van de opschoonactiviteiten tussen 11:00 en 14:00 uur verliep volgens het vaste patroon. In groepjes van twee werden de verschillende onderdelen van Schipborg van rommel ontdaan. Voor het opschonen van de omgeving van de Holle Drift werden dit jaar (iedereen kent de begaanbaarheidproblemen van de zandpaden daar) door Jits Hartsuijker en zijn vrouw zelfs maar meteen even hun twee ezeltjes ingezet. In de andere delen van Schipborg ging het er wat meer gebruikelijk toe. Het resultaat was een flink aantal zakken met allerhande rommel. Het is onvoorstelbaar wat veel mensen allemaal weggooien en wat ze er toch een bende van kunnen maken. Zelfs in delen waar een week eerder nog de scouts van Staatsbosbeheer met hun vuilcontainers waren langs gekomen, lag toch al weer het nodige. Wat dat betreft zou een maandelijkse opschoondag niet verkeerd zijn!

Rond 14:00 uur waren alle opschoonactiviteiten achter de rug, en konden alle vrijwilligers weer op huis aangaan. De opgehaalde rommel zelf is later door Jaap Lambeck afgeleverd op de ABS van de gemeente Aa en Hunze te Gieten. Voor alle deelnemers: heel hartelijk dank!

Paul Hagel


Volgend jaar doe ik niet meer mee: als ezel stoot je niet nogmaals je kop aan dezelfde steen.


Eén van de opschoonteams.

Lees verder...


Extra ledenvergadering BOKD 2010

Geplaatst op 08/03/2010

Dinsdag 2 maart 2010 vond in het Ontmoetingscentrum 'De Wenning' te Pesse een extra ledenvergadering plaats van de Brede Overleggroep Kleine Dorpen in Drenthe (BOKD).

Steunpunt Dorpshuizen Drenthe
In 2001 is vanuit de BOKD een Stichting Dorpshuizen Drenthe opgericht voor het door middel van adviezen en diensten op het gebied van arbeidscontracten, beheersvraagstukken, huurovereenkomsten, verbouw en nieuwbouw de belangen van dorpshuizen, wijkcentra en buurthuizen in Drenthe te kunnen behartigen. Op advies van de Provincie Drenthe hebben de Stichting Dorpshuizen Drenthe en de BOKD per 1 januari 2010 tot een samenwerkingsvorm besloten. De activiteiten van de stichting worden daarbij, binnen een Steunpunt Dorpshuizen Drenthe, als een nieuwe kerntaak toegevoegd aan de bestaande kerntaken van de BOKD (dorpsondersteuning, intermediair, inbreng deskundigheid en onderzoek & ontwikkeling). De twee parttime medewerkers van de stichting zullen mee overkomen naar de BOKD. De vaste kosten van de stichting (78.000 euro) zijn voor 2010 door de Provincie Drenthe gegarandeerd. Binnen de BOKD behoudt het Steunpunt Dorpshuizen Drenthe een eigen gezicht, onder meer door een Consulent Dorpshuizen, een aparte Nieuwsbrief en activiteiten, bijeenkomsten, cursussen en projecten voor de aangesloten dorpshuizen. Kostenbesparingen ontstaan door het hebben van één administratie, één secretariaat en één bestuur. Bovendien wordt de BOKD sterker als netwerk van niet alleen dorpsbelangenorganisaties, maar nu ook van dorpshuizen. Tijdens de Jaarvergadering BOKD op 26 mei 2010 zal over de opname van twee leden uit het oorspronkelijke stichtingsbestuur in het bestuur van de BOKD worden besloten.

Nieuws uit het Provinciehuis
Overeenkomstig de plannen voor een 'Provincie Nieuwe Stijl' komen er verschuivingen in rollen en taken tussen rijk, provincie en gemeenten. Daarbij zou het volledige sociale beleid (waaronder ook de activiteiten van de BOKD vallen) naar de gemeenten moeten gaan. Ook zal een verdere verschuiving van publieke taken naar marktwerking optreden, met als gevolg dat de basisfinanciering van de BOKD door de provincie geheel of gedeeltelijk zal worden vervangen door een projectfinanciering. Ook de bezuinigingen van de BOKD (20%) van de afgelopen jaren en bezuinigingen in de komende jaren, voortvloeiende uit de opgave voor de Provincie Drenthe van een structurele bezuiniging van 26 à 35 miljoen euro, maken op dit moment de vooruitzichten voor de BOKD zorgelijk. De BOKD streeft daarbij naar het zeker stellen van de activiteiten in de toekomst door behoud van een provinciale bijdrage. Voor het behoud van een vitaal platteland gaat het de BOKD dan vooral om de leefbaarheid in kleine dorpen en het ontwikkelen van een goede strategie voor het omgaan met de bevolkingskrimp.

Website www.bokd.nl
De vernieuwde BOKD-website www.bokd.nl is operationeel. Alle aangesloten dorpsbesturen kunnen via een gebruikersnaam en wachtwoord toegang krijgen tot de speciale onderdelen van deze website. Via het nieuwe forumonderdeel kan, veel sneller dan in het verleden op de regiovergaderingen, vanuit de verschillende dorpsbesturen nu rechtstreeks met elkaar worden gecommuniceerd.

Paul Hagel

Lees verder...


28e Openbare vergadering Overlegorgaan NBEL

Geplaatst op 18/02/2010

Op 15 februari 2010 vond in Café Restaurant 'De Aanleg' te Deurze de 28e Openbare vergadering van het Overlegorgaan Nationaal Beek- en Esdorpenlandschap 'Drentsche Aa' (NBEL) plaats.

Bermenbeleid NBEL
In het kader van het ecologisch bermbeheer vestigde het Natuurplatform 'Drentsche Aa' de aandacht op de wenselijkheid van een samenhangend ecologisch bermenbeheer in het gehele gebied van het Nationale Park 'Drentsche Aa'. Daarbij werd gewezen op het bestaan van verschillen tussen het bermenbeleid van bijvoorbeeld de gemeenten 'Tynaarlo' en 'Aa en Hunze'. Het uiteindelijke doel van het bermenbeleid NBEL zou moeten zijn een eenduidig en herkenbaar ecologisch bermenbeheer, als natuurlijk visitekaartje van het hele Nationaal Park.

Lees verder...


Landelijke Opschoondag Schipborg 2010

Geplaatst op 11/02/2010

Op zaterdag 20 maart 2010 wordt door de Vereniging Dorpsbelangen Schipborg (VDS) in Schipborg weer meegedaan aan de Landelijke Opschoondag. Het gaat dan om het vrijmaken van ons mooie dorp van in de loop van de tijd op allerlei plaatsen terecht gekomen zwerfvuil. De gemeente Aa en Hunze faciliteert de Landelijke Opschoondag met materialen (grijpers, zakken, handschoenen), de cateringkosten worden vergoed en het ingezameld afval kan in overleg gestort worden bij het afvalbrengstation in Gieten.

Centraal punt bij de Landelijke Opschoondag in Schipborg is het Dorpshuis. Van daaruit zullen tussen 11:00 en 15:00 uur zich aangemeld hebbende vrijwilligers aan het opschonen van Schipborg kunnen meedoen. Tijdens het opschonen zal op het Dorpshuis gezorgd worden voor eten en drinken. Na afloop wordt de vrijwilligers, ook op het Dorpshuis, de gelegenheid gegeven om, in uiteraard gezellige sfeer nog wat na te praten, waarbij ook de inwendige mens niet zal worden vergeten.

In verband met het beschikbaar stellen van materialen door de gemeente Aa en Hunze èn voor het doen van de nodige inkopen aan eten en drinken, moet vooraf wel zo ongeveer bekend zijn hoeveel vrijwilligers we kunnen verwachten. Daarom wordt u verzocht onderstaande gegevens zo spoedig mogelijk, bijvoorbeeld tijdens de Jaarvergadering VDS op 3 maart 2010, maar in ieder geval voor 17 maart 2010, aan Ans Post te willen doorgeven (telefoon: 0504094655).
Doe mee aan het opschonen van ons mooie Schipborg!

Ans Post

Lees verder...