Menu

Vereniging Dorpsbelangen Schipborg

Najaarsdorpenoverleg 2010

Geplaatst op 11/12/2010

Op donderdag 9 december 2010 vond in het dorpshuis 'De Trefkoel' te Gasselte het najaarsdorpenoverleg plaats van de gemeente Aa en Hunze. Het overleg stond onder leiding van Jur Wiersum, wethouder van onder meer het Kern- en Buurtgericht Werken.

Bestemmingsplan Buitengebied Aa en Hunze
Voor de kernen van de meeste dorpen in de gemeente Aa en Hunze worden in de loop van 2011 geactualiseerd bestemmingsplannen vastgesteld. Bewoners en bedrijven buiten het plangebied zullen in de periode van 2011-2013 te maken krijgen met de opstelling van een geactualiseerd en herzien Bestemmingsplan Buitengebied Aa en Hunze. Net als bij de opstelling van de bestemmingsplannen voor de kernen zullen ook de bewoners en bedrijven in het buitengebied bij de opstelling tijdens de opstelling van dit bestemmingsplan betrokken. Om praktische redenen wordt het buitengebied in vier gebieden onderverdeeld, van waaruit in principe alle betrokkenen (bewoners, bedrijven, organisaties van bedrijven, organisaties van dorpsbelangen) bij de in die gebieden te organiseren inloopavonden en dergelijke over de opstelling van het Bestemmingsplan Buitengebied Aa en Hunze zullen worden betrokken.

Lees verder...


BOKD Najaarsconferentie 'Zorgeloos platteland'

Geplaatst op 08/12/2010

Op 5 november 2010 vond in het Dorpshuis 'De Wenning' te Pesse, in aanwezigheid van een kleine tweehonderd deelnemers, een door de Brede Overleggroep Kleine Dorpen in Drenthe (BOKD) en Zorgbelang Drenthe georganiseerde najaarsconferentie 'Zorgeloos platteland' plaats. Hoofdpunt was het onder druk staan van zowel de informele al de formele zorg in Drenthe, waardoor het zorgeloze Drentsche platteland zorgloos dreigt te worden.

Informele zorg in Drenthe
Het vroegere klassieke Drentsche dorp was een overzichtelijk en duidelijk afgebakende plaats waar men woonde en werkte, een mini-samenleving. Zorg voor elkaar was een ieders zorg. Met de overgang van een werkdorp naar een woondorp is in het spanningsveld tussen sociale betrokkenheid en voortschrijdende individualisering veel van die vanzelfsprekende informele zorg onder druk komen te staan. Daar komen in de huidige situatie dan nog bij de krimp van het aantal inwoners, de sterk veranderende leeftijdsopbouw van de bevolking en de stijgende kosten van de gezondheidszorg. De BOKD vraagt zich af in hoeverre onvolledig formeel zorgaanbod opgevangen zou kunnen worden, door in de dorpen zelf weer meer informele zorg, burenhulp, mantelzorg, voor elkaar te ontwikkelen. Het gaat er dan om: 'hoe houden we een Drents dorp in de toekomst leefbaar?'

Lees verder...


Onderzoek naar draagvlak Nationaal Park & Nationaal Landschap 'Drentsche Aa'

Geplaatst op 02/11/2010

Omwonenden goed te spreken over Drentsche Aa-gebied
Bewoners en omwonenden van het Nationaal Park en Nationaal Landschap 'Drentsche Aa' zijn in hoge mate tevreden met het gebied en komen er graag om te bewegen. Ze geven het gebied een 8 en het beheer een 7,4 als rapportcijfer. Als pluspunten noemen ze het mooie afwisselende landschap, de kronkelende diepjes, rust en ruimte, de fiets- en wandelmogelijkheden en het goede onderhoud. De meeste bewoners en omwonenden zijn tevreden over de begrijpelijke communicatie, maar geven aan minder bekend te zijn met de speerpunten van het beleid rondom het Drentsche Aa-gebied.

Bovenstaande conclusies komen uit een onderzoek naar het draagvlak voor het park, dat de afgelopen maanden is uitgevoerd. Doel van het onderzoek was te achterhalen wat de kennis en gebruik van bewoners en omwonenden is en wat men vindt van de informatievoorziening over het gebied. Er werd gekeken naar verschillende aspecten: naamsbekendheid, gebruik van het gebied, de meest favoriete plek, de mening over het beheer van het gebied, de mening over het beleid op de Drentsche Aa en de informatievoorziening.

Voor het onderzoek is de onderzoeksdoelgroep in subgroepen onderverdeeld: bewoners Nationaal Park & Nationaal Landschap 'Drentsche Aa' en bewoners in de 2 km zone om het gebied (in totaal ruim 105.000 mensen). Daarnaast is nog een steekproef gedaan onder inwoners van de stad Groningen en Veendam. 98% van de bewoners in het park en 88% van de inwoners er direct omheen geeft aan bekend te zijn met het gebied. Alle groepen geven aan positieve associaties met het gebied te hebben. Vooral de wandel- en fietsmogelijkheden worden zeer gewaardeerd en de mogelijkheid om van de rust te genieten en te ontspannen. Het beheer wordt met een ruime voldoende beoordeeld. Gedeputeerde natuur en landschap Rein Munniksma reageert verheugd op deze resultaten: 'Samen met het Nationaal Park en Nationaal Landschap heeft de provincie al vele jaren energie gestoken in dit gebied. Het is goed om te vernemen dat de investering in draagvlak effect heeft. Ik verwacht dat dit deel van Drenthe een ideale plek blijft om te wonen, recreëren en ontspannen!'

Informatiebehoefte
Van de gebiedsbewoners geeft 85% en van de bewoners in de schil direct om het Nationaal Landschap bijna 78% aan tevreden te zijn met de begrijpelijke manier waarop ze op de hoogte gehouden worden over het gebied. De extra informatiebehoefte betreft voornamelijk de wandel- en fietsmogelijkheden, natuurinformatie en projectinformatie rondom herinrichtingsprojecten. Het rapport is te lezen op de website www.drentscheaa.nl


Wandelen en fietsen over het Ballooërveld.

Lees verder...


Boekenmarkt Schipborg 2010

Geplaatst op 25/10/2010

Op zaterdag 23 oktober 2010 had de Vereniging Dorpsbelangen Schipborg in het Dorpshuis van Schipborg een 'Boekenmarkt Schipborg 2010' georganiseerd. Gezien de ervaringen van de boekenmarkt van 2009 was de beschikbare ruimte voor de verkoop van allerhande boeken en stripboeken dit keer uitgebreid met het sportzaaltje van de OBS 'De Waterburcht'. Dat was maar goed ook, want het aanbod was aanzienlijk groter dan vorig jaar. Zonder dat zaaltje erbij hadden we de mensen echt niet kwijt gekund.
Het algemene verloop van de boekenmarkt was ongeveer als in 2009. Al voor het officiële begin om 11:00 uur was het Dorpshuis al stampvol. De boeken werden de verkopers soms al uit de handen getrokken nog voordat die de tijd hadden gehad om deze netjes uit te stallen! Maar daarna ebde de belangstelling vrij snel weg. Het slechte weer en een groot aanbod van andere evenementen in de regio had een negatieve invloed op het aantal bezoekers. Daarnaast was de dit jaar aan de boekenmarkt gegeven publiciteit waarschijnlijk ook nog wat aan de bescheiden kant. Hoe dan ook, vrij rustig of niet, al met al hadden de diverse verkopers met elkaar in het Dorpshuis een werkelijk heel gezellige dag. Koffie , thee en broodjes zorgden er daarbij voor dat ook de inwendige mens niet vergeten werd.
Was het aanbod dit jaar dik in orde, voor volgend jaar zal de publieke belangstelling duidelijk meer aandacht behoeven. Via de diverse media, kranten zowel als RTV Drenthe, zal een veel krachtigere publiciteit worden nagestreefd. Daarnaast zal ook het te kiezen tijdstip in het jaar voor de boekenmarkt nog eens goed bekeken worden. Maar hoe dan ook, met deze gezellige boekenmarkten in het Dorpshuis van Schipborg gaan we volgend jaar zeker weer door!
Tenslotte wordt de OBS 'De Waterburcht' nog nadrukkelijk bedankt voor het door hen ter beschikking gestelde extra zaaltje. Heel fijn dat er zo in gezamenlijkheid optimaal van de in Schipborg aanwezige mogelijkheden voor dorpsactiviteiten gebruik kan worden gemaakt!

Ans Post


In de middag waren nog lang niet alle boeken verkocht!

Lees verder...


'Beleidsplan Openbare Verlichting' gemeente Aa en Hunze

Geplaatst op 14/10/2010

In de aanloop naar het op te stellen 'Beleidsplan Openbare Verlichting' is op 7 oktober 2010 op het Gemeentehuis te Gieten een informatiebijeenkomst gehouden voor organisaties van dorpsbelangen in de gemeente Aa en Hunze. Door de gemeente was hiervoor 'Licht en Donker Advies' uitgenodigd, een onafhankelijk adviesbureau voor diensten en producten op het gebied van de verlichting van de openbare ruimte.

Doel informatiebijeenkomst
Doel van de informatiebijeenkomst was het, via de organisaties van dorpsbelangen, betrekken van de inwoners van de gemeente Aa en Hunze bij het opstellen van een Beleidsplan Openbare Verlichting. Dit niet alleen om een inbreng op basis van plaatselijke kennis mogelijk te maken, maar ook om de kwaliteit en daarmee het draagvlak voor het uiteindelijke document te vergroten. Het bureau ‘Licht en Donker Advies’ uit Arnhem is gevraagd de nodige achtergrondinformatie te verschaffen.

Waarom openbare verlichting?
Openbare verlichting is er om het leven in de openbare ruimte ook bij duisternis zo goed mogelijk te laten functioneren. Dit rekening houdende met:
- verkeersveiligheid en sociale veiligheid;
- energiezuinigheid, zo min mogelijk lichtvervuiling;
- milieuvriendelijkheid, minimale lichthinder voor mens, flora en fauna.

De nachten in Nederland zijn niet meer echt donker. Alleen op zeer afgelegen plaatsen in Nederland is er nog redelijk zicht op een heldere sterrenhemel mogelijk. De duisternis wordt verstoord door een massale inzet van kunstlicht. Tegen de hierdoor veroorzaakte aantasting van omgevingskwaliteit komt steeds meer weerstand. Bij het opstellen van een beleidsplan voor de openbare verlichting kan daarom donkerte als uitgangspunt worden gekozen. Alleen waar dat echt moet, is dan plaats voor openbare verlichting.

Getallen openbare verlichting
Op het moment telt Nederland ruim vier miljoen openbare lichtpunten, iets minder dan één lichtpunt per vier inwoners. Het gemiddeld energieverbruik is ongeveer 50 kWh per persoon per jaar. Ter vergelijking: het gemiddelde energieverbruik voor binnenhuisverlichting in Nederland is rond de 500 kWh per persoon per jaar.
In de gemeente Aa en Hunze staan 6.600 openbare lichtpunten, de helft binnen en de helft buiten de bebouwde kom. Ook hier dus iets minder dan één lichtpunt per vier inwoners. Het gemiddelde energiegebruik is, als gevolg van het bestaande beleid op het gebied van energiezuinigheid en verlichtingsoort, slechts ongeveer 30 kWh per persoon per jaar.

Lees verder...


Informatieavond inrichting Strubben Kniphorstbosch

Geplaatst op 13/10/2010

Op 6 oktober 2010 vond in Café Restaurant 'De Drentsche Aa' te Schipborg een door Staatsbosbeheer georganiseerde informatieavond plaats over wat er staat te gebeuren met het tussen Anloo en Schipborg gelegen gebied van de Strubben Kniphorstbosch. De publieke belangstelling was, net als bij de inspraakavond op 3 juni 2010, met ruim honderd mensen weer overweldigend te noemen. Net als op 3 juni stond de informatieavond op 6 oktober weer onder leiding van de burgemeester van de gemeente Aa en Hunze, Eric van Oosterhout.

Algemene discussie over de plannen van Staatsbosbeheer (SBB)
Waar de informatiebijeenkomst in eerste instantie, als vervolg op de inspraakavond op 3 juni, gericht was op de recreatieve inrichting van het noordelijk deel van het gebied de Strubben Kniphorstbosch, geeft de voorzitter voor de pauze uitgebreid ruimte voor het naar voren brengen van gezichtspunten over de plannen van SBB met dit gebied in het algemeen.
Door het publiek getoonde spandoeken, met teksten als 'SBB BEHEER - VOOR WIE OOK WEER?', maken duidelijk dat er vraagtekens zijn bij die plannen. Omwonenden voelen zich overvallen door de grootschalige ingrepen, die in dit prachtige natuurgebied dreigen. Vanuit een grotendeels onbekende landschapsvisie uit 2004 hebben ze het gevoel een 'monster van Frankenstein' op zich afgestuurd te krijgen. Rond duizend handtekeningen maken duidelijk, dat zij niet geloven in het ongevaarlijk zijn van dit monster. Hun wens voor dit voormalige Børkerwold is: NIETS ONHERROEPELIJK VERNIETIGEN .

Lees verder...


30e Openbare vergadering Overlegorgaan NBEL

Geplaatst op 30/09/2010

Op 27 september 2010 vond in Café 'De Grutter' te Annen de 30e Openbare vergadering plaats van het Overlegorgaan Nationaal Beek- en Esdorpenlandschap 'Drentsche Aa' (NBEL).

Inspraak Inrichtings- en Beheerplan Strubben Kniphorstbosch
Via de inspraak werd aandacht gevraagd voor een handtekeningenacties van omwonenden van de Strubben Kniphorstbosch tegen de voorgenomen grootschalige boomkap in dit gebied. Bij de oprichting in 2002 koos het Nationaal Beek- en Esdorpenlandschap 'Drentsche Aa' als motto 'behoud door vernieuwing', niet vasthouden aan het oude, maar vernieuwing in het verlengde van het ontstaan van het landschap. In de in 2004 door het Overlegorgaan aanvaarde Landschapsvisie 'Drentsche Aa' wordt, met voorbijgaan aan een ecologische invalshoek, gekozen voor alleen de cultuurhistorie als inspiratiebron. Dit 'vasthouden aan het oude' vertaalde zich naar een open landschap als in de 19e eeuw. Een landschap waarin de dorpen als eilanden lagen in een zee van heide en zandverstuivingen. Economisch rampzalig, ecologisch hèt dieptepunt in de historie van het landschap. Waar het toenmalige Provinciaal Omgevingsplan (POP II) , in het verlengde van de ontwikkelingen sinds de 19e eeuw, er naar streeft het bosareaal te vermeerderen, wil de landschapsvisie het bosareaal juist aanzienlijke verminderen. Een concrete uitwerking daarvan is het Inrichtings- en Beheerplan Strubben Kniphorsbosch van Staatsbosbeheer uit 2008. Volgens dit plan moet in dit sinds de 19e eeuw zich prachtig ontwikkeld hebbende natuurgebied op cultuurhistorische gronden nu ongeveer de helft van het aanwezige bos weer worden gekapt. Door het in de praktijk ontbreken van beroepsmogelijkheden hiertegen, richt het protest van de omwonenden zich nu vooral op de politiek verantwoordelijken. De verkiezingen in het voorjaar van 2011 voor Provinciale Staten van Drenthe, een moment waarop de schade aan het natuurgebied zo ongeveer op zijn maximum zal zijn, zal wat dat betreft een interessant toetsingsmoment kunnen zijn.
Door Staatsbosbeheer werd ingegaan op alle inspanningen om omwonenden zo goed mogelijk over opzet en uitvoering van het Inrichtings- en Beheerplan te informeren. De gedachte dat al deze informatie omwonenden kennelijk nog steeds niet van nut en noodzaak van het plan heeft kunnen overtuigen, is duidelijk niet tot iedereen doorgedrongen. De vertegenwoordiger van de Provincie Drenthe onderstreepte dit nog eens: hij maakt zich weliswaar zorgen over de gerezen commotie rond het Inrichtings- en Beheerplan, maar denkt met goede voorlichting de gerezen ‘misverstanden’ nog wel te kunnen oplossen.





Lees verder...


Schipborg pakt uit!

Geplaatst op 24/09/2010

De vrijmarkt op 11 september 2010 was een groot succes. Nog nooit was er zoveel bedrijvigheid in ons dorp. Files bij het tunneltje, rijen mensen langs de uitgestalde koopwaar, muziek, een heuse ijscoman met steekijs, rondritjes met paard en wagen enz. enz. Bijstaande foto's laten u nog even genieten van wat u wel en wat u mogelijk niet gezien heeft. Natuurlijk zijn er op onderdelen nog wel wat verbeterpuntjes (verkeer, Dorpshuis meer centrale punt, routeaanduiding, e.d.), maar het geheel is toch zeer geslaagd te noemen. Dus we doen het volgend jaar gewoon weer. En hopelijk met nog meer deelnemers. Wordt het dan ook weer een succes, dan blijft het een jaarlijks terugkerend evenement. Zo niet, dan gaan we het wellicht om de twee jaar organiseren.
We willen iedereen die op een of andere manier bijgedragen heeft aan het welslagen van dit evenement bij deze hartelijk danken!

Namens de Vereniging Dorpsbelangen Schipborg,
Ans Post
Jennie van der Veen
Henk Jongebloed



Spandoeken nodigde al ver voor 11 september uit tot deelname.

Uitstallingen op de opritten trokken de aandacht.

Het draaiorgel gaf alles een nog feestelijker karakter.

De kleintjes deden opgewekt mee!

Allerlei lekkernijen waren in de aanbieding.

De (niet zo) bejaarde rollatorbrigade deed ook vrolijk mee!


Lees verder...


Slakhappen op de OBS 'De Waterburcht'

Geplaatst op 24/09/2010

Op OBS 'De Waterburcht' staat dit schooljaar het thema 'Smaaklessen' centraal. Dit houdt in dat er vier keer per jaar thematisch wordt gewerkt over het thema 'smaak'. Deze keer gingen de lessen over 'tussendoortjes'.

We willen de kinderen bewust maken van wat ze eten, waar het vandaan komt en hoe het wordt bereid. In dit kader gingen maandagochtend alle leerlingen van OBS 'De Waterburcht' naar de Escargotskwekerij in Zuidbroek.
In de kwekerij kregen de leerlingen een presentatie over slakken, mochten slakken vasthouden en konden een kijkje nemen in de slakkenkas. Het hoogtepunt vormde het proeven van een echte slak.

Hoewel alle leerlingen enigszins twijfelachtig keken bij de gedachte dat er ook geproefd zou worden, heeft bijna iedereen een slak geproefd en de meesten vonden het eigenlijk best lekker..


Nu even flink zijn...!

Lees verder...


Kleine Nachtpauwoog

Geplaatst op 24/09/2010

Gespot op de Schipborger hei: de Kleine Nachtpauwoog, een nachtvlinder, die niet zo klein blijkt te zijn!
Deze vlinder, met op alle vleugels een opvallend oog, is maar liefst 8 cm groot.


Doordat op een gedeelte van het heideveld vogelkers is verwijderd, is er een meer open landschap ontstaan. Flora en fauna ontwikkelen zich nu op een andere wijze, er ontstaat meer diversiteit in leefgemeenschappen.
Zo komt het, dat een prachtige vlinder als de Nachtpauwoog nu gespot wordt!

Het is typisch een vlinder van heidegebieden.
De hoofdvliegtijd is van eind april tot eind mei, maar tot ver in de zomer vliegen er exemplaren rond.
De mannetjes zie je overdag in snelle vlucht. Hij heeft sterk geveerde antennen, waarmee hij een wijfje op honderden meters afstand kan waarnemen.
De wijfjes zijn alleen ’s nachts actief.
Na de paring legt zij eitjes in een ring rond de stengel van de voedselplant.
De rups van de Kleine Nachtpauwoog leeft op o.a. struikhei, vuilboom, braam, bosbes.
In juli/augustus wordt een taaie cocon in de vorm van een urn gesponnen, die alleen van binnen uit geopend kan worden,
De vlinder verschijnt het jaar daarop in april/mei.

Harma Heeres


Kleine Nachtpauwoog.

Lees verder...