Menu

Vereniging Dorpsbelangen Schipborg

Verslag Algemene Ledenvergadering VDS dd. 15 maart 2016

Dinsdagavond 15 maart 2016 vond in Dorpshuis "Anloop" de Algemene Ledenvergadering van Vereniging Dorpsbelangen Schipborg (VDS) plaats. Het werd een levendige en inhoudelijke vergadering, waaraan ruim dertig mensen deelnamen.

Geplaatst op 28/04/2016

Verrassend was de aanwezigheid van wethouder dhr. Heijerman en beleidsambtenaar grondzaken mevr. Plat van de gemeente Aa en Hunze. Zij vervingen samen de ambtenaar kern- en buurtgericht werken dhr. Vos, die door een drukke agenda niet aanwezig kon zijn. Dat zij er waren kwam heel goed uit, want vooral m.b.t. tot (de verkoop van) 'de Waterburcht' kwamen er vanuit de zaal heel wat kritische vragen en opmerkingen ('waarom deze procedure en keuze?') naar voren. In onderstaande rubrieken komen de belangrijkste gespreksonderwerpen aan bod. waarna u tot slot kunt doorklikken naar de overige notulen van deze avond.

De Waterburcht

Voorzitter Jan Schut vat kort samen wat voorafgegaan is en waarover u via de SIK reeds bent geinformeerd. Daarna krijgt wethouder Heijerman het woord voor een toelichting over de gang van zaken.

Voordat er sprake van was dat het POTC de huur ging opzeggen, werd er al belangstellling voor het voormalige schoolgebouw getoond. Begin 2015 meldden zich de huidige gegadigden. Omdat de gemeente van mening was dat hun plannen in lijn waren met de uitslag van de enquete besloten ze om met hen verder te gaan en geen openbare aanbestedingsprocedure te starten.

Na bezwaren van het bestuur van Dorpsbelangen is er nog een gesprek geweest met een projectontwikkelaar die een plan voor seniorenwoningen had en daarvoor ook het 'kleine' grasveld bij de Waterburcht wilde gebruiken. In verband met de te verwachten langdurige procedure voor vergunningen en het punt dat de gemeente niet teveel kosten i.v.m. langdurige leegstand wilde hebben is besloten om voor de eerste optie te blijven gaan.

Ter verdere 'verdediging' noemt dhr. Heijerman ook nog dat de gemeente Aa en Hunze diverse slechte ervaringen met de openbare verkoop van panden (bv. 'the House' in Gieten) heeft en dat ze wettelijk bevoegd is om een dergelijke verkoop 'onderhands' te doen. Vanuit de vergadering wordt voorgesteld om -mocht het met de huidige gegadigden niet doorgaan- alsnog tot openbare verkoop over te gaan. De wethouder zegt toe, dat als deze optie inderdaad niets wordt, terug te komen bij het dorp en hij besluit met de opmerking dat het met de communicatie vanuit de gemeente beter had gekund.

Daarvoor is al het een en ander ter vergadering aan de orde geweest mocht het huidige plan wel doorgang vinden. Mevr. Plat introduceert de (o.i. sympathieke) ideeen van de gegadigden. Deze willen ook graag 'interactief' met omwonenden, VDS/TVS/Dorpshuis over (o.a.) de grenzen van de kavel praten, wat voor nu betekent dat deze nog niet definitief vaststaan. De toegangsweg naar de tennisbaan wordt in ieder geval niet verkocht, mede om voldoende parkeergelegenheid te behouden.

In februari heeft er twee keer een gesprek van de gemeente met VDS, TVS en Dorpshuis plaatsgevonden. Ook is daar de evt. overname van de gymzaal door het dorp aan de orde geweest. Menno Heeres, voorzitter van Stichting Dorpshuis, meldt dat inmiddels hun wensen daaromtrent bij enkele ambtenaren van de gemeente zijn neergelegd en nader in een schetsplan worden uit-gewerkt. Een gesprek van de gemeente met de direct omwonenden vindt binnenkort plaats of heeft inmiddels plaatsgevonden.

Speeltoestellen jeugd

Vanuit de vergadering wordt de vervallen staat van de speeltoestellen bij het voormalige schoolgebouw onder de aandacht gebracht. De vraag is of daar -vanwege onveiligheid- op korte termijn door de gemeente naar gekeken kan worden. Dit wordt op de dorpsagenda geplaatst. Bij de rondvraag wordt gevraagd of er ook weer kinderactiviteiten in het dorp georganiseerd kunnen worden (het aantal kinderen stijgt gelukkig weer!). Als u uw ideeen hierover door wilt mailen naar ons secretariaat, zal VDS dit oppakken (suggestie datum: 3, 10 september 2016).

Dorpsagenda

Een dorpsagenda is een plan van aanpak voor de bewerkstelliging van gewenste ontwikkelingen in een dorp. Het is een instrument dat vorm en structuur geeft aan de bewonersinbreng. Normaal gesproken vindt het overleg van VDS over de actualisatie plaats met de ambtenaar kern- en buurtgericht werken van Aa en Hunze, maar tijdens onze ALV neemt wethouder Heijerman deze taak waar.

Behandeling huidige dorpsagenda:

Uit de vergadering wordt de situatie van de weg richting Anloo aangekaart: alhoewel er gezegd wordt dat je aan de belijning kunt 'aflezen' hoe hard je mag rijden, moet er wettelijk een bord met max. 60 km. (komen te) staan. Over de gehele weg zullen evt. ontbrekende borden door de gemeente worden aangebracht. Verder wordt naar voren gebracht dat er aan de Borgweg een aantal bomen met overhangende takken zijn waar hoge voertuigen (bv. 'de loonwerker') last van gaan krijgen. De reactie van de wethouder is dat er aan een 4-jaren plan voor achterstallig bomenonderhoud in de gemeente wordt gewerkt, waarbij Schipborg voorlopig nog niet aan de beurt is. Wel zal de gemeente Staatsbosbeheer benaderen i.v.m. deze situatie. Tot slot wordt het voorstel gedaan om het bladblazen van weg/fietspad in november/december te gaan doen, dit omdat nadien de bladeren moeilijker te verwijderen zijn. Maar de dienst van de gemeente heeft het dan druk met andere dingen (o.a. gladheidbestrijding). De vergadering suggereert dat dit ook bij de zelfredzaamheid van het dorp kan gaan horen: 'Doe Douwe er ook een bladblazer bij'. (lees ter evt. verduidelijking het stukje van de Naoberclub in de site).

Glasvezel

Stand van zaken m.b.t. glasvezel: namens de Schipborger werkgroep doet Joop van Reeken verslag van de huidige stand van zaken: In december 2015 is een eerste inventarisatie gehouden onder de inwoners van Schipborg inzake snel internet d.m.v. een glasvezelaansluiting. Ruim 100 personen gaven toen aan hier belangstelling voor te hebben. Een tweede inventarisatie in februari 2016 leverde nog eens ruim 50 belangstellenden op. Hiermee komt het totaal dus op ruim 150. Bij de gebiedsanalyse is bepaald dat er in Schipborg 208 aansluitingen zijn. We kunnen dus stellen dat we nu een percentage belangstellenden hebben van ruim 70%. Dit is nog niet genoeg, het moet naar 80/90%.

Er wordt gevraagd of de 'Holle Drift' er ook bij betrokken wordt, wat Joop positief bevestigt. Hij doet een dringend beroep op de aanwezigen om buren, kennissen e.d. te stimuleren de belangstellingsregistratie kaart zo spoedig mogelijk bij hem in te leveren (Hovenlaan 5). Als u deze kwijt bent kunt u bij hem een nieuwe halen. Sinds kort is er ook een Facebookpagina 'Glasvezel Schipborg'. Hierop komt belangrijke informatie te staan inzake de voortgang van het glasvezelproces in Schipborg. Daarnaast is er de website www.glasvanaatothunze.nl met heel veel informatie over het totale project Glasvezel in het Stroomdal.

Bestuurswisselingen

Tijdens de vergadering wordt afscheid genomen van Abe Veenstra, die met een applaus beloond wordt voor vele jaren trouwe dienst als kundig penningmeester. We maken daarna kennis met zijn opvolger Herko Hids, die zichzelf in het kort voorstelt. De vergadering gaat unaniem akkoord met zijn benoeming, evenals met de officiele benoeming van Herman Hogenhorst als secretaris. Laatste nam deze taak ongeveer 4 maand geleden officieus over van Jannes Ridderbos, die als gewoon lid in het bestuur blijft.

Bijlage(n):
(overige) Notulen Algemene Ledenvergadering VDS dd.15 maart 2016

« Oproep deelname 'Werkgroep Herinrichting Openbare Speelruimte Schipborg' - Kerststukjes in het Dorpshuis »