Menu

Vereniging Dorpsbelangen Schipborg

Excursieprogramma 2013-2014 Nationaal Park & Nationaal Landschap Drentsche

Geplaatst op 21/01/2013

Excursieprogramma 2013-2014 van het Nationaal Park & Nationaal Landschap Drentsche Aa is bekend.

Meer dan 100 excursies staan in het nieuwe Nationaal Park & Nationaal Landschap Drentsche Aa excursieprogramma 2013-2014.
Naast de bekende excursiethema's zijn dit jaar ook nieuwe thema's toegevoegd zoals beleeftochten en 'terug in de tijd' excursies.


Het Nationaal Park & Nationaal Landschap Drentsche Aa vindt het belangrijk dat gebiedsbewoners en gebiedbezoekers betrokken zijn of raken bij het bijzondere Drentsche Aa landschap. Betrokken mensen gaan anders om met landschap, haar (kern)kwaliteiten en kwetsbaarheden. Daarom hecht het Nationaal Park & Nationaal Landschap Drentsche Aa grote waarde aan goede communicatie en educatie.
De Nationaal Park & Nationaal Landschap Drentsche Aa excursies worden geleid door een team van ervaren Nationaal Park gidsen die het landschap, de cultuurhistorie en de natuurwaarden goed kennen.

De door het Nationaal Park & Nationaal Landschap georganiseerde excursies zijn, tenzij anders vermeld, gratis toegankelijk.
Na afloop van de excursie wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd voor het Gebiedsfonds Drentsche Aa.
Deze bijdragen komen geheel ten goede aan het Drentsche Aa landschap.

Het complete excursieprogramma is te bekijken op de website www.drentscheaa.nl onder het kopje 'activiteiten kalender'.



Op Excursie Nationaal Park & Nationaal Landschap Drentsche Aa © Nationaal Park Drentsche Aa

Lees verder...


Digitale 'Rondje Aa' fietsroute

Geplaatst op 17/01/2013

'Rondje Drentsche Aa', nieuwe digitale Nationaal Park Drentsche Aa fietsroute beschikbaar op annodrenthe.nu

'Rondje Drentsche Aa' is een informatieve digitale fietsroute van 32 km lengte die een groot gedeelte van het Nationaal Park Drentsche Aa bestrijkt. De route is via de website www.annodrenthe.nu te downloaden op een smartphone.
De route geeft in korte tijd een goede indruk van de landschappelijke en cultuurhistorische rijkdommen die besloten liggen in dit gebied. Al fietsend komen diverse informatiepunten, foto’s en routeaanwijzingen op het beeldscherm tevoorschijn.

Annodrenthe.nu is een website en een app op basis van historische Drentse kaarten. Op deze kaarten zijn informatie, foto's, films, documenten geplaatst waarmee het verhaal over die plek verteld wordt. Met de mobiele app kun je routes lopen en fietsen door Drenthe.

Nationaal Park & Nationaal Landschap Drentsche Aa beschikt over een eigen 'routekanaal' op de website www.annodrenthe.nu Op dit kanaal worden de komende tijd meerdere nieuwe digitale wandel- en fietsroutes geplaatst. Rondje Drentsche Aa is de eerste route uit deze serie. Binnenkort worden twee informatieve wandelroutes rond Deurze aan het Nationaal Park kanaal toegevoegd.



Fietsen en genieten in Nationaal Park Drentsche Aa © Nationaal Park Drentsche Aa

Lees verder...


Jaar van de Duurzaamheid Aa en Hunze 2013

Geplaatst op 09/01/2013

In 2013 staat de gemeente Aa en Hunze in het teken van het Jaar van de Duurzaamheid.

Opening Jaar van de Duurzaamheid
Op 7 januari 2013 heeft Bert Wassink, wethouder duurzaamheid, namens het College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Aa en Hunze in sportzaal 'De Strohalm' te Gasselternijveen het Jaar van de Duurzaamheid 2013 geopend. Het is de bedoeling dat in dit jaar gemeente, bewoners en bedrijven van de gemeente Aa en Hunze gezamenlijk een positieve bijdrage gaan leveren aan het behoud van een leefbare wereld voor huidige en toekomstige generaties.

Opzet
Sinds april 2012 is de gemeente Aa en Hunze druk bezig geweest met de voorbereidingen voor het Jaar van de Duurzaamheid 2013. Allereerst is er met belangstellende bewoners uit de gemeente, die hadden gereageerd op een oproep daartoe in 'De Schakel', een brainstormsessie gehouden over de invulling daarvan. Naar aanleiding van de daar aan de orde gestelde onderwerpen en ideeën hebben zich een vijftiental mensen aangemeld, om binnen een Werkgroep Duurzaamheid van de gemeente nader vorm te geven aan deze invulling. In deze werkgroep is de gemeente Aa en Hunze vertegenwoordigd door Bert Wassink en Paul Sloot. Paul Sloot is tevens contactpersoon en projectleider voor het gehele project Jaar van de Duurzaamheid.

De Werkgroep Duurzaamheid heeft inmiddels al een voorlopige kalender voor lokale en landelijke activiteiten vastgesteld. Een voorlopige kalender, want gedurende het 2013 kunnen zeker nog activiteiten aan deze kalender worden toegevoegd. Aanmelden van dergelijke activiteiten is het eenvoudigst mogelijk via duurzaam@aaenhunze.nl .










Lees verder...


Aanvraag aanleg geluidswal N34 bij Oude Tolweg

Geplaatst op 02/10/2012

In de SIK 55 van februari 2012 zijn de bewoners van Schipborg gewezen op het voornemen van de gemeente Tynaarlo een geluidswal aan leggen langs de N34 bij de nieuwbouwwijk Oude Tolweg in Zuidlaren. Doel van de geluidswal is het geluidsniveau op deze woninglocatie beneden de wettelijke grens van 48,5 decibel (dB(A)) te brengen.

Inmiddels is bij de gemeente Aa en Hunze een aanvraag voor de aanleg van de geluidswal ingediend. Dit omdat de geluidswal weliswaar aan de Tynaarlose kant van de N34 zal komen, maar daar wel zal komen te liggen op het grondgebied van de gemeente Aa en Hunze. De eigenaar van de gronden is overigens de Provincie Drenthe.

In het definitieve ontwerp zal de geluidswal een hoogte krijgen van ongeveer 2,3 meter boven het wegdek van de N34. Door de structuur van de geluidswal, een schuin oplopende aarden wal met daarop geplaatst een 1,05 meter hoge en 0,5 meter brede opstaande korfschans van geluidsabsorberend materiaal, ligt het niet in de verwachting, dat in het tegenover de geluidswal gelegen Schipborg de geluidsbelasting van de N34 zal toenemen.


Zicht op de geluidswal vanaf de N34.

Dwarsprofiel van de geluidswal langs de N34.

Locatie van de geluidwal langs de N34.

Lees verder...


Kansen voor zonnestroom

Geplaatst op 11/09/2012

Duurzame energiebronnen
De huidige 'grijze' stroom is voor 10% afkomstig uit kerncentrales en voor 90% uit de verbranding van fossiele brandstoffen (zoals steenkool, olie en aardgas). Dag en nacht schommelingen in de vraag naar elektriciteit worden grotendeels opgevangen door op- en afschakelen van gasturbines. De prijs van de huidige stroommix ligt rond 6 eurocent per kilowattuur (kWh). Deze prijs wordt bepaald door het spel van vraag en aanbod op de Amsterdam Power EXchange (APX) beurs. Verwacht wordt dat de prijs voor 'grijze' stroom in 2020 tot rond de 7 cent (waarde van 2012) per kWh zal zijn gestegen.

EU afspraken
Om het gebruik van fossiele brandstoffen terug te dringen zijn in de EU afspraken gemaakt over een overgang van elektriciteit uit fossiele brandstoffen naar elektriciteit uit duurzame energiebronnen. In dit verband gaat het in hoofdzaak om de elektriciteit uit windenergie en zonne-energie. De huidige prijzen van windstroom op land van rond de 14 cent per kWh, van windstroom op zee van rond de 24 cent per kWh en van zonnestroom van rond de 23 cent per kWh liggen echter allen ruim boven de rond 6 cent per kWh voor 'grijze' stroom. Om toch een overgang naar duurzame energie mogelijk te maken, is door de Nederlandse overheid een subsidieregeling in het leven geroepen, die wordt betaald uit een opslag op de prijs van stroom voor huishoudelijk gebruik. Mede daardoor ligt de prijs van stroom voor huishoudelijk gebruik op het moment rond 23 cent per kWh.

Technisch gesproken zijn windturbines vrijwel uitontwikkeld. Alleen grotere windturbines kunnen de prijs van windstroom nog wat doen dalen, maar ook dan zal deze prijs nog duidelijk boven die van 'grijze' stroom blijven. Dat is uiteraard al helemaal het geval voor windstroom van zee, waarvan de prijs ongeveer het dubbele is van die op land. Windstroom zal dus tot in lengte van jaren door subsidies op de been gehouden moeten worden.

Voor zonnestroom ziet de toekomst er veel zonniger uit. Door efficiëntere zonnepanelen is de prijs van zonnestroom de afgelopen jaren al sterk gedaald. De vooruitzichten op verdere verbeteringen zijn zelfs zodanig, dat de prijs per kWh zonnestroom over niet al te lange tijd in de buurt van die van 'grijze' stroom zou kunnen komen. Vooral zonnestroom lijkt daarom kansen te bieden voor een ongesubsidieerde overgang naar duurzame energie.
















Lees verder...


Presentatie Rapport Leefbaarheidonderzoek Schipborg

Geplaatst op 29/05/2012

Op maandagavond 7 mei 2012 waren in het Dorpshuis Schipborg 26 inwoners aanwezig bij een presentatie van de resultaten van een in maart/april 2012 door Stichting Welzijn Aa en Hunze in Schipborg uitgevoerd leefbaarheidonderzoek.

Waarom leefbaarheidonderzoek?
In maart/april 2012 hebben Annelot van Peursem en Daniëlle Smit van Stichting Welzijn Aa en Hunze in Schipborg een leefbaarheidonderzoek uitgevoerd ('Leefbaarheidonderzoek Schipborg', Stichting Welzijn Aa en Hunze, april 2012). Bij dit onderzoek ging het om wat er bij de inwoners leeft, hoe de leefbaarheid wordt beoordeeld en wat voor mensen er wonen. Voor Stichting Welzijn Aa en Hunze moet het onderzoek, onderdeel van een voor de gemeente Aa en Hunze uitgevoerd programma, zichtbaar maken wat er vanuit stichting eventueel aan de leefbaarheid in Schipborg zou kunnen worden bijgedragen.
Stichting Welzijn Aa en Hunze is er om bij te dragen aan een gelukkig, gezond en plezierig leven voor alle inwoners van de gemeente Aa en Hunze. Vanuit de onderdelen Communitywerk (voorlichting), Marktwerk (trainingen) en Kindplaatsen (coördinatie peuterspeelzalen) zijn daar in principe 45 vaste medewerkers en 450 onbetaalde medewerkers bij betrokken.

Hoe is het leefbaarheidonderzoek uitgevoerd?
Voor het leefbaarheidonderzoek door Stichting Welzijn Aa en Hunze is in maart/april 2012 ongeveer 20% van de 220 huishoudens in Schipborg bezocht. Deze 20%, een in principe aselecte doorsnede van alle huishoudens over geheel Schipborg, hadden daartoe vooraf een kennisgevingbrief ontvangen. In totaal is er, in gesprekken met 43 huishoudens, met 56 inwoners van Schipborg een vragenlijst voor het leefbaarheidonderzoek ingevuld.
Het leefbaarheidonderzoek van Stichting Welzijn Aa en Hunze staat los van een in mei 2012 door STAMM CMO, in opdracht van de gemeente Aa en Hunze, uitgevoerde 'Quick scan voorzieningen en leefbaarheid'. In dit onderzoek, onderdeel van een landelijk onderzoek naar de betekenis van het voorzieningenniveau op de leefbaarheid, zijn 8.000 van de 25.600 inwoners van de gemeente Aa en Hunze ouder dan 16 jaar schriftelijk benaderd om, bij voorkeur via internet, zelf een vragenlijst over de leefbaarheid in hun dorpen in te vullen.

Lees verder...


Uit het Bestuur VDS

Geplaatst op 24/04/2012

Contributie/AED
Tijdens de laatste jaarvergadering d.d. 14 maart 2012 is onderstaand voorstel goedgekeurd. Voorgesteld wordt de contributie voor de VDS in het boekjaar 2011-2012 te verhogen van ¤ 10 naar ¤ 15. Dit om het mogelijk te maken om in Schipborg tot de opzet van een AED organisatie te komen. De jaarlijkse kosten van een dergelijke opzet voor cursussen, onderhoud en afschrijvingen bedragen ongeveer ¤ 1.000 per jaar. Bij het huidige aantal leden van ruim 200 huishoudens zou dat laatste een extra bijdrage per huishouden betekenen van ¤ 5 per jaar, boven op de huidige contributiekosten van ¤ 10 per jaar. De eenmalige kosten voor de aanschaf van een AED apparaat plus beveiligde opbergkast van ongeveer ¤3.700 zullen op basis van voorfinanciering worden geregeld. De gemeente heeft recent nog aangegeven dat zij momenteel geen mogelijk-heden ziet om bij te dragen aan de financiering van een AED. Dat is natuurlijk erg spijtig. Het bestuur wil benadrukken dat indien er in de toekomst een andere financieringsvorm voor dit project wordt gevonden, in welke vorm dan ook, de extra bijdrage van ¤ 5 per huishouden op dat moment weer zal worden stopgezet.

Afscheid Paul Hagel
In de notulen van de Algemene Vergadering van de VDS op 14 maart jl., kunt u lezen dat onze secretaris Paul Hagel na zeven jaar trouwe dienst zijn taak in het bestuur heeft beëindigd. Wij, de overblijvende bestuursleden, zijn hem zeer erkentelijk voor zijn bijdrage. Door zijn nimmer aflatende inzet heeft hij ervoor gezorgd dat de VDS een Dorpsvereniging werd waar men op bestuurlijk niveau terdege rekening mee hield. Het secretariaat van de VDS heeft hij op zeer efficiënte wijze ingevuld en vorm gegeven en daardoor een goede basis gelegd voor de komende jaren. Nogmaals langs deze weg: hartelijk dank daarvoor.

Nieuw bestuurslid Jannes Ridderbos
Als nieuw bestuurlid is in de functie van secretaris onze dorpsgenoot Jannes Ridderbos aangetreden. Hij werkt bij Woningcorportatie Nijestee Groningen, waarbij hij duidelijk stelt dat er niet in derivaten wordt gehandeld, geen buitensporige salarirssen worden betaald, maar wel gewone en goede dingen doet voor de stad Grunn'. Is muzikant, gitaar, liedjesschrijver en schrijft teksten.
En wil graag het bestuur van Dorpsbelangen helpen voor een mooi dorp volgens het DAG-principe (Duurzamer, Aantrekkelijker en Gezelliger).

FestiValderAa
Zoals reeds eerder gemeld vindt het FestiValderAa dit jaar plaats op 6, 7 en 8 juli. In bijgevoegde nieuwsbrief kunt u er meer over lezen. De Stichting AA's die het festival organiseert is vooral op zoek naar vrijwilligers en onderdak voor de optredende artiesten. Vooral dankzij de hulp van deze vrijwillige bijdragen werd het festival vorig jaar een groot succes. Aanmelden kan bij Jan Wim ten Kate (vrijwilligers) jwtenkate@planet.nl, tel. 40 29 033 en Henk Jongebloed (onderdak) wwhejo@bart.nl, tel. 85 36 707.

Lees verder...


Contributie seizoen 2011/2012

Geplaatst op 24/04/2012

Om de activiteiten van de Vereniging Dorpsbelangen Schipborg in de
huidige vorm voort te kunnen zetten zijn ook voor het seizoen 2011-2012 weer financiële middelen nodig.
De contributie wordt in de maanden april en mei geïnd, omdat we willen proberen de inning van de financiën rond de zomer van 2012 afgerond
te hebben.

Hierbij dus een oproep aan alle leden van de vereniging om de contributie 2011/2012 te betalen.
Deze contributie is voor 2011/2012 in de algemene ledenvergadering vastgesteld op een bedrag van ¤ 15,--.

Dit bedrag is als volgt samengesteld:

¤ 10,-- ten behoeve van de reguliere activiteiten van de vereniging en
¤ 5,-- ter financiering van de opzet van een AED organisatie.

Wij verzoeken u ¤ 15,-- over te maken op rekeningnummer 3760.41.951 ten name van Vereniging Dorpsbelangen Schipborg te Schipborg.
Dat scheelt ons een rondgang door het dorp, en u een zoektocht naar
contant geld.

Het is belangrijk bij de betaling uw adres te vermelden, zodat goed
na te gaan is wie de contributie betaald heeft.
Alvast hartelijk bedankt voor uw medewerking!

Namens het bestuur,

Abe Veenstra, penningmeester

Lees verder...


Notulen Jaarvergadering VDS maart 2012

Geplaatst op 24/04/2012

Op 14 maart 2012 vond, in aanwezigheid van een dertigtal personen, in Restaurant Partycentrum 'De Drentsche Aa' de 62e Jaarvergadering plaats van de Vereniging Dorpsbelangen Schipborg (VDS).

Opening en mededelingen
De voorzitter heet bij de opening van de 62e Algemene Ledenvergadering (ALV) van de Vereniging Dorpsbelangen Schipborg (VDS) ook welkom de dames Annelot van Peursem en Daniëlla Smit, die voor de Stichting Welzijn Aa en Hunze een leefbaarheidonderzoek in Schipborg uitvoeren. Het gaat om meer inzicht in wat er zoal speelt in de woonomgeving van Schipborg. Het bijwonen van deze jaarvergadering zou aan dit inzicht bij kunnen dragen. De Stichting Welzijn Aa en Hunze richt zich op drie zaken: Marktwerk (cursussen, participatie senioren, digitale contacten), Communitywerk (0-100 jaar, voorlichting, mantelzorg, Wegwiezer) en Kinderplaatsen (peuterspeelzalen, kinderopvang). In de SIK van juni 2012 zal een stukje komen over dit leefbaarheidsonderzoek.
Door een discussie over windmolenparken, megastallen en voorzieningen op de ALV van de Vereniging Dorpsbelangen Annerveen/Spijkerboor, zal de Contact-ambtenaar Kern- en Buurtgericht Werk, Harm Jan Vos, eerst aan het eind van onze ALV verschijnen.


Lees verder...


Schaatstoernooi Schipborg 2012

Geplaatst op 12/02/2012

Op zaterdag 11 februari 2012 heeft de Vereniging Dorpsbelangen Schipborg (VDS), voor het eerst sinds 10 januari 2009, op het ijs van één van de vennetjes achter 'De Vledders' voor de inwoners van Schipborg en omgeving weer eens een schaatstoernooi voor jong en oud kunnen organiseren. De organisatoren van het toernooi hadden hier al aan het begin van de week twee mooie 50-meterbanen aangelegd. Dat deze banen er dus ook donderdag 9 februari al lagen was de leiding van de OBS- 'De Waterburcht' kennelijk ontgaan, dan wel zij hadden het vennetje door onbekendheid met de omgeving niet kunnen vinden. In ieder geval is deze school die dag toen met zijn leerlingen helemaal naar de ijsbaan van Oudemolen uitgeweken.
Hoe dan ook, ook op 11 februari lagen de beide ijsbanen er prachtig bij. Om 13:30 uur kon gestart worden onder vrijwel dezelfde zeer fraaie weersomstandigheden als tijdens het vorige toernooi in 2009, een lekker zonnetje en een temperatuur van ongeveer 2 graden onder nul. Met een werkelijk fantastische ijskwaliteit leken de uitgangspunten voor het schaatstoernooi geweldig: het kon eigenlijk niet beter. Maar daar kwam helaas nog wat bij. Zaterdag 11 februari zou, gezien de weersvoorspellingen, zo een beetje de laatste fraaie ijsdag van dit winterseizoen zijn. Dat was kennelijk een beetje veel van het goede: de omstandigheden waren niet alleen op ons kleine vennetje bij Schipborg geweldig, maar ook elders in Noord-Nederland waren de omstandigheden voor concurrerende activiteiten deze keer ideaal. We hadden tenslotte zelfs deze maand bijna een Elfstedentocht gehad! Het gevolg was echter, dat de meeste schaatsers boven de 14 jaar er kennelijk de voorkeur hadden gegeven aan één van de mooie toertochten elders. De wedstrijden op het Schaatstoernooi Schipborg 2012 moesten zich daardoor helaas beperken tot alleen wedstrijden voor deelnemers beneden de 14 jaar. Jammer voor de organisatoren van het toernooi, maar het was deze keer niet anders.
De wedstrijden zelf verliepen onder leiding van de wedstrijdcommissaris Sonja Post zonder meer uitstekend. De winnaars konden na afloop trots met de door haar uitgereikte medailles pronken. Daarvoor was gelukkig, door een ruime toestroom van toeschouwers, wel voldoende belangstelling. Geleidelijk aan begon het schaatstoernooi hierdoor zelfs meer het karakter van een receptie op ijs te krijgen. De Berenburgers vlogen er door en het koek en zopie kraampje deed uitstekende zaken. Voldaan en in opgewekte stemming kon iedereen hierdoor zo rond 16:00 uur weer opgewekt huiswaarts. Het was ten slotte voor de aanwezigen een prachtige middag geweest, waar zonder extra kosten uitgebreid genoten kon worden van ideale wintersportomstandigheden!

Jaap Lambeck, Ans Post en Paul Hagel


Zo een mooie schaatsbaan zie je toch niet over het hoofd?

Ans Post met haar 'koek en zopie'!

Blije gezichten aan het begin van het toernooi!

Wedstrijdcommissaris Sonja Post doet haar schaatsen aan.

Winnaar 1e prijs.

Winnaars 2e prijs.

VDS-Bestuursonderonsje op het ijs!

Lees verder...